Kuohkea suklaakakku (maidoton, gluteeniton, ilman valkoista sokeria)

IMG_5354.JPG

Melkein aina kun näen jossain sanat gluteeniton, maidoton ja sokeriton, tulee mieleeni sana mauton. Harva ruoka kuitenkaan on mauton (varsinkaan nykyään), vaikka se kattaisi nuo kolme -ton päätteistä sanaa. Eikä ole mauton tämä kakkukaan. Tämä kakku on keskeltä kostea ja mukavan suklainen, olematta liian makea. Kananmunien ansiosta kakku on kevyt ja kuohkea. Eihän tämä vedä vertoja mutakakulle jossa on paljon sokeria, voita ja suklaata, mutta luokittelisin ehkä tämän mutakakun terveellisemmäksi ja kuohkeammaksi versioksi.

IMG_5361.JPG

Mitä kauemmin kakku on uunissa sitä kuivempi siitä tulee. Joten ota rohkeasti kakku pois uunista vaikka keskiosa näyttääkin vielä löysältä.

IMG_5373.JPG

Suklaakakku (n. 10 palaa. Kakku on tehty halkaisijaltaan 20 cm vuokaan)

  • 4 luomu kananmunaa
  • 2 dl kokonaisia manteleita (tai n. 2 1/2 dl mantelijauhoja)
  • 1/2 dl raakakaakaojauhetta
  • 2 dl tuoreita taateleita (n.15 kpl), (2 dl kuivattujakin käy)
  • 1 1/2 dl vettä

Jauha kokonaiset mantelit blenderissä karkeaksi jauhoksi. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset sähkövatkaimella vaahdoksi (noin 3 minuuttia). Lisää blenderiin mantelijauhojen joukkoon vesi, raakakaakaojauhe ja taatelit, joista on poistettu kivet. Soseuta hyvin. Sekoita soseutettu massa keltuaisvaahdon joukkoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti massan joukkoon. Kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Vuokaa ei tarvitse voidella. Paista 180 asteessa 25 min. Kun otat kakun uunista sen keskiosa on vielä löysä, niin kuuluukin olla. Anna jäähtyä kunnolla, irroita vuoasta ja nauti.

 

koti ruoka-ja-juoma

Mustajuuri”kroketit”

IMG_6383.JPG

Samaisella kauppareissulla jolla tuli ostettua niitä veriappelsiineja, tuli ostettua myös mustajuuria. Yleisin mustajuuresta tehtävä ruoka lienee keitto ja se on luultavasti myös helpoin tapa lähestyä mustajuurta jos se on entuudestaan tuntematon. Toinen helppo lähestymistapa on kuoria mustajuuret, pilkkoa hieman pienemmiksi, keittää noin 10 minuuttia ja tarjoilla voisulan kanssa parsan tapaan. Mustajuurta kutsutaankin köyhän miehen parsaksi tai syksyn parsaksi. No syksy meni jo, mutta niitä kevään parsoja odotellessa kaupasta löytyy nyt näköjään hyvin mustajuuria. Ostamani olivat valitettavasti hollannista, kotimaisia ei hyllyltä löytynyt. Lisää tietoa mustajuuresta löydät vaikka satokausikalenterin sivuilta, täältä.

mustajuuri.jpg

Mustajuuret myydään multaisina lähinnä säilyvyyden vuoksi. Kuorimisen jälkeen kuoren alla oleva valkoinen malto alkaa tummua. Joten laita kuoritut mustajuuret sitruunamehulla tai etikalla maustettuun veteen jos et keitä niitä heti. Paloiteltaessa mustajuuri erittää maitiaisnestettä, joka joissakin yksilöissä on melko tahmaavaa.

Lähdin tällä kertaa vähän hassuttelemaan ja paneroin mustajuuret keittämisen jälkeen ja paistoin voissa. Söin ne neljän minuutin kananmunan kanssa eli keltuainen oli niin löysää että se toimi kastikkeena. Jos et halua syödä kananmunaa löysänä niin tarjoile sitten mieluiten vaikka majoneesin kanssa, älä kovaksi keitetyn kuivan kananmunan kanssa.

IMG_6385.JPG

Paistettua mustajuurta (2:lle)

  • 300g mustajuuria
  • n. 2 rkl vehnäjauhoja + ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl korppujauhoja
  • suolaa
  • n. 3 rkl voita paistamiseen
  • lisukkeeksi löysäksi keitettyjä 4 minuutin kananmunia tai majoneesia

Kuori ja pilko mustajuuret noin 4 senttimetrin paloiksi. Keitä (reilulla) suolalla maistetussa vedessä noin 8 minuuttia, koosta riippuen. Jätä mustajuuriin hieman purutuntumaa, älä keitä täysin kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja siirrä mustajuuret lautaselle talouspaperin päälle. Pyörittele kauttaaltaan suolalla maustetuissa vehnäjauhoissa. Riko kananmunan rakenne rikki ja pyörittele vehnäjauhotetut palat kananmunassa. Pyörittele vielä korppujauhoissa ja paista heti voissa. Tarjoa neljän minuutin kananmunan kanssa tai jos et pidä löysästä kananmunasta niin tarjoile vaikka majoneesin kera.

koti ruoka-ja-juoma