Päärynäsalaatti balsamicosiirapilla
On joitakin raaka-aineita ja makuja, jotka vaan sopivat yhteen toistensa kanssa. Yksi niistä on esimerkiksi varma päärynä-sinihomejuusto-saksanpähkinä yhdistelmä. Toimii aina. Paitsi jos ei tykkää homejuustoista tai saksanpähkinöistä tai päärynöistä. Noh silloin ei taida toimia. Mutta niille jotka pitävät homejuuston mausta on tässä mainio yhdistelmä. Salaattia, täytteet ja päälle vielä balsamicosiirappia. Erinomainen tarjottava esimerkiksi illanistujaisiin.
Katselin kaupassa sinihomejuustovalikoimaa ja olin jo tarttumassa Peltolan Blue juustoon eli Peltolan maatilan ja meijerin erinomaiseen sinihomejuustoon (ei yhteistyö, vaan vilpitön suositus). Mutta loppujen lopuksi päädyin kuitenkin lampaanmaidosta valmistettuun roquefortiin, jotta juustoa voivat syödä meillä myös muut perheenjäsenet. Salaatti täydentyi vielä luomu viinirypäleillä, joita on löytynyt ilahduttavan usein kaupasta, ainakin täällä Porvoossa.
Päärynäsalaatti balsamicosiirapilla
- salaatinlehtiä
- rucolaa
- kypsiä päärynöitä
- luomu viinirypäleitä
- saksanpähkinöitä
- roquefortjuustoa
- balsamicosiirappia
Huuhtele salaatinlehdet ja rucola. Revi salaatinlehdet pienemmiksi ja asettele lautaselle/tarjoiluastialle rucolan kanssa. Kuori ja paloittele päärynät. Pese ja puolita viinirypäleet. Asettele salaattipohjan päälle päärynäpalat, viinirypäleet, murennetut saksanpähkinät ja paloiteltu roquefortjuusto. Valuta päälle balsamicosiirappi. Syö heti.
Balsamicosiirappi (valmista siirappia noin 0,75 dl)
- 1 dl hyvää tummaa balsamicoa
- 1/2 dl sokeria
Laita balsamico kattilaan ja kuumenna. Lisää sokeri ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Säilytä jääkaapissa.