Nokkosletut

IMG_7671.JPG

Kävin takapihalla katsomassa raparpereja ja huomasin, että pihallahan kasvaa jonkin verran nokkosia ja valkopeippiä. Nyt on paras nokkosen poiminta-aika. Nokkonen on nimittäin hyvä kerätä ennen sen kukintaa. Joten noin kuusi tuntia sitten keräilin tuolla pihallamme kuvissa näkyviin lettuihin nokkosia ja valkopeippiä.

Käytin varmuuden vuoksi hanskoja. Tuli niitä nokkosia sitten hipaistua vahingossa myös ilman hanskoja ja sanonpahan vaan, että käyttäkää hanskoja!

IMG_7702.JPG

Nokkosta voi käyttää (pinaatin tavoin) keittoihin, munakkaisiin, piirakoihin, sämpylöihin, kastikkeisiin ja vaikka smoothieihin.

nokkonen kollaasi.jpg

Nokkosten lisäksi takapihalla kasvaa jonkin verran valkopeippiä. Nokkosta muistuttava valkopeippi on myös syötäväksi kelpaavaa, mutta ravintoarvoltaan se ei ole nokkosen luokkaa. Valkopeipillä ei ole poltinkarvoja, eli se ei voi pistää. Mutta muuten se muistuttaa hyvin paljon nokkosta.

Keräsin pihasta melkein litran verran nokkosia ja valkopeippiä. Leikkasin lehdet irti varsista ja painoin lehtiä hieman mitta-astian sisään, jolloin jäljellä oli noin kuusi desilitraa lehtiä. Ryöppäsin lehdet, vaikka olen myös kuullut, että se ei olisi tarpeellista, jos nokkoset kerätään puhtaasta paikasta.

Kiehautin siis kuitenkin pienen määrän vettä kattilassa ja upotin lehdet kiehuvaan veteen noin 30 sekunniksi. Sen jälkeen kaadoin ne siivilään ja valutin päälle hieman kylmää vettä. Annoin lehtien valua siivilässä, puristin hieman ylimääräistä nestettä pois ja niin kuudesta desilitrasta lehtiä tuli noin desilitran verran. Hienonsin ryöpätyt lehdet vielä veitsellä ja laitoin sitten taikinan joukkoon.

Jos löydät paljon nokkosia voi lehdet ryöppäyksen ja hienontamisen jälkeen pakastaa sopivissa annospusseissa.

IMG_7676.JPG

Nokkosletut (noin 10 keskikokoista tai 25 pientä lettua)

  • 2 luomu kananmunaa
  • 5 dl kauramaitoa / maitoa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl nokkosta ja valkopeippiä (ryöpättynä, valutettuna ja hienonnettuna)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • suolaa
  • voita tai öljyä paistamiseen

 

  1. Riko kulhoon munat. Lisää joukkoon puolet maidosta ja sekoita joukkoon jauhot.
  2. Lisää loppu maito, rypsiöljy, suola ja ryöpätyt, hienonnetut nokkoset (ja valkopeipit).
  3. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.
  4. Paista letut voissa tai öljyssä. Tarjoile vaikka puolukkahillon kanssa.

 

 

Koti Ruoka ja juoma