Miksi luonnonkosmetiikkaa?

Kun aloitin blogini, valitsin blogin pääteemaksi luonnonkosmetiikan. Pikkuhiljaa aihepiiri on toki laajentunut käsittelemään paljon muutakin. Olen muutaman kerran aiemminkin kirjoittanut aiheesta ”miksi valita luonnonkosmetiikka”, mutta halusin nostaa aiheen taas pinnalle uusintana.

Kun itse intoilee luonnonkosmetiikkakuplassa, erehtyy myös välillä luulemaan että aihe on kaikille yhtä tuttu. En myöskään halua olla jyrkästi vain pro-luonnonkosmetiikka, hyviä tuotteita löytyy synteettiseltäkin puolelta. Joitakin toimivia tuotteita on edelleen haastavaa löytää luonnonkosmetiikan puolelta. Haluan kuitenkin aina pääsääntöisesti valita luonnonkosmetiikkaa, etenkin jos levitän tuotetta isolle pinta-alalle tai esimerkiksi huuliin.

Miksi päädyn luonnonkosmetiikan puolelle?

Aloin tiedostaa kosmetiikan käytön kuitenkin aivan eri tavoin sen jälkeen kun monen asian summana aloin miettiä, että mitä nämä kaikki käyttämäni tuotteet itseasiassa saattavat pitää sisällään, tai aiheuttavat minulle tai luonnolle. Löysin Kemikaalicocktail- ja Kiitoksia hyvää-blogit. Näiden ja monien muiden blogien kautta aloin ymmärtää mitä kaikkea päivittäin käyttämäni kosmetiikka ja mm. kodin kemikaalit sisältävät.

Valitsen kosmetiikan ja kodin kemikaalit aina kriteerillä, että ne eivät saa olla eläimillä testattuja. (Asiahan on helpottunut huomattavasti koska EU-alueella kosmetiikan eläinkokeet ovat kiellettyjä. En myöskään osta brändejä jotka myyvät muualle kun EU-alueelle ja joutuvat suorittamaan eläinkokeita muualla.) Kodin kemikaaleissa vastaavaa kieltoa ei ole, joten etsin pulloista mm. Leaping bunny-merkin ennen hankintaa.

Sertifioitu luonnonkosmetiikka on aina eläimille eettisesti valmistettua, eikä sitä koskaan testata eläimillä. Näin voi turvallisin ja hyvin mielin nauttia tuotteista, koska tietää ettei kukaan ole joutunut niiden eteen kärsimään. Luonnonkosmetiikan perusajatus on se, ettei se sisällä ihmiselle, eliöstölle tai luonnolle haitallisia ainesosia tai kemikaaleja.

Omia havaintojani luonnonkosmetiikkaan siirtymisestä hyvän omantunnon lisäksi on se, että ihoni on paremmassa kunnossa. Autuaaksi tekevää luonnonkosmetiikka ei ole, se voi aivan yhtä hyvin aiheuttaa allergisia reaktioita tai iho-oireita jos tuote on sopimaton.

Kosmetiikkaan ja sen ainesosiin liittyviä tutkimustuloksia löytyy paljon, ja tuntuu että tyhjentäviä vastauksia on vaikea loppujen lopuksi löytää. En ole todellakaan aihealueen asiantuntija, mutta yritän valita tuotteeni nykyisin niin, että siitä syntyisi mahdollisimman pieni kemikaalikuorma itselleni tai ympäristölle. Kaikki tuotteet eivät ole välttämättä ihmiselle haitallisia, mutta esimerkiksi vesistöön päästessään haitallisia ympäristölle.

Haluan myös ettei kosmetiikkani sisällä ainesosia joista on ristiriitaista tietoa. Kuten

  • parabeeneja: kosmetiikan säilöntäaineet. THL:n sivuilla todetaan ettei parabeneistä ole merkittävää haittaa ihmisen terveydelle. Parabeenejä esiintyy jonkin verran myös luonnossa. Siellä kuitenkin kerrotaan myös seuraavaa ”Parabeeneilla on lievä estrogeeninen vaikutus ja ne saattavat lisätä rintasyövän riskiä. Iholla kosteusvoiteiden parabeenit saattavat voimistaa UV-B-säteilyn haittavaikutuksia.” Joten oma mielipiteeni: ei kiitos!
  • mikromuovia: käytetään kosmetiikassa moneen eri tarkoitukseen, ensimmäisenä tulee mieleen kuorintarakeet, mutta löytyy myös kasvoseerumeista, hammastahnoista jne. Mikromuovi on haitallista ihmiselle ja luonnolle, sitä on lähes mahdotonta poistaa vedestä. Mikromuovit ovat hormonihäiritsijäkemikaaleja, eli ei kiitos!
  • akrylaatteja: useimmiten ripsi- ja kynsiliimoissa. Saattaa aiheuttaa erilaisia allergiaoireita. Jotenkin itseäni ei huvita laittaa iholleni synteettistä hartsia, mitä akrylaatti itseasiassa on.
  • alumiinia: alumiini on suurina määrinä ihmiselle myrkyllistä. Tosin kosmetiikasta, kuten deodoranteista ja hammastahnoista sellaisia määriä ei saa. Tutkimuksissa on todettu, että alumiini kosmetiikassa ei ole ihmiselle haitallista, toisin sille voi altistua ja siitä voi saada ihoärsytystä. Uusia tutkimuksia tosin haitoista tehdään. Itse jätän mieluummin väliin.

Listasin aluksi myös mineraaliöljyn, silikonit ja sulfaatit, mutta selattuani useita lähteitä, niiden on todettu olevan pääasiassa vaarattomia terveydelle. En silti halua niitä juurikaan itse käyttää.

Ainesosissa haasteita ainakin itselleni tuo se, että erilaisia tutkimustuloksia on pilvin pimein, ja yksiselitteistä vastausta on vaikea saada. Silti esimerkiksi kosmetiikassa ihmiselle näennäisen vaaraton ainesosa, voi olla taas luonnolle haitaksi, esimerkiksi rehevöittää vesistöä. Joten luonnonkosmetiikka on aina suurempi kannanotto kun pelkkä tuotteen valinta, koska luonnonkosmetiikka on kokonaisuutena eettisesti valmistettu. Siinä on mietitty alusta loppuun koko tuotteen elinkaaren ekologisuutta.

Uusia luonnonkosmetiikkatuotteita ja brändejä nousee tällä hetkellä kuin sieniä sateella. Vaikka suhtaudun kaikkeen uuteen innokkaana ja uteliaana, tulee välillä melkein ähky. Ei ehdi kunnolla tutustua tuotteisiin, ja loistavakin brändi saattaa jäädä vieraaksi tai jopa unohtua. Luonnonkosmetiikan kanssa on edelleen myös helppo mennä harhaan, monissa tuotteissa mainonta antaa ymmärtää vaikka mitä, mutta itse sisältö onkin ihan muuta kun luonnonkosmetiikkaa. Tuotteissa on myös usein erilaisia symboleja ja logoja, jotka eivät itseasiassa vielä takaa mitään. Kannattaakin aloittaa luonnonkosmetiikan käyttö tuote kerrallaan, ja valita sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikan sertifikaateista löydät kattavan tietopaketin täältä.

Kauneus Iho Meikki