Shoppailuaddiktista säästäjäksi

Tuhlarin elämäntapamuutos.
Oman talouden hallintaa.
Velaksi eläjästä säästäjäksi siirtyminen.
Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen.
Turvallisen tulevaisuuden tavoitteleminen.
Elämän yksinkertaistaminen.
Vastuullinen kuluttaminen.
Siitä on Hillopurkki tehty.

Tuhlaajan tunnustuksia

Hei siellä, täällä tuhlari. Olen aina ollut tuhlari. Raha on valunut sormien välistä, minulla ei ole ollut rahataitoja. Olen halunnut kaiken, mitä olen nähnyt ja hintaa kyselemättä ostanut sen. Joskus hankinta on ollut onnistunut ja saanut siitä iloa ainakin hetken. Toisinaan se on saattanut lojua avaamattomana pitkiä aikoja. Tyydytys on saatu siinä hetkessä, kun olen tehnyt ostopäätöksen. Ostelua on seurannut usein mitäänsanomaton olotila ja pettymys tai syyllisyys.

Olen elänyt jatkuvasti velaksi ja tuhlannut palkkani etukäteen. Luottokorttien saldot on olleet enimmäkseen tapissa, lisäksi olen pyörittänyt koko ajan kirjavaa joukkoa osamaksuja sinne sun tänne.

En ole koskaan joutunut täysin perikatoon. Minulla on hyvät tulot ja asiat on kuitenkin pysyneet kontrollissani niin, että olen aina saanut raha-asiani hoidettua. Vaikka sitten huonostikin.

Takaraivossa on alkanut yhä äänekkäämmin painaa tunne,jopa häpeä siitä, että tässä vaiheessa elämää raha-asiat pitäisi olla paljon paremmassa jamassa. Pahin skenaarioni on se, että jossain vaiheessa, esimerkiksi eläkkeellä minulla ei olekaan enää vaikutusmahdollisuutta omaan elämääni. Minulla ei vaikkapa ole varaa asua siellä missä haluan, vaan joudun muuttamaan sellaiseen asuntoon, sellaiselle asuinalueelle, jossa en viihdy.

Kaiketi tämä koronan hiljentämä elämä on tuonut edes jotain hyvääkin. Olen herännyt siihen, että elämääni on hallinnut aivan liian paljon tavaramarkkinat. Olen tuhlannut rahaa, olen tehnyt turhia hankintoja. Olen kuluttanut ja heittänyt tavaraa kertakäyttöisenä hukkaan. Hiilijalanjälkeni on ollut tarpeettoman suuri. Olen elänyt epäekologisesti, ympäristöä ja luontoa kunnioittamatta, vaikka olen koko ajan ajatellut, että ne ovat minulle tärkeitä asioita. Olen toisin sanoen elänyt omien arvojeni vastaisesti.

Muutos on mahdollisuus

Ajatus on kypsynyt, ja nyt on asioiden aika muuttua: elämäntapani, rahankäyttöni ja taloudellisen tilanteeni. Velaksi eläminen on tullut tiensä päähän ja alan edistämään omaa vaurastumistani. Yritän jatkossa ajatella ja toimia ekologisemmin muuallakin kuin mielikuvituksessani.

En ole enää nuori, olen keski-ikäinen, joten minulla ei ole enää kymmeniä vuosia aikaa säästää tulevaisuutta varten. Se tarkoittaa sitä, että joudun säästämään huomattavasti enemmän, kuin, jos olisin kaksikymppinen. Siitä huolimatta ennätän vielä saada paljon aikaan turvatakseni itselleni tulevaisuutta. Jos pystyn edesauttamaan omaa vaurastumistani, se tulee todennäköisesti aikanaan hyödyttämään myös lastani ja hänen perhettään.

Muutoksen kypsyminen on vaatinut ja tulee vaatimaan ajatustyötä, suunnittelua, opiskelua ja oppimista, omien arvojen tarkastelua ja kirkastamista. Muutos on paitsi mahdollisuus, usein myös vähän pelottavaa.

Seuraavassa postauksessa avaan oman hillopurkkini konkreettisemmalla tasolla.
Tervetuloa seuraamaan ☺️

Image from Pixabay
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *