Terveellisempi pizza

Eilen teki mieli pizzaa treenien jälkeen, jotka ovat muuten kulkeneet kaikista kiireistä huolimatta oikein hyvin! En tietenkään survonut kitusiini mitä tahansa pizzaa, vaan lainasin reseptiä blogista Parsakaaliprinsessa. Reseptiä muunsin hieman, koska täysjyväriisijauhoa ei kaapistani löytynyt. Kaisa Jaakkolan ajatukset muutenkin ovat lähellä omaa ajatusmaailmaani…

Tämä  pizza saattaa olla monen mielestä ”epäpizza” 😉 tai pyhäin häväistys aidolle oikealle vehnäjauhopohjapizzalle, mutta jos haluaa syödä terveellisesti, proteiinipainotteisesti ja rajata hiilihydraatit minimiin tai tarkemmin hyviin lähteisiin, en ainakaan vehnäjauholla napaani täyttäisi! Voin vaikka luvata, että tästä pizzasta jää jälkeenpäin vain ja ainoastaan hyvä olo!! Se, jos mikään on minusta merkki siitä, menikö vatsaan jotain mikä sinne kuuluu vai ei…

Täällä alkuperäinen ohje: http://www.vauva.fi/artikkeli/blogit/parsakaaliprinsessa/astetta_fiksumpi_pizza

Pizzapohjan ohje:

2 kananmunaa

125g maitorahkaa

2 rkl kookosjauhoa

1 rkl mantelijauhoa

herbamarea

Pohja-ainekset sekoitetaan kulhossa tasaiseksi ja levitetään leivinpaperille pohjan muotoiseksi. Paksuutta pohjalle saa jättää sopivasti n puoli senttiä. Pohja laitetaan uuniin 200 asteeseen ensin 5 minuutin ajaksi ja sen jälkeen lisätään vasta täyte. Koko pizza laitetaan lopuksi uuniin vielä n 10 minuutin ajaksi.

Päälliset sitten oman maun mukaan… Omaan pizzani laitoin luomu pasta kastiketta pohjalle, tuoretta rucolaa ja pinaattia, purkin vaaleata tonnikalaa (joista Rainbow:lla minusta parhaan makuinen tonnikala mitä olen tähän mennessä syönyt), tomaattia, kevyt juustoa Polar 5% ja oreganoa. Valmiin pizzani söin luomu ketsupilla, joka on miljoona kertaa parempi vaihtoehto kuin tavallinen ketsuppi, jos nyt sitä yleensäkään tarvitsee :). Pieni paha minusta lopulta ja maku yllätti positiivisesti entisen ketsuppiaddiktin! 😀 Ketsuppi on makeutettu ruokosokerilla ja maissisiirapilla.

Olen kerran syönyt oikein herkullista lohipizzaa, joka olisi kalavaihtoehdosta kyllä tonnikalaa parempi. Tämän jutun lopussa voit lukea, miksi tonnikala, ei ole mikään kovin terveellinen vaihtoehto, varsinkaan purkista syötynä! Yksi purkki minulla kaapissa kuitenkin oli, eikä pakkasessa ollut katkarapujakaan…joten tulipahan nyt käytettyä! 🙂

 

Tämä pastakastike on maultaa ihan hyvä, voisi kyllä olla paksumpaa sosetta tähän tarkoitukseen kuitenkin… Seuraavan kerran pitää kokeilla jollakin muulla, mutta ei tämäkään huono ollut.

biona_arrabiata.jpg

 

Pohja ollut uunissa ja nyt koko paketti sinne vielä hetkeksi hautumaan 🙂

gluteeniton_pizza.jpg

..ja tässä valmis pizza

gluteeniton_pizzaa.jpg

 

Tätä ketsuppia voin suositella! Oli myös Ruohonjuuren avuliaan myyjän suosikki! 🙂 Lupasin palautetta kertoa seuraavan kerran ja tämä saa kyllä minulta monta plussaa!!

ekologinen_ketsuppi.jpg

 

Oikeasti pyrin rajoittamaan säilykkeiden käyttöä, mutta en kuitenkaan usko niiden olevan haitaksi, jos niitä silloin tällöin käyttää.

Tässä otteita Kaisa Jaakkolan blogista:

”Vähennä säilykkeiden käyttöä ja vähitellen minimoi se kokonaan. Mitä vähemmän säilykkeitä käytät, sitä vähemmän altistut turhaan xenoestrogeeni BPA:lle eli bisfenoli A:lle. Satunnaiset altistukset tuskin haittaavat, mutta krooninen säilykeruoan lappaminen ei tee kenellekään hyvää. Bisfenoli A:n tiedetään esimerkiksi heikentävän insuliiniherkkyyttä ja siten voivan vaikuttaa kakkostyypin diabeteksen syntyyn. Näitä haitallisia muutoksia hormonijärjestelmässä tapahtuu jo niillä määrillä, joille altistumme arkisessa elämässämme.”

”On hyvin yksilöllistä, millaiset määrät elohopeaa alkavat aiheuttaa ongelmia esimerkiksi hormonaalisessa säätelyssä tai hermoston toiminnassa. Elohopea voi vaurioittaa esimerkiksi hormonitoiminnan ”pääkatkaisijoiden” eli hypotalamuksen ja aivolisäkkeen toimintaa, jolloin ongelmasta kärsivät kaikki ns. alajuoksulla olevat umpirauhaset eli kilpirauhanen, lisämunuaiset ja sukupuolirauhaset.”

”Tonnikala on valtamerten jätesanko. Tonnikala on suurikokoinen petokala, joka syö pienempiä kaloja ja ehtii näin kerätä itseensä toksiineja ja raskasmetalleja. Mitä korkeammalla ruokaketjussa eläin on, sitä enemmän siihen ehtii kertyä haitta-aineita. ”

Lähde: http://kaisajaakkola.fi/2013/02/jokapaivaiset-kemikaalimme-nain-vahennat-toksiinialtistusta/

 

Nyt lähden vielä salille! Viikonloppuna olisi kosmetologipäivät Wanhassa Satamassa. Saa nähdä ehdinkö, ja jos, niin sitten juttua seuraavksi sieltä!!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys

Tuparit

Aikaa on vierähtänyt sitten edellisen kirjoitteluni. Tuntuu ettei ehdi taas muuta kuin painaa eteenpäin kovalla sykkeellä. Sisimmissäni kaipaan jo pidemmän ajan rauhaa ja hengähtämistä, mutta pahoin pelkään, ettei sitä nyt ole nähtävissä kuin vasta jouluna. Anoin juuri 2vkoa lomaa loppuvuodelle ja todella toivon, että se toteutuu.

Viikot ovat menneet töitä tehdessä ja koulussa asiakaspalvelun merkeissä. Ne pienet vapaat hetket olen viettänyt kotona ja salilla. Tuparit sain pidettyä viikko sitten lauantaina, jotka onnistuivat loistavasti. Oli ilo nähdä ystäviä pitkästä aikaa. Kutsutuista pääsi paikalle noin puolet ja meitä oli sitten 10 kpl, eli oikein hyvin mahduttiin kotiini. Aikalailla stressasin kyllä tarjoulun ja kodin kaunistamisen kanssa, mutta lopputulokseen olin lopulta tyytyväinen,  joten ehkä se stressi sitten kannatti!

Itse kun pyrin syömään terveellisesti, niin halusin tarjota vierailleni samanlaista hyvää ja laaduksta ruokaa, josta jää lisäksi hyvä olo! Tein porsaan sisäfilettä ja uunilohta. Possun marinoin itse ja marinadini olikin ihan enimmäinen omatekemä kokeilu. Ihan hyvä siitä tuli, vaikka ensi kerralla laitan paljon enemmän pippuria ja vielä enemmän tulisuutta 🙂 kaikenlaista keksin marinadiin kuitenkin laittaa ja oman maun mukaan lisäilin ja säädin makua.

Marinadi sisälsi: hunajaa, oliiviöljyä, balsamicoa, limemehua, punaviinia, valkosipulia, tuoretta chiliä ja korianteria, pippuria, timjamia, soijaa ja sinappia. Lopputulos oli aika makea, mutta silti oikein hyvä. Opin myös eräältä vieraistani, missä olen tehnyt mokan, kun aina vaan saan nesteet lihasta pihalle…eli enpä muistanut ottaa lihaa huoneenlämpöön ennen valmistusta. En ole kovinkaan kokenut lihanpaistaja/ grillaaja, joten vaikka tuon asian olenkin jo moneen kertaan kuullut, oppi sen nyt näin kaikkein parhaiten. Itse kokeilemalla ja kysymällä suoraan asiaan liitettynä. Ensi kerralla tulee jo huippu vaikka tähänkin olin jo ihan tyytyväinen!

Toisenkin kokeilun tein, nimittäin PESTOA!!! Ah, niin hyvää ja ihanaa itsetehtynä! En ollut aiemmin kokeillut, mutta tiesin, ettei tämä petä! Tässä peston ohje:

Tästä tulee n. pari dl pestoa

2 ruukkua basilikaa, 100-150g parmesaania, 3 valkosipulinkynttä, pari kourallista pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä, 1-2dl kylmäpuristettua oliiviöljyä. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai vedä tasaiseksi sauvasekoittimella. Öljyn määrää voi säännöstellä sen mukaan, haluaako notkeampaa vai tönkömpää tahnaa. Tarkista maku, ja kyllä, se on tavaallista 🙂

Tupariväki kiitteli kovasti tästä herkusta!

Kalan ja lihan lisäksi pöydällä oli tarjolla vihreä salaatti, missä oli avomaankurkkua, suomalaisia tomaatteja, rucolaa, ja pinaattia. Siihen  sai jokainen lisätä oman maun mukaan ”täytettä” seuraavista: kanamunan puolikkaat, raejuustoa, vihreitä oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia, pähkinöitä, siemeniä, suolakurkkua, paprikaa, omenaa, ananasta, mozzarellahelmiä, leipä- ja gruyere-juustoa. Aika hyvät setit, vaikka itse sanonkin!! Eikä kukaan ainakaan myöntänyt kaipaavansa hiilareita tämän enempää 😉

Pöydällä oli kylläkin makean nälkäisille tarjolla amerikanpastilleja, (pirkan), koska ovat niin ihanan värisiä 😉 ja suolapähkinöitä suolan tarpeessa oleville.

Jälkiruokana oli sitten 3 kaveria jäätelöä ja heidän kolmea eri makua tietenkin. Maut ovat Vadelma-Valkosuklaa, Mustikka-Kardemumma ja Mansikka-Vanilja. Tuotteissa on käytetty vain suomalaisia puhtaita raaka-aineita. Jäätelöt ovat äärettömän hyviä ja vaikka maksavat hieman enemmän, niin minusta ovat sen arvoisia. Kahvin kanssa lisäksi vielä Helsinkiläisen Suklaakeisarin raakasuklaakookosruutuja makuina minttu ja original. Kolmas maku on lisäksi olemassa, joka on lakritsi.

Olin sen verran täpinöissäni, että UNOHDIN tarjota jälkiruokaa 🙁 😀 en tajua miten niin pääsi käymään. Nälkä oli taltutettu hyvällä ruualla, ja toki monen masu täyttyi myös juomasta, niin eipä siinä tohinassa sitten enää tajunnutkaan. Seuraavan kerran ohjeet siis tästä oppineena: ota liha huoneenlämpöön 30min ennen valmistusta ja MUISTA TARJOILLA JÄLKIRUOKA!! 😀

Näin suklaakeisari kirjoittaa: Suklaakeisarin Raakasuklaakookosruudut sisältävät pääosin terveellisiä rasvoja, joilla saattaa olla tehostavia vaikutuksia aivotoimintaan. Kookoksen ja kaakaon laadukasta proteiinia, sekä sopivasti hiilihydraatteja, joista suuri osa on kuitua. Täydellinen välipalavaihtoehto tai latausruoka treenejä varten, antaa reilusti pitkäkestoista tasaista energiaa, sekä saattaa merkittävästi parantaa henkistä ja fyysistä suorituskykyä. www.suklaakeisari.fi.

En saanut kuvaa ruokapöydästä ja tarjottavista, sillä vieraani hyökkäsivät heti pöydän ääreen istumaan  ja ruuann kimppuun 🙂 mikä oli ihan ilahduttavaa…  Tässä pari kuvaa pestosta ja lopuksi tunnelmaa drinkkibaarista, jossa kävimme porukalla 🙂

pesto.jpgpestoa.jpgtuparishakers.jpg

Drinksut Daim-Anne ja Mango Ivanov Shakerissa! 🙂 Namia !! 😀

oli niiiiiin kivaa, ja aika meni ihan liian nopeesti!! ikävä jäi kaikkia kun lähtivät kotimatkalleen <3

eikön me kohta taas kuitenkin nähdä jossain merkeissä!!

YSTÄVÄT <3

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe DIY