Dukkah-mausteseos

IMG_5950.JPG

Dukkah on egyptiläinen mausteseos, jossa on paahdettuja pähkinöitä, siemeniä ja mausteita. Tein tätä mausteseosta juuri ennen joulua ja veimme osan mukanamme sukulaisille. Joulun jälkeen on mukava hypätä taas eri makumaailmoihin ja Dukkah on tähän tarkoitukseen juurikin sopivaa. Dukkah on monikäyttöinen ja erinomainen mausteseos varsinkin kasvisruokiin.

IMG_5937.JPG

Itse käytin hasselpähkinöitä ja seesaminsiemeniä, jotka mielletään kuuluvan Dukkah-mausteseokseen. Lisäksi käytin manteleita, korianterinsiemeniä, juustokuminaa ja suolaa. Reseptejä taitaa kuitenkin löytyä melkein yhtä monta kuin tekijää, eli mittasuhteet ja mausteet ovat omavalintaisia. Olen törmännyt resepteihin, joissa on sokeria, eri pippureita, paprikajauhetta, pistaasipähkinöitä, auringonkukansiemeniä ja niin edelleen. Eri mausteseosten yhdistävä tekijä on raaka-aineiden paahtaminen ja jauhaminen. Alla olevalla ohjeella saat mausteseosta kaksi lasipurkkia, joten jos et ole antamassa osaa esimerkiksi lahjaksi kannattaa ohje puolittaa. Maut laimenevat hieman ajan myötä ja pitkässä säilytyksessä on vaarana pähkinöiden härskiintyminen.

IMG_5952.JPG

Mihin sitten käyttää tätä mausteseosta?

Käytä salaattien päällä, ripottele uunijuuresten tai sosekeiton päälle, mausta sillä kanaa tai vaikka kalaa, dippaa hyvää leipää oliiviöljyyn ja sen jälkeen mausteseokseen tai laita leivän päälle avokadoa ja mausteseosta. Vain mielikuvitus on rajana.

 

IMG_5967.JPG

Dukkah-mausteseos

  • 2 dl hasselpähkinöitä
  • 1 dl manteleita
  • 1 dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
  • 2 rkl kokonaisia korianterinsiemeniä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • 2 tl suolaa, mielellään hiutaleita

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita leivinpaperilla peitetylle uunipellille toiseen reunaan mantelit ja toiseen kuoripäälleiset hasselpähkinät. Paahda pähkinöitä uunissa noin 10 minuuttia. Nosta pähkinät uunista ja poista hasselpähkinöistä kuoret. Helpoiten se onnistuu kun laitat kuumat hasselpähkinät puhtaan keittiöpyyhkeen sisään ja hierot pähkinöitä melko kovakouraisesti. Ei haittaa vaikka osa kuorista ei irtoaisi. Mittaa seesaminsiemenet paistinpannulle. Paahda siemeniä miedolla lämmöllä muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Lisää korianterinsiemenet ja juustokumina. Paahda kunnes seesaminsiemenet saavat hieman väriä ja mausteet tuoksuvat, varo polttamasta. Jauha kaikki aineet eli hasselpähkinät, mantelit, seesaminsiemenet, mausteet ja suola morttelilla, tehokkaalla sauvasekoittimella tai varovasti blenderillä. Säilytä mausteseos kannella suljetussa lasipurkissa (jääkaapissa).

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.