Luonnonvärein värjätyt kananmunat
Luonnonväreillä värjätyt kananmunat ovat monelle varmasti tuttu juttu. Mutta kun eriväriset syötävät kananmunat vielä tarjoilee pääsiäispöydässä suoraan linnunpesästä, on ainakin pöytäseureen pienempien vieraiden ihmetys suuri.
Ulkoa haetut heinät saivat päälleen värjättyjä munia ja kaksi värjäämätöntä valkoista keitettyä kananmunaa. Värivaihtoehdot munia värjätessä ovat melkein rajattomat. Ja mitä kauemmin pidät munia värjäävässä liemessä sitä voimakkaampi väri niihin tulee. Meidän kananmunamme olivat liemessä vain kaksi tuntia, joten värit ovat kauniin vaaleita.
Värjätyistä munista tulee mattapintaisia, mutta saat muutettua ne kiiltäviksi levittämällä niihin vähän ruokaöljyä ja kuivaamalla tämän jälkeen paperilla. Alla oleva ohje värjättyihin kananmuniin on Ylen sivuilta artikkelista, jonka löydät täältä.
Hyvää ja herkullista pääsiäistä kaikille!
Esimerkkejä raaka-aineista ja niiden antamista väreistä:
- vadelma; vaaleanpunainen
- mustikka; tumma sinivioletti
- punakaali; sininen
- kurkuma; keltainen
- paprikajauhe; oranssi
- vihreä tee; vihreänruskea
- pikakahvijauhe; suklaanruskea
- punasipulin kuori; punaruskea
- keltasipulin kuori; kellanruskea
- pinaatti; vihreä
Käytä liemeen, jossa on 5 desilitraa vettä, noin 3 kourallista tuoretta raaka-ainetta tai 3-5 teelusikallista kuivaa raaka-ainetta.
Voit myös yhdistää eri raaka-aineita ja luoda vielä lisää värejä.
Luonnonvärein värjätyt, keitetyt kananmunat
- luomu kananmunia
- väkiviinaetikkaa tai valkoviinietikkaa (etikka auttaa väriä tarttumaan kananmunan kuoreen)
- vettä
- värjäävää raaka-ainetta (lue ylempää löytyvä lista raaka-aineista)
1. Voit esimerkiksi keittää munat ensin ja laittaa sitten väriliemeen;
Keitä ensin normaalisti haluamasi määrä kananmunia. Valitse itse kananmunan kypsyys (5-8 minuuttia). Jäähdytä munat. Tee sitten värjäävä liemi.
Mittaa kattilaan 5 desilitraa vettä/ tarvitsemasi määrä. Valitse joukkoon haluamasi värjäävä raaka-aine. Keitä seosta 2-10 minuuttia (tuoreita raaka-aineita pidemmän aikaa, mausteita lyhyemmän ajan). Anna liemen vetäytyä 20 minuuttia ja siivilöi. Mausteita ei tarvitse siivilöidä. Lisää joukkoon tilkka etikkaa ja kaada liemi kananmunien päälle (tarpeeksi kapeaan astiaan, jotta munat peittyvät kunnolla). Anna olla liemessä jääkaapissa muutama tunti tai vaikka yön yli.
2. Tai sitten keittää munat suoraan väriliemessä;
Tee haluamasi värinen värjäävä liemi. Keitä seosta hetken aikaa. Anna liemen vetäytyä rauhassa. Siivilöi tarvittaessa. Laita raa’at kananmunat liemeen kattilaan ja keitä 5 minuuttia. Tarkasta, että munat peittyvät kunnolla. Kun munat ovat kiehuneet 5 minuuttia siirrä kattila pois levyltä. Anna jäähtyä ja nosta munat pois, tai jätä munat vielä hetkeksi tai yön yli liemeen jääkaappiin.
Säilytä valmiita munia jääkaapissa. Mieti tarkkaan mihin astiaan laitat munat värjäytymään. Väri ei todennäköisesti irtoa esimerkiksi muoviastioista.