Arjen vinkki: näin kierrätät kosmetiikkatuotteet ja niiden pakkaukset

Kosmetiikan innokkaana kuluttajana jätän jälkeeni vuosittain useita purkkeja ja purnukoita. Välillä pääsee myös käymään niin ikävästi, että tuote vanhenee, ja lopun tuotteen joutuu hävittämään.

Mutta mihin vanhentunut kosmetiikka kuuluu laittaa, minne tyhjät kosmetiikkapurkit lajitellaan?

Nykyisin osassa pakkauksissa on selkeät ohjeet kierrätykseen ja hävitykseen, mutta suurimmassa osassa ne puuttuvat. Puhumattakaan ohjeista sisällön suhteen. Nimittäin vanhentunutta kosmetiikkaa ei tule kaataa viemäriin tai WC-pönttöön, koska se päätyy jätevetenä vedenpuhdistamoille ja valitettavasti myös luontoon.

Jos on epävarma jonkin tuotteen tai pakkausmateriaalin hävittämisestä tai kierrättämisestä, kannattaa tsekata Marttojen ja kaupunkien jäteasemien nettisivut, sekä tietenkin kysyä heiltä neuvoa mikäli vastaus ei nettisivuilta selviä.

Tässä muutama perusvinkki:

  • Lajittele pakkaukset materiaalin (kartongit, muovit, tyhjät lasit ja tyhjät metalliset tuubit) mukaan.
  • Huuhtele muovi- ja lasipakkaukset. Huomioi, että kosmetiikka kuuluu lähes aina sekajätteeseen. Eli vanhentuneita tuotteita ei kaadeta viemäriin.
  • Voit mahdollisuuksien mukaan purkaa (varovasti!) pakkauksen osiin, esimerkiksi seerumipullon annostelijasta saa lasisen pipettiosan irti lasin kierrätykseen. Paineettomat, tyhjät ponnekaasupakkaukset voi laittaa metallinkierrätykseen. Pullojen pumput joissa on myös metallia, laitetaan sekajätteeseen.
  • Itse kosmetiikka kuuluu lähes aina sekajätteeseen. Osa kosmetiikasta luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, kuten kynsilakat ja kynsilakanpoistoaineet, hajuvedet, hiusvärit, hiuslakat ja deodorantit, eli ponnekaasupakkaukset joissa on vielä tuotetta.Ne lajitellaan vaaralliseen jätteeseen, mutta esimerkiksi täysin kuivunut kynsilakka laitetaan pulloineen sekajätteeseen.
  • Esimerkiksi vanhentunut shampoo hävitetään näin: shampoo itsessään kuuluu sekajätteeseen (poikkeuksena luonnonkosmetiikka), pakkaus ohjeiden mukaan esimerkiksi muovinkeräykseen.
  • Sertifioidun luonnonkosmetiikan voi laittaa biojätteeseen, suuret määrät tiiviissä pakkauksessa sekäjätteeseen.

Ps. jos oma purkkien ja purnukoiden määrä huolestuttaa, ja haluaisit minimoida sitä, kannattaa harkita voisiko jotakin kosmetiikkatuotteitaan vaihtaa palamuodossa olevaan kosmetiikkaan :).

kauneus meikki
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *