Kuohkea suklaakakku (maidoton, gluteeniton, ilman valkoista sokeria)
Melkein aina kun näen jossain sanat gluteeniton, maidoton ja sokeriton, tulee mieleeni sana mauton. Harva ruoka kuitenkaan on mauton (varsinkaan nykyään), vaikka se kattaisi nuo kolme -ton päätteistä sanaa. Eikä ole mauton tämä kakkukaan. Tämä kakku on keskeltä kostea ja mukavan suklainen, olematta liian makea. Kananmunien ansiosta kakku on kevyt ja kuohkea. Eihän tämä vedä vertoja mutakakulle jossa on paljon sokeria, voita ja suklaata, mutta luokittelisin ehkä tämän mutakakun terveellisemmäksi ja kuohkeammaksi versioksi.
Mitä kauemmin kakku on uunissa sitä kuivempi siitä tulee. Joten ota rohkeasti kakku pois uunista vaikka keskiosa näyttääkin vielä löysältä.
Suklaakakku (n. 10 palaa. Kakku on tehty halkaisijaltaan 20 cm vuokaan)
- 4 luomu kananmunaa
- 2 dl kokonaisia manteleita (tai n. 2 1/2 dl mantelijauhoja)
- 1/2 dl raakakaakaojauhetta
- 2 dl tuoreita taateleita (n.15 kpl), (2 dl kuivattujakin käy)
- 1 1/2 dl vettä
Jauha kokonaiset mantelit blenderissä karkeaksi jauhoksi. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset sähkövatkaimella vaahdoksi (noin 3 minuuttia). Lisää blenderiin mantelijauhojen joukkoon vesi, raakakaakaojauhe ja taatelit, joista on poistettu kivet. Soseuta hyvin. Sekoita soseutettu massa keltuaisvaahdon joukkoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti massan joukkoon. Kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Vuokaa ei tarvitse voidella. Paista 180 asteessa 25 min. Kun otat kakun uunista sen keskiosa on vielä löysä, niin kuuluukin olla. Anna jäähtyä kunnolla, irroita vuoasta ja nauti.