Viisi hyvinvointia lisäävää pientä tekoa arjessa

Vuoden alku on monelle lupausten ja uusien alkujen aikaa. En itse ole kovin ansioitunut uuden vuoden lupausten tekijä. Uskon, että uusi tapoja ja toimintamalleja voi ottaa käyttöön koska vaan, aina ei tarvitse odottaa uutta vuotta, kesää tai seuraavaa arkipäivää.

Parasta olisi jos hyviä tapoja, ja hyvinvointia ylläpitäviä asioita saisi juurrutettua osaksi arkea, jolloin ne tulevat selkärangasta, eikä tarvita niin suuria ”ryhtiliikkeitä” kerralla. Joskus tuntuu, että hyvinvointi on jokin massiivinen asia, joka vaatii urotöitä, lukemattomia tunteja joogamatolla, salilla ja litratolkulla pahanmakuisia terveysjuomia ja vihersmoothieta, mutta ei se ole. Se on koostuu pieneistä valinnoista, joita me teemme arjessa.

  1. Aseta rajasi ja valitse mikä sinulle on tärkeää. Asioiden tärkeysjärjestykseen laittaminen auttaa oikeasti jäsentelemään ajankäyttöä, ja auttaa ylläpitämään hyvinvointia. Jokaiselle meistä tuo lista on hieman erilainen. Olen oppinut näkemään monet arjen valinnat eri silmin, kun olen katsonut niitä tärkeysjärjestyksen kautta.
  2. Uni ja lepo. Suorastaan ärsyynnyn kun puhutaan arjessa tai työssä jaksamisessa. Tämä on ainoa elämäni, en todellakaan halua, että se on pelkkää jaksamista. Haluan, että se on elämistä. Haluan, että minulla on energiaa ja intoa. Siksi uni ja riittävä lepo ovat todella tärkeää. Nukun päiväunet jos väsyttää, kuuntelen kehoani jos kaipaan venyttelyä ja lepoa kovan treenin sijaan. Pyrin luomaan iltaisin olosuhteet, joissa uni tulee hyvin. Otan magnesiumia, koska sen on todettua auttavan unen tuloon ja vaikuttavan unen laatuun, sekä se tukee stressihormoni kortisolin poistumista kehosta. Tuuletan makuuhuoneen, ja pyrin valitsemaan kirjan älylaitteiden sijaan. En syö iltaisin, jotta kehoni saa levätä. Olen huomannut monet kerrat, että iltasyöminen kostautuu levottomana unena.
  3. Liikunta. Liikunnan vaikutusta hyvinvointiin ei voi ohittaa mitenkään. Pienikin kävelylenkki tuo paremman mielen, venyttely virkistää, ja tanssihetki vapauttaa mielihyvähormoneja aivoissa. Liikunnan suhteen kannattaa iloita jokaisesta pienestä liikuntahetkestä, eikä murehtia turhia, pääasia että liikuttaa kehoaan päivittäin.
  4. Kylmät suihkut. Kylmät suihkut tai avanto eivät sovi jokaiselle eikä välttämättä ole terveyden tilan puolesta ole turvallisia, mutta itselleni kylmät suihkut ovat yksi pieni arjen asia, jolla on suuri vaikutus. Kylmä vesi virkistää ja rentouttaa, ja on jollain tapaa myös mindfulness harjoitus. 10 sekunnin jääkylmä vesi suihkun lopuksi todellakin vetää ajatukset käsillä olevaan hetkeen, ja tuo todella hyvän ja rennon olon jälkikäteen.
  5. Tasapaino. Olen joskus ollut hyvinkin ääripäiden ihminen. Jyrkkä ja itsepäinen ja nopeasti reagoiva. Nykyisin uskon tasapainoon, ja siihen, että kannattaa harkita ja odottaa hetki. Joskus ensi reaktiomme on oikea, monesti asia näyttää erilaiselta, kun sitä on ehtinyt harkitsemaan hetken. Tasapaino tuo rauhaa, ja rauhallisuus edesauttaa hyvinvointia. Oma tasapaino on tärkeimpiä asioita hyvinvoinnissamme, ja sitä kannattaa pyrkiä rakentamaan ja vaalimaan. Pyrkiä pois reaktioista muiden tekoihin ja sanoihin, ja säilyttää oma fiilis, ja tasapaino.
hyvinvointi ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *