Mustajuuri”kroketit”
Samaisella kauppareissulla jolla tuli ostettua niitä veriappelsiineja, tuli ostettua myös mustajuuria. Yleisin mustajuuresta tehtävä ruoka lienee keitto ja se on luultavasti myös helpoin tapa lähestyä mustajuurta jos se on entuudestaan tuntematon. Toinen helppo lähestymistapa on kuoria mustajuuret, pilkkoa hieman pienemmiksi, keittää noin 10 minuuttia ja tarjoilla voisulan kanssa parsan tapaan. Mustajuurta kutsutaankin köyhän miehen parsaksi tai syksyn parsaksi. No syksy meni jo, mutta niitä kevään parsoja odotellessa kaupasta löytyy nyt näköjään hyvin mustajuuria. Ostamani olivat valitettavasti hollannista, kotimaisia ei hyllyltä löytynyt. Lisää tietoa mustajuuresta löydät vaikka satokausikalenterin sivuilta, täältä.
Mustajuuret myydään multaisina lähinnä säilyvyyden vuoksi. Kuorimisen jälkeen kuoren alla oleva valkoinen malto alkaa tummua. Joten laita kuoritut mustajuuret sitruunamehulla tai etikalla maustettuun veteen jos et keitä niitä heti. Paloiteltaessa mustajuuri erittää maitiaisnestettä, joka joissakin yksilöissä on melko tahmaavaa.
Lähdin tällä kertaa vähän hassuttelemaan ja paneroin mustajuuret keittämisen jälkeen ja paistoin voissa. Söin ne neljän minuutin kananmunan kanssa eli keltuainen oli niin löysää että se toimi kastikkeena. Jos et halua syödä kananmunaa löysänä niin tarjoile sitten mieluiten vaikka majoneesin kanssa, älä kovaksi keitetyn kuivan kananmunan kanssa.
Paistettua mustajuurta (2:lle)
- 300g mustajuuria
- n. 2 rkl vehnäjauhoja + ripaus suolaa
- 1 kananmuna
- 1/2 dl korppujauhoja
- suolaa
- n. 3 rkl voita paistamiseen
- lisukkeeksi löysäksi keitettyjä 4 minuutin kananmunia tai majoneesia
Kuori ja pilko mustajuuret noin 4 senttimetrin paloiksi. Keitä (reilulla) suolalla maistetussa vedessä noin 8 minuuttia, koosta riippuen. Jätä mustajuuriin hieman purutuntumaa, älä keitä täysin kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja siirrä mustajuuret lautaselle talouspaperin päälle. Pyörittele kauttaaltaan suolalla maustetuissa vehnäjauhoissa. Riko kananmunan rakenne rikki ja pyörittele vehnäjauhotetut palat kananmunassa. Pyörittele vielä korppujauhoissa ja paista heti voissa. Tarjoa neljän minuutin kananmunan kanssa tai jos et pidä löysästä kananmunasta niin tarjoile vaikka majoneesin kera.