Minttusuklaata ja matchaa – maailman terveellisin kakku

Mitä jos sen sijaan, että kokisit kakun syömisen jälkeen huonoa oloa, turvotusta, ällötystä, puhumattakaan huonosta omatunnosta, voisitkin syödä kakkupalasi hyvillä mielin, saada siitä rutkasti tärkeitä ravintoaineita ja riemuita siitä, että tuli syötyä paljon terveellisiä superruokia kertaheitolla? Kuulostaisiko hyvälle? Minusta ainakin kuulostaa!

IMG_20151014_121453.jpg

Bongasin Terveelliset herkut -blogista ihanan näköisen minttusuklaa-matchakakun ja sitähän piti päästä testaamaan! Eikä tarvinnut ruveta jauhopeukaloksi, sillä jauhoja tähän kakkuun ei tule. Tätä ei voi ihan raakakakuksi tituleerata, koska yhtenä raaka-aineena on keitetty bataatti, mutta muut raaka-aineet onkin sitten sitä raw food -osastoa. Raakakakkujen teko on niiiin helppoa ja koukuttavaa! Kesällä tein appelsiini-raakasuklaakakkua, pariinkin otteeseen, jonka resepti pitäisi kyllä taas kaivella esiin ja tekaista, koska se oli ihan uskomattoman hyvää. Mieskin oli sitä mieltä, että parasta kakkua mitä on ikinä syönyt 😀 Eli ei tartte aina olla sitä vehnäjauhoa ja sokeria, että saa herkuteltua ihan kunnolla! Tähän kakkuun ei tule suurta määrää pähkinöitä kuten raakakakkuihin yleensä ja tämä on muutenkin vähän vähemmän makea herkullisuudestaan huolimatta 🙂

Mutta palataapas tähän minttusuklaa-matchakakkuun. Alkuperäisen reseptin löydätte TÄÄLTÄ, jos mieli tekee kokeilla. Ja kannattaa ehdottomasti kokeilla, sen verran oli hyvää! Kirjoittelen tähän oman versioni kakusta, joka on kyllä aika lailla identtinen, laitoin vaan määrät grammoina tilavuuksien sijaan. Koska ruokavaaka-addiktio. Halusin siis laskea makrot, just for you, ja ne löytyy tämän postauksen lopusta 🙂 Suosittelen lämpimästi vierailua tuolla Terveelliset herkut -blogissa, sieltä löytyy tilavuudet jos ei halua ruokavaa’an kanssa leipoa. Ja muutenkin on ihan loistava blogi ja paljon terveellisiä, herkullisia reseptejä 🙂 Tämä ei sitten ole mikään ”kevytkakku”, vaan aika heviä tavaraa kuten myös raakakakut yleensä on, mutta kun katsot ylä- tai alapuolella olevia kuvia, ymmärrät varmasti, että kaloreilla ei ole mitään tekemistä terveellisyyden kanssa. Itse välttelen yleensä kaikkia ”kevyttuotteita” tai sellaisia, joiden luvataan auttavan ruoansulatukseen, painonpudotukseen, kolesteroliin tms., koska ne ovat monesti pitkälle prosessoituja tuotteita ja kaukana luonnollisesta ruoasta. 

kakku_raaka-aineet2.jpg

Raaka-aineet kerroksittain: pohja, minttusuklaakerros, matchakerros

kakku_valmistelu.jpg

Sananen vielä matchasta*, se voi olla joillekin uusi tuttavuus. Oikeastaan oleellisen voi käydä lukemassa herra Sundvikin sivuilta TÄÄLTÄ, mutta jos nyt et jaksa avata linkkiä, niin kerrottakoon, että matcha on siis teetä, joka sisältää jopa 137 kertaa enemmän antioksidantteja kuin tavallinen vihreä tee. Eiköhän siinä ollut jo riittävä informaatio, jonka pitäisi herättää mielenkiintosi. Itse nautin joka aamu sitruunaveden joukossa vajaan teelusikallisen. 

Mutta nyt vihdoin asiaan. Minttusuklaa-matchakakun pohjaan tarvitset neljä raaka-ainetta: taateleita, parapähkinöitä, kaurahiutaleita ja raakakaakaojauhetta*. Toki parapähkinät voi korvata muillakin pähkinöillä ja raakakaakaon sijasta käyttää jotain tummaa kaakaojauhetta, mutta suosittelen raakaa versiota terveysvaikutusten vuoksi 🙂 Parapähkinöistä saat myös rutkasti seleeniä, joka mm. lisää vastustuskykyä ja huolehtii maksan toiminnasta. 

img_20151014_130548.jpg

Sekoitin siis tehosekoittimessa 67 g taatelia, 73 g parapähkinää, 25 g kaurahiutaleita ja 8 g raakakaakaojauhetta. Kuinka helppoa voi olla kakkupohjan teko! Meni jotain 30 sekuntia. Painelin massan pienehkön irtopohjavuoan pohjalle ja laitoin pakastimeen odottelemaan seuraavaa kerrosta. Liottelin muuten parapähkinöitä puolisen tuntia vedessä ennen tehosekoittimeen laittoa. Ei ole pakko, mutta voi liottaa vaikka yön ylikin, että pähkinät vähän pehmenee. 

img_20151014_131309.jpg

Valmis kakkupohja

Seuraavaksi kaakaovoin sulatus. Tämä kannattaa aloittaa kyllä melkeinpä ensimmäisenä, samalla kun laittaa kuoritun ja paloitellun bataatin kiehumaan. Itse teen niin, että lasken altaaseen niin kuumaa vettä kuin mahdollista ja laitan kaakaovoit lasiastiassa sinne lillumaan ja sulamaan. Tuo CoCoVin kaakaovoi* on kätevää, kun se on tuollaisena pienenä muruna. Sellaiset isommat köntit joutuu ensin pilkkomaan, että ne sulaa kohtuullisessa ajassa. Kaakaovoin sulamista odotellessa heitin tehosekoittimeen minttusuklaakerroksen ainekset:

img_20151014_132833.jpg

Tähän kerrrokseen laitoin siis 400 g kuorittua, pehmeäksi keitettyä bataattia, 5 g eli noin desin verran mintun lehtiä, 73 g taatelia, 30 g raakakaakaojauhetta, 1 tl vaniljajauhetta ja lopuksi 75 g sulatettua kaakaovoita. Levitin mössön pohjan päälle ja laitoin takaisin pakastimeen.

Viimeinen kerros on sitten se matcha-kerros. Siihen tulee ahh niin ihanaa avokadoa. Rakastan avokadoa! Jonkun mielestä ne on rumia, toisen mielestä pahoja, kolmannen mielestä ne ei maistu millekään. Mutta I love it ja avokadoa parempaa yleisraaka-ainetta raakakakkuihin ja smoothieihin saa etsiä. Kaiken lisäksi se on hirmuisen terveellistä ja siitä saa hyviä rasvoja. Iltalehti tosin vähän aikaa sitten varoitteli, että avokadoa ei kannata syödä paljoa sen korkean kalorimäärän vuoksi. Harva nyt varmaan pussillista päivässä vetää enkä ole kyllä tavannut ketään, joka olisi pelkällä avokadolla lihonut… Sitä paitsi, eikös kaikki nyt jo tiedä että ihminen tarvitsee (hyvää) rasvaa ruokavalioonsa <3

Tämä bloggaaminen on hauskaa hommaa, mutta vie aika paljon aikaa. Kanssaihmisten silmään voi myös toisinaan näyttää oudolle, kun allekirjoittanut kulkee vaikkapa nyt avokadon kanssa kanssa ympäri kämppää ja räpsii siitä kännykällä kuvia, jonka jälkeen siirtää kuvat koneelle ja alkaa säätää värejä… Aika paljon säästäisi aikaa, kun vähän vähentäisi tätä kuvasaasteen määrää. Mutta en ala, minä haluan kuvata avokadoja!

kakku_avokado.jpg

En oikein ymmärrä muutenkaan sellaisten yksittäisten raaka-aineiden kieltämistä esimerkiksi joissain dieeteissä. Että ei saa syödä porkkanaa tai tomaattia, mutta kurkku kelpaa. Eri asia, jos joku ei jollekin sovi. Mutta haluaisin nähdä ihmisen, jonka dieetti on epäonnistunut siksi, että on välillä syönyt porkkanaa kurkun sijasta. Öhh. 

img_20151014_140509.jpg

No eniveis, nyt ei vältellä avokadoja rasvan takia! Heitin siis tehoseikoittimeen 240 g avokadoa, 5 g mintunlehtiä, 5 rkl erytritolia ja 2 tl matcha-jauhetta*. Perään vielä 25 g sulatettua kaakaovoita ja tadaa – valmista tuli! Viimeinen kerros kakun päälle ja taas takaisin pakastimeen. Varmaan ainakin pari tuntia olisi hyvä antaa olla pakastimessa, maku yleensä paranee niin että seuraavana päivänä on parhaimmillaan. Ei sitä vaan yleensä jaksa niin kauaa odotella 😀

img_20151014_141733.jpg

Tuo matchakerros ei muuten välttämättä maistu maailman parhaalle kakuntäytteelle, jos sitä maistelee pelkiltään ja tottumattomilla makuhermoilla. Matchat voi toki myös voi nauttia erillään tai jättää pois, ehkä myös korvata jollain muulla viher-*/superfoodjauheella*. Esimerkiksi lucuma* on todella hyvänmakuista, tuo kaunis vihreä väri jää vaan sitten välistä. Tosin minun mielestäni tuo matcha ja minttusuklaa muodostivat hyvän parin, suosittelen testaamaan 🙂 Tiesitkös muuten, että klorofylli eli lehtivihreä (jonka ansioista matcha värjää tämänkin mössön vihreäksi) auttaa kehoa puhdistumaan haitta-aineista? Minäpä tiesin ja siksi viherjauheet onkin säännöllisessä käytössä 🙂 Niin ja by the way, erytritoli on makeutusainetta jota löytyy yleensä Karppisokeri -nimellä sokeri- ja makeutushyllystä. Sen tilalla voi käyttää toki muutakin makeutusta, kuten tuolla alkuperäisessä reseptissä on lueteltu. Itse käytän usein leivonnaisissa ja raakasuklaassa erytritolia, joka on rypälesokerista luontaisen käymisen avulla valmistettu makeutusaine. Glykeeminen indeksi nolla, kaloreita nolla. 

IMG_20151014_171045.jpg

IMG_20151014_171809.jpg

Valmiin kakun koristelin mustaherukkajauheella*, parapähkinöillä ja mintun lehdillä 🙂

kakkuvalmis.jpg

kakkuvalmis2.jpg

Lupailin niitä makroja. Tässä ei ole laskettu siis mausteita mukaan, en tiedä paljonko kaloreita tulee esimerkiksi 10 grammasta minttua mutta se lienee merkityksetöntä 😀

Koko kakku:

2344 kcal

38 g proteiinia (6%)

153 g hiilihydraattia (24%)

202 g rasvaa (70%)

kakkupalat.jpg

Kuvanmukaisia paloja sain tästä kakusta 8 kappaletta, jolloin makrot per pala:

293 kcal

4,8 g proteiinia

19 g hiilihydraattia

25 g rasvaa

Kommentit (3)
  1. Nam! Ihanat kuvat ja herkullinen kakku!

  2. Nam! Just luin matchasta ja aattelin, että pitääpäs ostaa ja kokeilla. Mä kans tykkään herkutella ilman jälkipöhötyksiä 😛

    1. Jepp, jälkipöhöt syö sitä herkuttelun nautintoa aika kovasti! Matcha on kyllä kokeilemisen arvoista 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *