Välimäen coleslaw
Juhannus alkaa olla taputeltu. Itse pääsin erittäin helpolla juhannuksen ruokailujen osalta. Lähinnä istuin valmiiseen pöytään kun ruoka-aika koitti. Oma panokseni viikonlopun ruokapöytiin oli muutama vihreäsalaatti, hieman pilkkomista ja coleslaw ”yöruoalle”.
Tämä samainen coleslaw resepti on ollut käytössäni jo muutaman vuoden. Alunperin resepti on jostain Hans Välimäen kirjasta.
Tähän kaalisalaattiin tehdään etikkainen kuumaliemi, joka kaadetaan pilkotun kaalin ja porkkanoiden päälle. Valutettujen kaali- ja porkkanasuikaleiden joukkoon sekoitetaan sitten vain maustettu majoneesi. Melko helppoa ja todella hyvää.
Mitä pidempään pidät etikkaista lientä kaalien ja porkkanoiden päällä, sitä etikkaisempaa ja vahvemman makuista salaatista tulee. Jos tavoittelet miedompaa majoneesista salaattia, pidä etikkalientä kaalisuikaleiden joukossa vaikka vain noin viisi minuuttia. Itse pidän aika etikkaisesta kaalisalaatista ja pidän etikkalientä kaalien joukossa ainakin 10 minuuttia ennen valuttamista. Tuossa kymmenessä minuutissa ehtii hyvin tehdä itse majoneesin ja maustaa sen valkosipulilla.
Jos mahdollista salaatti kannattaa tehdä jääkaappiin maustumaan jo vuorokausi ennen ruokailua.
Coleslaw
- 1 pieni varhaiskaali
- 2 porkkanaa
- 2 dl majoneesia
- 1 valkosipulinkynsi
- suolaa
- mustapippuria
Etikkaliemi;
- 1/2 dl sokeria
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 2 dl vettä
- 2 laakerinlehteä
- Suikaloi kaali ja porkkanat ohuiksi suikaleiksi ja laita kulhoon.
- Mittaa kattilaan etikkaliemen ainekset ja kiehauta.
- Kaada kuuma liemi suikaloitujen kaalien ja porkkanoiden joukkoon. Anna maustua hetki.
- Tee majoneesi; linkin takana pikamajoneesi. Tai käytä valmista majoneesia.
- Mausta majoneesi hienonnetulla valkosipulinkynnellä/kynsillä, suolalla ja pippurilla.
- Valuta kaali- ja porkkanasuikaleista liemi pois ja sekoita majoneesi suikaleiden joukkoon.
- Anna maustua jääkaapissa ainakin hetki.