Kukkakaalikeitto (kaurakermalla)

Hyvää ruokaa

 

Istun Cafe Postresissa edessäni kahvi ja vadelmatartaletti ja näpyttelen rauhassa tietokonetta ilman että mukana on nopeita käsiä ja pyyhittäviä naamoja, äidin omaa aika on kiva viettää ihanassa ympäristössä. Kahvilasta varmasti myöhemmin juttua myös tänne blogin puolelle. Mutta ensin asiaa kukkakaalikeitosta.

Luonto tarjoaa tällä hetkellä ihania rekvisiittoja (koti)ruokakuvauksiin ja kotiin on kiva ripotella syksyn värejä lipastojen päälle tai kerätä maljakkoon värikkäitä oksia. Ihanaa kun saa taas polttaa tuikkuja ja kynttilöitä, nauttia kuumista keitoista ja juoda illalla teetä. Saahan niin tietysti tehdä kesälläkin, mutta tunnelma ei vain ole sama.

Päädyin tekemään kukkakaalikeittoa kun kaupassa oli niin iso kasa kukkakaaleja. Otin vain yhden kukkakaalin keittoa varten, mutta silläkin oli painoa kilon verran. Taas versio on maidoton ja täyteläisyyttä tulee kaurakermasta. Tarkoitukseni ei ollut paahtaa kukkakaaleja, mutta lapsen selittäessä olohuoneessa jotakin dinosauruksista unohdin jo hetkeksi koko keiton ja kattilassa olleet sipulit ja kukkakaalit saivat pintaansa hieman väriä, joka maistui lopputuloksessa pienenä paahteisuutena, joka toimi erittäin hyvin. Suosittelenkin siis paahtamaan hetken aikaa kukkakaaleja, ei kuitenkaan siis polttamaan niitä. Tein keitosta melko paksua, joten jos et halua paksua keittoa lisää pari desilitraa vettä ja ripaus suolaa. Päälle paahdoin vielä kookosöljyssä kukkakaalimurua, nam.

Paahteinen kukkakaalikeitto (4:lle pääruoaksi)

  • 1 kg kukkakaalia
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 1/2 dl kermaa (kaurakermaa)
  • 4 dl vettä
  • 1 luomu kasvisliemikuutio
  • suolaa, ripaus pippuria
  • kookosöljyä paistamiseen

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pilko kukkakaali melko pieneksi, pilko myös kanta. Ota sivuun parin desilitran verran hienoa kukkakaalimurua (paahda lopuksi keiton päälle). Laita kattilaan noin ruokalusikallisen verran kookosöljyä ja paahda öljyssä sipulit sekä kukkakaalit. Kun kukkakaalit ovat saaneet hieman väriä kaada päälle vesi sekä kerma. Sekoita joukkoon liemikuutio. Anna kiehua kunnes kukkakaali on kypsää, noin 10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella tai mieluiten blenderillä, jotta lopputulos on oikein kuohkea ja sileä. Maista ja lisää pippuria sekä tarvittaessa suolaa.

Ota nyt käsittelyyn kukkakaalimuru. Laita kattilaan tai paistinpannulle noin teelusikallisen verran kookosöljyä ja paahda murua niin kauan että siinä on kaunis ruskea väri. Mausta pienellä määrällä suolaa ja laita tarjoilu vaiheessa keiton päälle.

Kommentoi