Ihastuttava Smakbyn Ahvenanmaalla

P1080160.JPG

Ahvenanmaan Sundissa sijaitseva Smakbyn, eli makujen kylä, on nimensä mukaisesti muutakin kuin pelkkä ravintola. Ravintolan lisäksi saman katon alta löytyy nimittäin myös esimerkiksi puoti ja tislaamo.

Smakbyn takana on monelle televisiosta tuttu mies, Michael Björklund. Monet muistavat Michaelin Strömsön kokkina. Tämän lisäksi Michael on myös kilpaillut ja voittanut Vuoden kokki -kilpailun niin Suomessa kuin Ruotsissakin, sijoittunut viidenneksi Bocuse d’orissa ja tehnyt mukavan määrän kokkikirjoja. Smakbytä Michael pyörittää yhdessä vaimonsa Jennyn kanssa.

Olen odottanut Smakbyssä käyntiä jo siitä asti kun paikka avasi ovensa vuonna 2012. Ahvenanmaalla on tullut käytyä tämän viiden vuoden aikana useampaankin kertaan, mutta aina vain yhden yön verran ja Maarianhaminassa. Nyt kun vihdoin päätimme lähteä perheen kanssa Ahvenanmaalle kahdeksi yöksi ja matkaan lähdettiin Porvoosta kohti Turun satamaa autolla, oli luonnollista ottaa auto myös Ahvenanmaalle mukaan ja kiertää saarta myös Maarianhaminan ulkopuolelta.

P1080107.JPG

Matka Maarianhaminan keskustasta perille taittui parissakymmenessä minuutissa. Smakbyn kun sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Maarianhaminasta, aivan Kastelholman linnan vieressä.

Tuossa ajassa pienin matkalainen nukahti sopivasti autoon, joten kolme meidän porukasta käveli paikkaan sisään noin yhden aikaan syömään lounasta, jota tarjoillaan arkisin kello 11-15.

Sisään astuessa silmät kiinnittyivät puotiin ja sen tarjontaan. Puodista löytyi paikallisia (ahvenanmaalaisia) tuotteita. Kaikennäköistä ruokaan ja ruoanlaittoon liittyvää, Michaelin kokkikirjoista Smakbyn tekstillä varustettuihin tiskirätteihin. Erityisesti oman huomioni veivät Tiina Tahvanaisen kauniit ruoka-aiheiset kortit.

P1080105.JPG

Puodin takana komeili tislaamo ja puodin vasemmalta puolelta löytyi ravintola.

P1080097.JPG

Ravintolasali oli vaikuttavan kokoinen. Kauniit kattovalaisimet, vaalea avoin tila, kekseliäästi ryhmitellyt ruokapöydät ja tunnelmallisesti palavat kynttilät.

Iso tila oli saatu tuntumaan kodikkaalta ja itse pidin erityisesti siitä, etteivät kaikki pöydät ja tuolit olleet samanlaisia. Keskellä tilaa oleva sohvaryhmä sai aikaan lämpimän olohuonemaisen fiiliksen.

smakby sali.jpg

Tarjoilija otti meidät lämpimästi vastaan sisään tultaessa. Ja täytyy heti alkuun sanoa, että en keksi mitään negatiivista sanottavaa palvelusta. Palvelu oli ystävällistä, asiantuntevaa, nopeaa ja kaikin puolin erinomaista.

Päivän lounasmenu oli kirjoitettu liitutaululle. Suppea ruokalista oli juuri sitä mitä paikalta odotinkin.

Minä tilasin kalakeiton, jota muut eivät keitossa valmiiksi olleen kerman takia valitettavasti voineet tilata. Listalta löytyi onneksi maidoton vaihtoehto eli paistettuja kylkisiivuja, verivanukasta, puolukoita ja omenasosetta.

P1080083.JPG

Tilausten teon jälkeen 4-vuotiaamme valitsi meille pöydän ja istuimme odottamaan. Ei mennyt kauaakaan kun saimme eteemme alkusalaatin ja leipää. Leipänä tarjolla oli itse tehtyä näkkileipää ja limppua. Limppu oli hyvää, ihanasti aavistuksen makeaa. Alkusalaatti oli sekoitus jäävuorisalaattia, kurkkua, puna- ja kevätsipulia. Hyvin maustettu kastike pelasti onneksi muuten hieman tylsän salaatin.

P1080087.JPG

Kalakeitossa olivat maut kohdillaan. Liemi oli kermainen ja sopivan suolainen. Harmi vain, että lientä oli todella paljon. Kalaa keitosta löytyi myöskin reilusti, joka oli tietysti positiivinen asia, mutta olisin toivonut keiton sisältävän myös muutakin. Jälkeenpäin kun mietin asiaa taisin löytää keitostani kolme palaa perunaa.

Toivon, että näin oli käynyt vain minun annokseni kohdalla, eikä keitto todella ollut tarkoituksella pelkkiä kalapaloja liemessä.

P1080089.JPG

Miehen ja pojan annokset olivat reiluja. 4-vuotiaan annos oli melkein samankokoinen kun aikuisen, joten minä sain syödä osan lapsen annoksesta. Ihastuin verivanukkaaseen. Siitä onkin vuosia kun olen viimeksi syönyt verivanukasta ja en muistanutkaan, että se on noin hyvää.

Keitetyt perunat sopivat täydellisesti rasvaisen sianlihan kanssa, ja puolukat ja omenasose täydensivät annosta. Kokonaisuus oli mielestäni erittäin hyvä.

P1080093.JPG

Kokit työskentelivät avokeittiössä, joten annosten valmistumista pystyi seuraamaan hieman sivusilmällä.

Avokeittiön eteen oli katettu valmiiksi pöytä, josta löytyi lounaaseen sisältyvä kahvi ja tee. Tarjolla oli myös creme bruléetä. Ennen kuin tiesin tuosta creme bruléestä ehdin tilata itselleni ahvenanmaan pannukakkua. Maistoin kuitenkin hieman creme bruléetä pannukakkua odotellessa ja sehän oli aivan täydellistä. Rapea sokerikuori ja pehmeä, muttei liian valuva vanukas. Olisin voinut syödä sitä huomattavasti enemmänkin, mutta oli jätettävä hieman tilaa myös pannukakulle.

P1080116.JPG

Ahvenanmaan pannukakun päällä oli kermavaahtoa ja luumuhilloa. Pannukakku oli hyvää ja tuhtia. Kermavaahto sekä luumu sopivat hyvin yhteen puuroriisiä sisältävän pannukakun kanssa. Olisin toivonut pannukakkuun hieman lisää makua, ehkä vielä vaikka ripauksen kardemummaa, mutta jälkiruoasta jäi hyvä mieli ja suuhun sopivan makea maku. Tässä vaiheessa pieninkin matkalainen heräsi syömään.

Kokonaisuudessaan lounas maksoi 50 euroa. Tuohon hintaan sisältyivät pääruoat kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle, yksi annos ahvenanmaan pannukakkua, yksi lastenannos tofujäätelöä mustikoilla, juomana vesi ja yksi olut. Lounaaseen sisältyi myös kahvi tai tee.

Mielestäni hinta oli erittäin kohtuullinen, jopa edullinen siihen nähden mitä sillä saimme.

P1080110.JPG

Ruokailun jälkeen kiertelimme vielä katselemassa paikkoja. Puodin takaa löytyi tislaamo.

Tjudö Vingård Ab, yritys Smakbyn tislaamon takana, on Peter ”Bongo” Erikssonin vuonna 1997 perustama. Vuodesta 2011 Nordiska Matkompaniet Ab, Smakbyn, on hoitanut Tjudö Vingård Ab:n toimintaa ja tislaamon toiminta on nyt sijoitettu Smakbyn tiloihin. Tislaamossa valmistetaan alkoholijuomia sekä järjestetään tilauksesta opastettuja maistiaisia ryhmille.

P1080135.JPG

Apelbrand, joka tunnettiin aiemmin nimellä Ålvados valmistetaan edelleen Bongon alkuperäisen reseptin mukaan.

Yllä olevasta kuvasta löytyy osa markkinoilla olevista tuotteista, valmistuksessa on myös väkeviä alkoholijuomia. Useimmat tuotteet ovat tarjolla Alkon tilausvalikoimassa. Hyllystä niitä löytyy valitettavasti vain Ahvenanmaan ja Helsingin Arkadian Alkoista. Lisäksi ne sisältyvät Viking Linen ja Eckerö Linen sekä Ahvenanmaan lentokentän valikoimaan.

P1080144.JPG

Ravintolan, puodin ja tislaamon lisäksi paikasta löytyy myös yläkerrasta valkoinen huone ja alakerrasta kellari. Valkoinen huone toimii pääasiassa kokoustilana, mutta on muunneltavissa pieneksi juhlatilaksi yksityistilaisuuksia varten. Kellari toimii sekin tarvittaessa juhlatilana tai tilana isommille ryhmille. Viileässä kellarissa säilytetään myös juomia tammitynnyreissä.

smakby kellari2.jpg

Vaikka kuinka haluaisin hehkuttaa ruokaa, suurimmat kiitokset menevät kuitenkin, ainakin tällä kertaa, mahtaville puitteille ja erinomaiselle palvelulle.

Iso plussa myös siitä, että lapset olivat enemmänkin kuin tervetulleita ravintolaan. Lasten puuhapöytä leluineen ja naamiaisvaatteineen aiheuttivat muutaman riemunkiljahduksen. Lapsille oli myös tehty oma suunnistus ja rasteja löytyi niin ruokasalista kuin kellaristakin. Suunnistuksen jälkeen lappu palautettiin tarjoilijalle ja 4-vuotias sai vielä yllätyspalkinnon.

Vierestä löytyvä Kastelholman linna oli valitettavasti vielä kiinni, mutta ennen matkan jatkamista kiersimme kuitenkin linnaa ulkopuolelta ja katselimme Jan Karlsgårdenin talonpoikaisrakennuksia auringon paistaessa.

Ja näimmehän me muuten lähtiessä, Smakbyn parkkipaikalla, nopeasti itse Michaelinkin. Hän kyseli meneekö meillä hyvin ja minä en tajunnut sanoa muuta kuin kyllä. Mietimme menemmekö lähemmäs juttelemaan, mutta Michael ehti nousta jo autoonsa ja jatkaa matkaansa ennen kuin me hidasliikkeisinä saimme tavaramme järjestykseen. No ensi kerralla sitten.

P1080151.JPG

 

Smakbyn

Slottsvägen 134, 22520 Kastelholmn, Ahvenanmaa

Kotisivut; www.smakbyn.ax

Facebooksivut; linkin takana täällä.

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.