Mansikkainen kääretorttu (maidoton)
Ennen viikonloppua teki mieli leipoa ja näin kaupassa Plantin kauravispin, jota en vielä ollut kokeillut. Ajattelin tehdä jotain nopeaa ja helppoa. Ja sitähän kääretorttu on. Munat ja sokeri vatkataan, kuivat aineet joukkoon, noin yhdeksän minuuttia uunissa. Mansikoiden sulatus ja täytteen vatkaaminen hoituvat samassa ajassa kun pohja on uunissa. Sitten vaan täyttäminen ja kääretorttu rullalle.
Olin ottanut kaverini lapsen meille leikkimään, joten tein kääretortun sillä aikaa kun lapset leikkivät. Sain muutaman innokkaan silmäparin seuraamaan miten siitä levystä tuleekaan rulla. Leikattiin sitten kääretortun päädyistä paloja ja pakattiin mukaan eväsretkelle. Illalla kun olin vienyt vieraamme kotiin, koristelin lopun kääretortun ja otin muutaman kuvan.
Kauravispi oli positiivinen yllätys. Maku oli aika mieto, hieman makea ja vaahdosta tuli erittäin kestävää. Kauravispi vatkataan kylmänä. Se oli jo purkista pois otettaessa todella jähmeää. Halusin täytteestä hieman hapanta, joten sekoitin kauravispin joukkoon kaura”tuorejuustoa” ja hieman raastettua sitruunankuorta. Ajattelin lisätä täytteeseen myös sokeria, mutta jätin sen kuitenkin pois maistettuani sitä. Levitin kääretortun pohjalle mansikkasurvosta tuomaan makeutta. Mansikoiden tilalla voi käyttää myös vadelmia, mustikoita tai vaikka marjasekoitusta. Kauravispillä pursottaminen oli muuten erittäin helppoa.
Maidoton kääretorttu
Pohja
- 4 luomu kananmunaa
- 1,5 dl sokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl perunajauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle tasaisesti. Paista 220 asteessa 7-10 minuuttia. Kumoa lämpimänä kevyesti sokeroidulle leivinpaperille. Odota, että pohja jäähtyy hieman ja revi leivinpaperi suikaleina irti pohjasta. Levitä ensin mansikkasurvos ja sitten ”tuorejuusto”täyte tasaisesti. Rullaa ja kääri rulla leivinpaperia apuna käyttäen. Anna vetäytyä muutama tunti jääkaapissa ennen leikkaamista.
Täytteeksi
Mansikkasurvos/hillo
- 200g pakaste mansikoita
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl chiansiemeniä
Sulata mansikat. Paina rikki haarukalla. Sekoita joukkoon chiansiemenet ja sokeri. Anna siementen turvota noin 10 minuuttia. Levitä survos kääretorttupohjan päälle.
”Tuorejuusto”täyte
- 2 dl kauravispiä (Planti)
- 150g kaurapohjaista ”tuorejuustoa”, Oatlyn påMackan
- 1/2 pienen sitruunan kuoresta raastettuna
Vatkaa jääkaappikylmä kauravispi ja lisää joukkoon påMackan sekä hienoksi raastettu sitruunankuori. Vatkaa sileäksi. Ota sivuun hieman koristelua varten. Levitä täyte mansikkasurvoksen päälle tasaisesti. Rullaa kääretorttu. Koristele vetäytynyt kääretorttu sivuun otetulla täytteellä sekä vaikka kookoshiutaleilla tai -lastuilla ja tomusokerilla.