Byrokratiaa, vol.2

Meillä oli kauan odotettu tapaamisaika maahanmuuttovirastossa.

Muuten paperihommat ovat osaltamme peruskauraa, mutta koska emme ole naimisissa enkä minä vielä työskentele, meidän täytyy todistaa parisuhteemme viranomaisille (käytännössä siis se, että olemme jo Suomessa asuneet yhdessä).

Tähän ei tietenkään riitä se, että käännätämme virallisella kääntäjällä vanhan vuokrasopparimme ja lähetämme sen tälle maahanmuuttoasioita hoitavalle taholle. Käännöksen saatuamme meidän täytyy hakea perhesuhteen muodollistamista kunnalta ja sen jälkeen lähettää siitä todistus kaikkien muiden papereiden kanssa maahanmuuttobyroohon.

Aluksi olin vähän huuli pyöreänä, kun virkailija selitti kaiken todella nopeasti ja kirjoitti eri virastojen yhteystietoja paperille niin epäselvällä käsialalla, etten saanut niistä juuri mitään selvää. Ihan hanskattavia asioitahan nuo on, kun ne vain ehti sisäistämään.

Kokonaisuudessaan prosessi kestää puoli vuotta, kun koko höskä lähetetään Brysseliin tsekattavaksi. En minä osaa verrata, onko tämä kaikki hankalaa vai ei, kun en ole koskaan muuallekaan muuttanut… mutta niin kun meidän virkailija sanoi:

You will get used to this when you live here for a while.

Sitä odotellessa etsin oikeustalon respasta kääntäjän yhteystiedot.

 

Kommentit (2)
  1. Heh, vähän kammottaa (ja kiinnostavaa!) lukea tätä kun itse muuttamassa Belgiaan ja elänyt siinä uskossa että riittää kun marssii kaupungintalolle tai vastaavaan ilmottautumaan asukkaaksi. Kai siinä pankkitilin avaamisessa ja muussa on sitten vielä oma rumbansa 😀 Mutta ihmettelen miksi parisuhde pitää jotenkin todistaa, ei kai se kenellekään kuulu, vai etkö muuten saisi muuttaa maahan ilman työtä?

    1. Se riittääkin aluksi, mekin käytiin ihan ensiksi stadhuisilla täyttämässä lomake 🙂 Minnepäin olet muuttamassa? Pankkitilin avaaminen oli aika pieni homma, piti varata aika valitsemaansa konttoriin ja odotella vähän aikaa pankkikorttia.

      Mulla on vähän sellainen hassumpi tilanne, että opiskelen vielä täyspäiväisesti Suomeen täältä käsin eikä mua voida rekisteröidä täällä opiskelijaksi. Vaihtoehto parisuhteen todistamiselle olisi ollut se, että ilmoittaudun työttömäksi työnhakijaksi ja mulla olisi ollut 3kk aikaa todistaa hakevani aktiivisesti töitä. Se olisi taas ollut oma projektinsa, ja mä suunnittelin ensin pistäväni opiskelut pakettiin. Näin saan ilmeisesti jonkin kotirouvamerkinnän siihen asti, että menen myös töihin, vaikka ei ollakaan naimisissa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *