#zerowaste

Hey girl

(Kuva Sarah Larovic)

Zero waste on elämäntapa, jossa pyritään jätteettömyyteen ja mahdollisimman ekologiseen elämään. Ääriesimerkkinä ajattelusta on zero waste-ajattelun uranuurtaja, jonka neljän vuoden jätteet mahtuvat 0,5 litran lasipurkkiin. Zero waste-ajattelu ei ole mikään uusi juttu, mutta itselleni se on tuntunut kovin kaukaiselta. Myönnän, että valitettavasti oma elämäntapani on kaukana zero waste-elämästä. Ja tällä hetkellä on hyvin vaikea nähdä sen sellaiseksi lähitulevaisuudessa muuttuvan. 

Tässä(kään) asiassa ei kuitenkaan tarvitse olla ehdoton. Voi omaksua uusia tapoja joilla voi kulkee kohti zero wastea elämällä less waste-elämää. Jokainen teko merkitsee. 

Uuden tavan omaksuminen vie aikaa ja ajattelutavan muutosta, joten sen sijaan että alkaa syyllistää itseään, voi iloita jokaisesta askeleesta kohti pienempää kulutusta ja ekologisempaa elämää.

Minkälaisilla asioilla voit siis olla oman elämäsi zero waste-sankari?

- kuluta vähemmän, osta harkiten. Lainaa ja vuokraa enemmän. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse. 

- sano ei muoville, vaihda esimerkiksi juomapullo lasiseen, muovikassit kestokasseihin, hylkää kerttisaterimet, pillit ja muoviset kahvikupit, kiinnitä huomiota siihen miten ostamasi tuotteet ovat pakattu. 

- kierrätä, toisen romu voi olla toisen aarre. 

- uudelleenkäytä tavaroita mahdollisuuksien mukaan

- suunnittele, meillä ruokahävikkiä on pienentänyt huomattavasti suunnitelmallisuus ruokakaupassa 

- osta mahdollisimman paljon irtomyynnistä, vältyt niiltä turhilta pakkauksilta. Tämä ei muuten rajoitu pelkkiin elintarvikkeisiin, esim. vaatteita, kenkiä yms. käyttötavaroita ylipakataan ihan turhaan.

- kosmetiikassa palamuodossa oleva kosmetiikka on iso askel kohti jätemäärän vähentämistä

- hard core-tyyppi tekee kestovanulappuja virkkaamalla, taittelee roskapussit sanomalehtipaperista ja ylipäätään käyttää mielikuvitustaan (itse olen tosiaan newbie, joten minulle esim. vanupuikkojen vaihtaminen paperisiin oli askel parempaan :))

Mulla on myös ilo ja kunnia käynnistää blogissa zero waste -teemainen arvonta, jossa on kaksi tuotepakettia Lushilta. Mukana on palasaippuaa, shampootaa, vartalovoidetta, kasvojenpesupala, ja vaikka mitä ihanaa.

Kaiken tuotepakkauksessa voi kierrättää, hävittää tai kompostoida, pientä poikkeusta lukuunottamatta.

- ”Sellofaani”, johon saippua ja Scrubee on kääritty, on täysin biohajoavaa! Se on kasviselluloosasta tehty ja sen voi laittaa bioroskikseen. 
- Mustat muovipurkit ovat osa Lushin closed loop -systeemiä, ja ne voi palauttaa liikkeeseen, jossa niistä tehdään uusia purkkeja. 
- Paperi on kierrätettyä, samoin metalli
- Ainoa roska, jota ei voi kierrättää, on tuotteen tarralappu. Se menee sekajätteeseen.
 
Osallistu näin, kommentoi mitä zero waste tekoja voisit itse soveltaa arkeen, tai ota @heygirlblogi seurantaan Instagramissa tai Facebookissa. Tietenkin voit tehdä vaikka kaikki kolme ja parantaa mahdollisuuksia voittaa. Voittajat arvon sunnuntaina 16.9.

Kommentit

Lottu (Ei varmistettu)

Ehkä merkittävin zero waste teko on käytettynä ostetut kestovaipat kolmen lapsen vaipatuksessa. Ihan älyttömästi vähemmän muoviroskaa ja kemikaaleja. Lisäksi osa vaippojen imuista on ommeltu yli 30v vanhoista pyyhkeistä.

Laura I.
Aivan hyvä blogi

Kuukupin käyttö kohta seitsemän vuotta on ollut mulla varmaan isoin zero waste -teko. Pikkuhiljaa oon yrittänyt siirtyä siihen, että käyttäisi vähemmän muoviin pakattuja tuotteita, mutta aika paljon on vielä tehtävää. Seuraavaksi voisin hankkia noita paperisia vanupuikkoja! Ja ylipäänsä kuluttaa huomattavasti vähemmän kuin nykyään. 

Käyn nykyään aina kaupassa oman kauppakassin kanssa. Vaihdoin jokin aika sitten tavalliset vanupuikot Pirkan Reilun kaupan paperisiin vanupuikkoihin. Seuraavat zero waste tavoitteeni on vaihtaa kelmun käyttäminen mehiläisvahakääreisiin ja alkaa käyttämään pala shampoota ja hoitoainetta. Haaveilen myös Pela-kännykkäkuorista puhelimeeni <3

Mirjakk (Ei varmistettu)

Seuraava askel voisi olla muovien kierrättäminen, mikä tosin on vhään hankalaa asuinpaikan takia. Sekä irtotuotteiden ostaminen omaan pakkaukseen.

vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

Mulla on nuo kaikki vinkit käytössä ja päivä päivältä vielä enemmän pyrin elämään niin, vielä niistä muutamista lipsahduksista huolimatta. Ja päivä päivältä tuntuu paremmalta tehdä maapallolle hyvää. <3

R* (Ei varmistettu)

Kaikki vinkit käytössä :) Oleellisin kysymys: voisiko tää olla riittävästi ?

Nettis (Ei varmistettu)

Itselleni huonoa omatuntoa aiheuttaa valmisruokien ostaminen töihin evääksi, sillä niiden pakkaukset tuntuvat aivan turhalta jätteeltä. Työpaikalla ei myöskään ole mahdollisuutta kierrättää muovia. Koitan jatkossa panostaa siihen, että otan omat eväät omassa rasiassa töihin!

jannna (Ei varmistettu)

Aika lailla on käytössä kaikki zero waste-ohjeet. Irtoruoan osuutta voisi joiltain osin lisätä, mutta se on usein kalliimpaa.

Jeccu (Ei varmistettu)

Tärkeä aihe!

Ostan mahdollisimman vähän (uutta), omat kauppakassit mukana, ruokahävikin minimointi jne.

Jenna

Jaanakh (Ei varmistettu)

Käytän keskikassia ruokaostoksilla ja pyrin muovipussittomaan elämään.

Kommentoi