Paljonko minulla on velkaa

Olen tuhlaillut surutta ja tehnyt paljon hankintoja velaksi, jotta saisin tuhlattua vielä vähän lisää. Näin jälkikäteen keksisin nyt rahoilleni aika monta muuta mieluisempaa käyttökohdetta kuin eilisten velkojen maksu. Nyt ei kuitenkaan auta kuin aloittaa pöydän puhdistus. Edellisessä postauksessa käytiin läpi varallisuuteni, katsotaanpa nyt kolikon toinen puoli.

Velkani yhteenlaskettuna

Tällä hetkellä velkasaldoni näyttää tältä (luvut pyöristettyjä):
Klarna 930€ – tämä koostuu lähinnä imurista ja verkkokaupan vaateostoksista
Visa 880€ – olen ostanu enimmäkseen vaatteita (!)
Elisa 764€ – puhelin ja kuulokkeet
Telia 195€ – Apple TV
Mastercard 2300€ – tämä on vaan kertynyt pitkällä ajalla erilaisista turhuuksista, joita en ole halunnut/pystynyt rahoittamaan käteisellä
Täysin joutavia kulutusluottoja minulla on siis 5.069€
Lisäksi minulla on kaksi remonttilainaa joissa tällä hetkellä saldo yhteensä n. 9300€.
Tämä tekee kokonaisuudessaan murheelliseksi loppusummaksi 14.399€

Kulutusluottojen lisäksi minulla on asuntolaina, mutta sitä en nyt tähän laske, koska katson sen järkeväksi sijoittamiseksi itselleni.

Mitä tämä lysti sitten maksaa

Velkojen hoitokustannukset kuukausittain on minimissään n. 500€. Tosin olen lyhentänyt esim. Klarnaa enemmän kuin minimilyhennyksen, joten kulut on olleet 600-700€ kuukausittain. Tästä summasta korkojen osuus on noin 70€. Tämähän on aivan älytöntä! Minulla olisi suuri summa mm. laittaa säästöön joka kuukausi, jos näitä velkoja ei olisi.

Olen nyt näitä lukuja pyöritellyt useasta eri kulmasta ja päätynyt alkaa lyhentämään velkojani toisaalta korkojen ja toisaalta velkasaldon näkökulmasta. Tämä mukailee hieman snowball tekniikkaa, mutta ei aivan puhtaasti. Ensimmäisenä lähtee korkeakorkoisin (ja ärsyttävin!) Klarna. Seuraavaksi lähtee vyörytykseen Visa (saldo pienempi, joten saan sen nopeammin maksettua), sitten Mastercard.

Elisan ja Telian maksuilla en pidä kiirettä, koska ne ovat korottomia osamaksuja. Toki tekisi mieli nekin hoitaa pois, koska se on hyvin palkitsevaa, kun saa jonkun velan nollille.

Remonttilainat ovat melko suuria, joten niitä en pysty hoitamaan nopeasti. Toisaalta ne ovat korkeakorkoisia, joten yritän saada niitäkin pienenemään vauhdilla.

Miten aion päästä eroon veloistani

Olisi varmasti taloudellisesti järkevintä laittaa joka ikinen euro nyt velkojen lyhennyksiin, mutta tästä huolimatta koen tärkeäksi, että samanaikaisesti myös säästän. Rahaa menee tällä hetkellä kahteen eri rahastoon kuukausittain yhteensä 100€. En myös aio odottaa, että koko velkasumma on maksettu vaan alan hiljalleen kasvattaa kuukausi säästösummaani sitä mukaa, kun velanhoitomenot pienenevät. Minua hieman helpottaa, kun ajattelen, että säästöni kuitenkin kasvavat ja pääsevät mukaan “korkoa korolle” junaan. Säästämisessä kuten velkojen maksussakin psykologialla on suuri merkitys.

Tällä hetkellä siis säästän ensisijaisesti kaikesta ylimääräisestä huvittelusta. Tätä en kuitenkaan koe ongelmaksi, koska tämä on tavallaan väliaikaista ja jos nyt maltan olla tiukkana, myöhemmin on tiedossa hieman enemmän vapautta budjettiin. Entisenlaiseen kulutusjuhlaan en kuitenkaan voi enkä tahdo palata koskaan. Tahdon olla jatkossa vastuullinen sekä kriittinen kuluttaja.

Entisenä tuhlarina ja shoppailuaddiktina olen yllätyksekseni havainnut, että pihtailu on yllättävän hauskaa, siitäkin voi tehdä harrastuksen! Keksin koko ajan uusia kikkoja, miten saan menojani nipistettyä ja se aiheuttaa minulle suurta tyydytystä. Pihistelemällä euron siellä ja pari euroa täällä, kertyy yllättävän suuria summia jo kuukausitasolla.

Helposti kaikkeen addiktoituvana minun onkin oltava tarkkana, että en muutu täydelliseksi kitupiikiksi 😀 Pidän ehdottoman tärkeänä, että en saitaile toisten kustannuksella (me kaikkihan tunnemme sen seurueen siipiveikon, jolla on aina tapana maksattaa muilla kahvinsa, kaljansa ja taksikyytinsä). Ei ole tarkoitus, että itaruus alkaa häiritä läheisteni elämää, eli se saa kohdistua vain ja ainoastaan minuun itseeni.

Image by Karolina Grabowska from Pixabay
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *