Hillot pankissa

Oman talouden hallintaa. Mitä tilejä minulla on ja miten käytän niitä tulojen ja menojen seurantaan.Edellisessä postauksessa lupasin paljastaa omat hilloni. Ennen kuin mennään siihen, keskustellaan ensin muutama sana, miten omaa rahan käyttöä voi budjetin lisäksi seurata pankkitilien avulla. Olen nimittäin vahingossa keksinyt pyörän uudestaan!

Hillopurkkimenetelmä pankkitilillä

Sain idean kuunneltuani podcastia säästämisestä ja aloin kehitellä ajatusta omaan käyttööni sopivaksi. Sittemmin minulle selvisi, että kyseessä onkin pitkälti ihan oikeasti tunnettu hillopurkki menetelmä (Jar Method). Minulla nämä purkit vaan ovat pankissa. Jar metodista lisää täällä

Olen perustanut verkkopankkiin muutaman tilin, ja nämä tilit on korvamerkitty eri tarkoituksiin. Tässä sanottakoon, että omassa pankissani näistä ylimääräisistä tileistä ei mene palvelumaksuja. Tilit seuraavat pitkälti budjettini kategorioita ja tämä on minulle hyvin toimiva tapa seurata rahan käyttöäni. Pysyn koko ajan tietoisena, miten paljon minulla on varaa paitsi pakollisiin menoihin myöskin ”tuhlausbudjettia”.

Tuhlausrahaakin pitää varata budjettiin, muuten mennään helposti metsään. Se on vapaata rahaa, jota voin käyttää, miten haluan, potematta huonoa omatuntoa.

Mitä tilejä minulla on

Kun saan palkan jaan sen tällä hetkellä tileille suunnilleen seuraavalla jakaumalla:
Laskutili ~ 40%
Elämiseen liittyvät pakolliset laskut, asuminen, sähkö, vesi jne. (Tältä tililtä en lyhennä luottoja enkä osamaksuja, mielestäni eivät kuulu em. kategoriaan, koska ne ovat pääsääntöisesti tuhlattuja rahoja, jotka olen vieläpä tuhlannut ennakkoon)

Käyttötili ~ 24%
Ruoka, lääkkeet, ym. pakolliset menot

Säästötili ~ 22%
Tällä hetkellä suurin osa rahoista menee velkojen maksuun, myöhemmin tästä tulee tili, jonne varaan säästämiseen ja ja sijoittamiseen suunnatut rahat

Harrastustili ~ 7%
“Elämänlaatu” -tili – harrastukset, hyväntekeväisyys, koulutukset, perheen ja läheisten muistaminen

Huvitili ~ 7%
Huvittelua ja tuhlausta varten tarkoitetut rahat, parturit, kynsihuollot, kahvilat, elokuvat

Puskuritili
Hätävararahasto, tilillä on n. 2 kuukauden menojen verran säästöä, johon ei kosketa kuin äärimmäisessä hädässä. Kasvatan ehkä jossain vaiheessa hieman lisää puskuria, mutta tällä hetkellä tämä riittää.

Näiden lisäksi minulla on myös S-pankin tili (sinne menee bonukset, ja kun niitä sinne sopivasti kertyy, siirrän ne säästötilille) ja säästämisen ja sijoittamisen tilit, joihin palaan myöhemmin.

Toistaiseksi pyrin pihistelemään mahdollisimman paljon ja siirrän muilta tileillä käyttämättä jääneet rahat säästötilille aina uuden palkan tullessa. Nämä menevät sitten täysimääräisesti velkojen maksuun. Tässä minulla on kuitenkin raami, jonka puitteissa voin joka kuukausi enimmillään käyttää rahaa pakollisiin ja ei niin pakollisiin menoihin. Korostan, että ihan tappiin ei kannata suunnitella budjettia . Ihminen tarvitsee kuitenkin leivän lisäksi myös sirkushuveja! Tulevaisuudessa tarkoituksenani onkin maksaa itselleni hieman enemmän ainakin elämänlaaturahaa.

Tehokasta tässä on se, että kun rahat oikeasti sijaitsevat eri tilillä, näen koko ajan miten paljon rahaa mihinkin kategoriaan on käytettävissä! Lisäksi kiusauksen tullessa joudun siirtämään tuhlausrahat toiselta tililtä käyttötilille, jolloin joudun ainakin hetken harkitsemaan ennen ostopäätöstä. Jos minulla olisi nämä summat pelkästään budjetti excelissä kategorioina, olisi helpompaa livetä suunnitelmasta. Toistaiseksi tämä riski on ollut lähinnä teoreettinen, koska olen edelleen niin innoissaan purkeistani, etten halua koskea niihin millään.

Seuraavassa postauksessa sitten mennään tarkemmin siihen, paljonko purkeissa on hilloa 😉

Image by silviarita from Pixabay
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *