Mistä kasvissyöjä saa proteiinia?

Usein kasvissyönnistä puhuttaessa yksi kysymys nousee esiin: mistä kasvissyöjä saa proteiinia? Ja siihen päätin vastata. Olin kirjoittamassa kiukkuista juttua näppäimistö rapisten erään lihansyönti/kasvissyönti episodin jäljiltä. Siitä tuli itseasiassa aika hyvä, ilmeisesti tuotan parhaat tekstini äkäisenä.

En kuitenkaan, onneksi, julkaissut juttua siltä istumalta. Annoin sen jäädä hautumaan, jotta voisin vielä miettiä, onko tekstistä a.) mitään hyötyä kenellekään ja b.) jaksanko käydä mahdolliset keskustelut jutun tiimoilta. Vastaus kumpaankin kohtaan oli ei.

Ystäväni otti kasvissyönnin ja proteiininlähteet puheeksi, ja silloin mietin, että niin, voisin kuitenkin kirjoittaa aiheesta, mutta täysin eri tulokulmalla: kertoa jotain hyödyllistä ja positiivista kasvissyönnistä. Eli mistä kasvissyöjä saa prostkua  ja mitä ravinteita tarvitsee ottaa purkista.

(Muistutan kuitenkin, että minä en ole ravitsemusterapeutti, enkä alan asiantuntija, nämä tiedot ovat oman kokemuksen ja kasvissyönnin taipaleen varrelta poimittua. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.)

Syön purkista aina kahta vitamiinia: B12-vitamiinia ja D2-vitamiinia. B12-vitamiinia ei kasvissyöjä ravinnosta nimittäin saa. Lisäksi otan purkista tarpeen mukaan sinkkiä, rautaa, magnesiumia ja jodia. Näistäkin kasvissyöjällä voi olla vajetta.

Mistä sitten saan sitä proteiinia?

  • juustoista, rahkasta, jugurtista yms. maitotuotteista (vegaaneilla on hitusen haastavampaa kun tämä ryhmä jää pois) 3-40 g proteiinia /100 g
  •  pavut ja linssit 7-20 g proteiinia /100 g
  • siemenet ja pähkinät n. 20 – 30 g proteiinia/100 g
  • kvinoa 14 g proteiinia /100 g
  • kaura 14 g proteiinia /100 g
  • tofu 17 g proteiinia /100 g
  • soija n. 50 g proteiinia/100 g
  • täysjyvätuotteet 12 – 13 g proteiinia /100 g

Myös kasviksissa on proteiinia, kuten avocadossa, perunassa,pinaatissa, kaaleissa ja parsassa. Joten monipuolinen ja värikäs lautanen takaa sen, että saan kaiken tarvittavan ravinnosta.

Itselleni kasvissyönti on oikea ratkaisu, puolisoni taas on sekasyöjä. Meillä on aina tehty ruokaa niin, että lisukkeet ovat samoja, ja toinen syö vaikka lihapullia ja toiselle on kasvispullia. Tai sitten jonain päivinä, kuten viime viikonloppuna söimme kumpanakin päivänä kasvisruokaa. Se toimii meillä, ja on mahtavaa kun puoliso on ennakkoluuloton ruokailija, joka mielellään syö kasvisruokaakin. Kasvisruokailusta on mielestäni tehty liian ehdotonta, vaikka sen ei mielestäni tarvitse sellaista olla. Muutamakin kasvisruoka ateria viikossa on parempi kuin ei mitään.

hyvinvointi hyva-olo