Karvakuonojen pelastajat

Hey girl


Hedda
 
Yksi järjestö, jonka toimintaa olen tukenut jo pitkään, on Viipurin Koirat Ry. Lahjoitan rahaa toiminnalle, ostan eettisiä joululahjoja ja jaan heidän Facebook-päivityksiä. Rakastan koiria, ja mielestäni siihen nähden miten varauksettomasti koirat meitä ihmisiä rakastavat, osa meistä osaa olla varsin paskoja nelijalkaisille ystävillemme.
 
Joka kerta kun näen näitä koiria videolta tai kuvista, mua surettaa, niin että sydäntä puristaa. Miten joku on voinut hylätä nämä. Kääntää näille selkänsä. Silti tärkeintä on auttaa eikä jäädä surkuttelemaan.
 
Usein tunnen ettei antamani apu ole tarpeeksi, haluaisin tehdä enemmän, ja mietin että vähintä mitä voin tehdä, on antaa omaa blogi -ja sometilaani tälle järjestölle joka teke eniin tärkeää ja pyyteetöntä työtä.
 
Haastattelin Viipurin koirat ry:n Tanjaa, ja järjestö tekee paljon muutakin kun etsii koti koirille.
 

Rino

Mitä kaikkea Viipurin koirat tekee?

Tärkeintä on paikan päällä Viipurissa auttaminen. Yhdistyksen aktiivit käyvät autettavilla tarhoilla viikoittain ja vievät aina mennessään ruokaa ja tarvikkeita. Myös esim. koirankoppielementtejä on ensin rakennettu talkoovoimin Suomessa ja viety autokyydillä Viipuriin. Tarhoilla autetaan käytännön hommissa (kuten aitausten siivoaminen, koirien ruokkiminen + madottaminen…), minkä lisäksi seurustellaan koirien kanssa ja tutustutaan niihin. Tämän perusteella päätetään se, että ketkä koirista valitaan adoptio-ohjelmaan. VK tukee taloudellisesti tarhanpitäjiä erilaisissa kuluissa, kuten koiranruoka, vesi, sähkö, lääkkeet ja lääkärikulut, kuivikkeet. Lisäksi yhdistys maksaa koirien steriloinnit/kastroinnit ja nyt 2018 uutena tulleet tauti- ja rabiesvasta-ainetestit.

Suomen puolella näkyvin osa toimintaa on varmasti adoptiot. Adoptioihin myös panostetaan melko paljon, koska jokaiselle koiralle pyritään löytämään loppuelämän koti. Ensimmäinen karsinta tehdään hakemuksen perusteella eli kaikki hakemukset eivät etene haastatteluihin saakka. Huolellisesti täytettyihin hakemuksiin pyritään kuitenkin aina vastaamaan, vaikka kotisivuilla mainitut ehdot eivät täyttyisi, jotta hakija ymmärtäisi myös yhdistyksen kannan siitä, mitkä asiat estävät adoption. Adoptiohaastatteluita on aina kaksi, joiden välissä on ”mietintäaika”, ja ensimmäisessä haastattelussa käydään läpi sekä tautiasiat että tyypillisimmät haasteet (rescue)koiran tullessa taloon.

Lisäksi Suomessa VK osallistuu aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin (esim. joulumyyjäiset) ja kerää varoja mm. kirpputoritoiminnalla. Tiedottaminen on yleensä vahvasti läsnä myös tapahtumissa, mutta erityisesti tiedottamiseen panostetaan kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. VK oli esimerkiksi ensimmäinen rescueyhdistys Suomessa, joka nosti esille resistentteihin bakteereihin liittyvän ongelman ja alkoi myös kartoittaa tilannetta viipurilaiskoirien keskuudessa.

 

Mitkä ovat suurimmat haasteet toiminnassanne?

Jatkuva resurssipula. Kaikki tehdään vapaaehtoisvoimin ja rahoitetaan lahjoitusvaroilla, joten hyvin usein tulee tunne riittämättömyydestä. Olosuhteet tarhoilla on todella alkeelliset ja myös se rajoittaa käytännön toimia. Esimerkiksi juoksevan veden puute on usein sellainen ongelma, joka nousee esille, ja jonka vaikutusta lahjoittajien voi olla hankala ymmärtää. Yhtä suuri haaste on vaikeus vaikuttaa ihmisten asenteisiin paikan päällä Viipurissa. Esimerkiksi koirien eutanasia Venäjällä nähdään yhtä pahana asiana kuin abortti katolisissa maissa, minkä lisäksi kivunlievityksen tärkeyttä ei ehkä ymmärretä yhtä hyvin kuin Suomessa ja antibiootteja käytetään melko herkästi (joskin tähän antibioottien käyttöön on tullut viimeisen vuoden aikana huomattavia parannuksia!). Yksi haaste on myös rescuetoimintaa mustamaalaavat mediakohut, joiden ”jälkipyykkiin” käytettävät voimavarat ovat aina pois varsinaisesta avustustoiminnasta.

Dori

Millä kaikilla tavoin toimintaanne voi tukea?

Rahalahjoitukset ovat suuressa roolissa, mutta sen lisäksi voi esim. lahjoittaa kirpputorilla / myyjäisissä myytäviä tavaroita, käsitöitä, leivonnaisia jne. Voi ostaa kannatustuotteita tai lahjoittaa koiranruokaa / ravintolisiä / tarvikkeita (hihnat, pannat, valjaat) tarhalle vietäväksi. Voi myös tulla tapahtumiin auttamaan, levittää tietoa, toimia kotihoitajana tai adoptoida viipurilaiskoiran.

Eleanor

Mitä kannattaa ottaa huomioon jos harkitsee rescue-koiraa?

Tärkeintä on ensin miettiä onko valmis sitoutumaan koiraan. Tyypillisimmät ongelmat, kuten sisälle tarpeiden tekeminen, ”huono” hihnakäytös, eroahdistus, resurssien puolustaminen tai omat askarteluprojektit (esim. omistajien kenkien osalta) ovat sellaisia, joita kohtaa kaikkien koirien kanssa ja näiden asioiden harjoitteluun on oltava valmis panostamaan. Koiramaisen käytöksen lisäksi pitää ymmärtää, että rescuekoiran historiasta ei välttämättä tiedetä mitään ja että muutto viipurilaiselta koiratarhalta Suomeen kotioloihin on iso muutos kenelle tahansa koiralle, joten koiralle tulee antaa aikaa. Osa koirista saattaa sujahtaa perheen arkeen heti ensimmäisenä päivänä, osalla menee viikkoja ja toisilla jopa vuosia, mutta kaikilla koirilla on varmasti stressihormonit koholla muutaman viikon ajan. Jotkut kodit toivoo saavansa aikuisen rescuekoiran kautta ”valmiin kotikoiran”, mutta todellisuudessa jokaisen perheen tulee löytää omat tavat toimia jokaisen koiran kanssa, eikä yksikään koira ole ”valmis paketti”.

Tautiriskeistä puhutaan paljon, ja kyseessä onkin tärkeä asia, joten on hyvä selvittää etukäteen mikä on tautitilanne siellä alueella, mistä koira on tulossa, ja miten koiran välittävä yhdistys on reagoinut asiaan. Viipurissa esimerkiksi endeeminen tilanne tautien osalta on melko samanlainen kuin Suomessa / Helsingissä, mutta Responsible Rescue -toiminnan myötä VK on alkanut testata useita vektorivälitteisiä tauteja viipurilaiskoirilta. Toistaiseksi ei ole yhtään tautilöydöstä. On myös tärkeää selvittää, että koiran rokotukset ja loishäädöt ovat kunnossa. Monilla tarhaolosuhteissa eläneillä koirilla voi olla hammas-, tukielin- ja ruuansulatuskanavan ongelmia, joten näitä on tärkeää sitoutua selvittämään ja hoitamaan.

 

Mitä tavoitteita teillä on viiden vuoden sisällä?

Tärkeimmät tavoitteet taitaa olla yhteistyön kehittäminen paikan päällä venäläisten vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa, jotta toiminta tehostuu. Mahdollisesti kokonaan oma eläinlääkäri tarhalle. Säännölliset sterilointipäivät paikallisille. Ja näiden kautta suuri tavoite olisi yleisesti kodittomien koirien määrän vähentäminen Viipurissa.

Nämä koirat jotka ovat jääneet oman onnensa nojaan kaipaavat monenlaista apua. ja keinoja auttaa on monia. Tärkeintä on, että tekee jotain. Vaikkapa jakaa tietoa. Jos ottaa rescuekoiran, todella miettii että onko valmis sitoutumaan koiraan, ja pystyykö tarjoamaan vakaan kodin koko koiran elämäksi.

Kaikki jutun kuvat ovat tällä hetkellä Viipurin Koirat Ry:n kautta kotia etsiviä nappisilmiä <3.

Tällä hetkellä etsitään myös kotihoitajia http://www.viipurinkoirat.fi/toimi-kotihoitajana

Täältä saat lisää tietoa, ja voit vaikka tutustua tarhojen olosuhteisiin.

http://www.viipurinkoirat.fi/

https://www.instagram.com/viipurinkoirat/

https://www.facebook.com/viipurinkoirat/

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan ihanaa lukea blogista tällaisesta omaa sydäntä ihan konkreettisestikin lähellä olevasta aiheesta. Vierellä kun tuhisee aikoinaan Viipurin koirista meille tullut koiravanhus ️

MarikaJohannaP
Hey girl

Ihana kuulla, kiitos <3. Tämä on itselleni yksi tärkeimmistä blogikirjoituksista. Paljon rapsutuksia ja suukkoja koiravanhukselle!

Periaatteen Nainen (Ei varmistettu) http://www.periaatteennainen.com

Rescuekoira tuhisee täälläkin vieressä; hän tosin päätyi suoraan meille hoitokodista tultuaan hylätyksi täällä Espanjassa. Itse yritän Espanjassa auttaa mahdollisimman paljon ja hyvin samat asiat pyörivät mielessä täällä päässä. Hienoa, kun kirjoitit aiheesta!

MarikaJohannaP
Hey girl

Kiitos sulle kun kävit lukemassa tämän! Ja teet ihan hirveän tärkeää työtä kun autat ja välität <3! Paljon rapsutuksia ja halauksia sinne kotiin teidän karvakuonolle <3!

Kommentoi