Ihana raparperipiirakka
Eilen oli tarkoitus hakea raparperinvarsia pihasta ja keittää hilloa, mutta poika toivoi raparperipiirakkaa, joten sitä tehtiin. Innokas apuri pilkkoi raparperit ja auttoi taikinan teossa.
Yleensä teen raparperipiirakan uunipellille, tuolloin alla oleva ohje täytyy tuplata. Eilen tehtiin kuitenkin hieman pienempi määrä ja kahden kananmunan taikina laitettiin irtopohjakakkuvuokaan, jonka pohjalle laitoin leivinpaperin. Joten tästähän tuli oikeastaan enemmän ehkä kakku kuin piirakka.
Syötiin eilen palat piirakkaa ja tänään aamulla otin nopeasti muutaman kuvan. Loppu piirakka pakattiin rasiaan ja se syötiin äsken 200 kilometrin päässä kotoa, vanhempieni luona. Huomenna hyppäämme laivaan ja suuntaamme kahden siskoni ja yhteensä viiden lapsen voimin Maarianhaminaan.
Ihanaa ja vauhdikasta loppuviikkoa kaikille!
Ps. ”Marinoin” raparperinpaloja nykyään aina piirakkaa tai paistosta tehdessäni. Kun raparperipalojen joukkoon sekoittaa sokeria ja palat jättää hetkeksi maustumaan, alkavat ne hieman pehmetä ja makeutua. Kulhon pohjalle valuu tuolloin ”raparperisiirappia”, jonka joukkoon voi sekoittaa kylmää vettä ja nopea raparperimehu on valmis.
Paloja ei ole pakko marinoida, vaan raparperinpalat voi laittaa suoraan taikinan päälle ja ripotella hieman sokeria piirakan pintaan. Raparperinpalat painuvat hieman piirakan pohjalle, mutta se ei haittaa. Hyvää joka tapauksessa!
Raparperipiirakka (n. 10:lle)
- 2 luomu kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 50g voita
- 1 1/2 dl maitoa/ kauramaitoa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 5 dl raparperinpaloja (noin sentin siivuja)
- Sekoita 1/2 desilitraa sokeria raparperipalojen joukkoon. Jätä maustumaan.
- Vatkaa munat ja 1 1/2 desilitraa sokeria vaahdoksi.
- Sulata voi ja sekoita maidon joukkoon.
- Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe.
- Sekoita muna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen jauhoja ja maito-voiseosta.
- Kaada taikina voideltuun vuokaan. Ripottele päälle raparperit. (Voit juoda raparperikulhon pohjalle jäävän liemen veden kanssa.)
- Paista 200 asteessa 30 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä hetki. Piirakan on tarkoitus jäädä hieman kosteaksi ja meheväksi, muttei kuitenkaan raa’aksi.