Kaksi ikonista naista

Hey girl

 

Käyn näyttelyissä harvoin. Monesti unohdan mennä ja useimmiten ei vaan ole riittävän kiinnostavia teemoja tarjolla. Kesälomalla poikkeuksellisesti näin kaksi näyttelyä, jotka kummatkin tekivät suuren vaikutuksen.

Näyttelyiden aiheina oli kaksi maailman tunnetuimpiin kuuluvia naisia, Barbie ja Marilyn Monroe. Kumpaankin kiinnitetään valtava määrä huomiota ulkoisten asioiden vuoksi, ja kaikki muu jää unohduksiin.

Kansallismuseon Barbie-the Icon -näyttely on ihana kenelle tahansa joka on ikinä leikkinyt Barbeilla tai kiinnostunut muodista. Itse taannoin hetkeksi pikkutytöksi, joka juoksentelee vitriinistä toiseen ja ihastelee Barbeja. Sitten keskityin lukemaan pieniä tietoiskuja ja katselin tarjontaa hieman keskittyneemmin. 

Nämä nuket kuvastavat hyvin omaa aikaansa ja ovat myös läpileikkaus historiaan. Ja esillä oli vaikka minkälaista Barbie-nukkea Beach Barbista astronauttiin. Lopuksi huomasinkin lainauksen Barbien luojalta Ruth Handleriltä ”Kantava ajatukseni Barbien takana oli, että nuken välityksellä pikkutyttö voisi olla aivan mitä haluaa. Barbie on aina edustanut naisen valinnanvapautta. Kaikki on mahdollista.”

Ja jotenkin tuntui mielettömältä että tuo nukke jota niin usein vaan kritisoidaan epärealistisista mitoistaan, on kuitenkin ollut aina tytöille unelmien ja itsensä toteuttamisen väline.

Vapriikin Marilyn-nainen roolien takana -näyttely puolestaan esittelee Marilyn Monroen henkilökohtaisia esineitä ja tuo intiimin kurkistuksen tämän ikonin elämään. Maailman tunnetuimman seksisymbolin näyttelyssä on todella intiimi ja herkkä tunnelma. Tuntui epätodelliselta seisoa esineiden vieressä joita on käyttänyt itse Marilyn. Ihan kuin esineissä olisi vieläkin hieman taikaa jäljellä. 

Esillä oli kosmetiikkaa, vaatteita (joita muuten käyttäisin mielelläni, super tyylikkäitä!), asusteita, irtoripset, self-help-kirja ja vaikka mitä. Juttuja joita meillä naisilla on tämä päivänäkin. Ne tekivät samalla Marilynistä inhimillisemmän tuntuisen. 

Marilynistä ei useinkaan tuoda esille puolta joka oli olennainen osa häntä. Hän luki paljon, kirjoitti, oli kiinnostunut politiikasta ja oli hyvin valveutunut. Näyttelyn lopuksi myös muistutetaan että Marilyn oli oman tiensä kulkija miesten dominoimalla 50-luvulla. Tasa-arvon uranuurtaja. Liberaali bisnesnainen, kaikkea muuta kun tyhjäpäinen peroksidiblondi.

Kumpikin näyttely on todellakin näkemisen ja kokemisen arvoinen. Barbie-näyttely on auki 26.8 asti ja Marilyn-näyttely 2.12 saakka.

-

I’m not that keen on going to exhibitions. But on this summer vacay I saw too unforgettable exhibitions.

Barbie-the Icon and Marilyn-woman behind her roles exhibitions.

Both Barbie and Marilyn are often measured just for their looks. And concidered superficial and beautiful airheads.

But both Barbie and Marilyn have been role models for girls and women to be whatever they want to be.

And that is so inspiring. I highly recommend both exhibitions. Go for fun and inspiration.

Kommentit

vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

...Barbien luojalta Ruth Handleriltä ”Kantava ajatukseni Barbien takana oli, että nuken välityksellä pikkutyttö voisi olla aivan mitä haluaa. Barbie on aina edustanut naisen valinnanvapautta. Kaikki on mahdollista.”

En ole koskaan ajatellut että Barbie symboloi tai edusti/edustaa meitä naisia tuolla tavalla. Jes, taas oppi jotain uutta! :)

MarikaJohannaP
Hey girl

Sama, en mäkään ja oli kyllä sellainen lampun syttymishetki tämäkin :).

Kommentoi