Haudutettu raparperi

IMG_8105.JPG

Kävimme sunnuntaina sukulaisilla kylässä. Heidän pihansa on oikea aarreaitta, jossa kasvaa vaikka ja mitä. Siellä marjapensaiden vieressä, kasvihuoneen takana kasvaa esimerkiksi paljon raparpereja. Satoa oli vielä yllättävän paljon jäljellä, vaikka sitä oli kuulemma lahjoitettu jo monelle kävijälle.

Innostuneena minäkin nappasin ison nipun mukaani ja niistä tein sitten eilen yhden vegaanisen raparperipiirakan, raparperihilloa (hillon ohjeen löydät linkin takaa; täältä) ja näitä kuvissa näkyviä haudutettuja raparperinpaloja.

Olen ehtinyt tänä vuonna jo useampaan kertaan hauduttamaan raparpereja, mutta en ole ollut aivan tyytyväinen lopputulokseen ennen kuin nyt.

Ensimmäisellä kerralla nestettä tuli aivan liian paljon raparpereihin nähden, koska en ottanut huomioon raparpereista irtoavan nesteen määrää. Toisella kerralla paloista tuli liian makeita ja koska keitin niitä hieman päälle minuutin niistä tuli myös liian pehmeitä. Kolmannella kerralla päätin kokeilla kaataa kiehuvan liemen suoraan palojen päälle, mutta paloista tuli taasen liian kovia.

Sanotaanko, että neljäs kerta toden sanoo ja nyt palat olivat juuri sellaisia kun olin mielessäni kuvitellutkin. Paloihin jäi pieni puruvastus ja ne ovat makeita, mutta aavistuksen vielä happamia. Ja mitä sanotte tuosta liemen väristä, joka irtoaa raparperien kuorista. Niin kaunis.

IMG_7863.JPG

Koska kaikki palat eivät ole nesteen peitossa keittämisen alussa, on niitä syytä hieman sekoitella, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Jo puolen minuutin keittämisen jälkeen nestettä on irronnut niin paljon, että kaikki palat ovat juuri ja juuri nesteen peitossa. Palojen annetaan jäähtyä liemessään, jotta ne pehmenevät hitaasti säilyttäen muotonsa.

Liemen voi muuten vielä halutessaan maustaa vaikka vaniljalla tai kanelilla. Ja haudutettujen raperperipalojen joukkoon kun lisää mansikoita, on ihana raparperi-mansikkasalaatti valmis tarjottavaksi vaikka (kaurapohjaisen) vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen ja keksien kanssa.

IMG_8095.JPG

Haudutettu raparperi (n. 4:lle)

  • 300 g raparperin varsia
  • 1 dl vettä
  • 1 1/2 dl sokeria

 

  1. Huuhtele ja kuori raparperit. Laita kuoret veden ja sokerin kanssa kattilaan. Keitä kuoria kahden minuutin ajan. Siivilöi liemi talteen ja heitä kuoret pois.
  2. Paloittele kuoritut raparperin varret noin 4 sentin paloiksi. Paksut varret on hyvä halkaista (vähintään kahteen osaan).
  3. Laita paloitellut raparperit ja siivilöity, kuorista keitetty liemi kattilaan.
  4. Siirrä kattila levylle. Kun neste alkaa kiehua, keitä puoli minuuttia välillä sekoittaen, jotta kaikki palat aavistuksen pehmenevät. Siirrä kattila pois levyltä ja painele paloja varovasti nesteen alle. Anna palojen jäähtyä kattilassa liemessään, kunnes liemi on huoneenlämpöinen. Siirrä raparperit liemessään toiseen astiaan ja laita jääkaappiin. Anna maustua mielellään seuraavaan päivään.

 

 

INSTAGRAM / FACEBOOK

Kommentit (0)