Kookoksinen bataattisosekeitto
Ulkona paukkuu pakkanen ja ainakin täällä Porvoossa on lunta enemmän kuin tarpeeksi. Loistava ilma syödä kuumaa keittoa jossa on lempeää tulisuutta. Kasvissosekeitoista saa helposti tehtyä gluteenittomia ja maidottomia, ja näin ollen sopivat useimmille. Me saimme tänään aamulla yllättäen pulkkamäki/lounas vieraita joista yksi ei syö punaista lihaa, joten tämä oli erinomainen tarjottava juureen leivotun leivän kera. Tarjolla oli kyllä myös makaronilaatikkoa, joka oli enemmän lasten mieleen. Tein makaronilaatikon ilman lehmänmaitoa eli kauramaidolla, laatikon päälle juuston tilalle korppujauhoja ja vuoan voitelin oliiviöljyllä. Laatikon jauheliha oli muuten Oksasen tilan REKO:n kautta ostettua naudanjauhelihaa, todella hyvää.
Jos pidät keitoista niin kuin minä kurkkaa myös pinaattikeitto, tomaattinen linssikeitto ja myskikurpitsakeitto.
Mukavaa, maukasta ja tunnelmallista viikonloppua kaikille!
Kookoksinen bataattisosekeitto (n. alkuruoaksi 4:lle tai pääruoaksi 2:lle)
- 300g porkkanaa
- 200g bataattia
- 1 dl kuivia punaisia linssejä
- n.5 dl vettä
- 1 luomu kasvisliemikuutio
- suolaa, mustapippuria
- 1 tl sriracha chilikastiketta (meillä merkiltään onoff spices, luomu), tai vaihtoehtoisesti ripaus cayennepippuria
- 2 dl kookosmaitoa
- päälle auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
Kuori porkkanat ja bataatti. Pilko, porkkanat n. sentin paksuisiksi viipaleiksi ja bataatti samankokoisiksi paloiksi. Laita kattilaan porkkanapalat ja vesi. Keitä n.5 minuuttia ja lisää sitten bataattipalat, huuhdellut linssit sekä liemikuutio tai vaihtoehtoisesti suolaa. Keitä kunnes kypsiä n. 10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi. Lisää sriracha, kookosmaito (jätä kookosmaitoa hieman jos haluat koristella annoksesi) ja ripaus mustapippuria, sekoita vielä hyvin ja maista. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ja lisää chilikastiketta jos haluat oikein tulista. Ripottele päälle auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä.