Caesarsalaatti

IMG_6185.JPG

Laitoin perjantaina tänne blogiin vinkit pikamajoneesin tekoon. Käytin osan majoneesista caesarkastikkeeseen. Pieni ongelma kotona kastiketta tehdessä on anjovisliemi. Anjovisliemi tai muutama anjovis kuuluvat kastikkeeseen, mutta mitä tehdä lopuille anjoviksille. Itse en niistä niinkään välitä sellaisenaan ja saisin luultavasti syödä yksin janssoninkiusauksen. Päätin siis tällä kertaa kokeilla lisätä kastikkeeseen kaapista löytyvää kalakastiketta. Anjovisliemellä parempaa, mutta kyllä kalakastikekin toimi.

IMG_6177.JPG

Ruokaisamman salaatin saa helposti lisäämällä salaatin päälle katkarapuja/ jokirapuja tai vaikka paistettua kanaa, nautaa tai lammasta. Mutta erittäin hyvää on näinkin, yksinkertaisena. Suosittelen krutonkeihin jotain oikein hyvää vaaleaa leipää. Kuvissa näkyvien krutonkien leipä ei ollut sieltä parhaasta päästä tähän salaattiin, mutta ajoi asiansa. Onneksi kastiketta oli sen verran monta annosta, että salaattia syötiin viikonloppuna myös hieman paremmilla krutongeilla.

IMG_6189.JPG

Caesarsalaatti

  • romaine salaattia
  • parmesanjuusto-/ grana padanolastuja (15g/ annos)
  • krutonkeja
  • caesarkastiketta

Tee caesarkastike, anna mielellään maustua hetki jääkaapissa. Tee krutongit. Huuhtele ja pilko tai revi salaatti. Sekoita kastike salaatin joukkoon. Laita lautaselle ja ripottele päälle krutonkeja ja parmesanlastuja.

Caesarkastike (n.6 annokseen)

  • 2 dl majoneesia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl sitruunamehua
  • n. 30g raastettua parmesanjuustoa/ grana padanoa
  • n. 1-2 tl anjovislientä tai 2 anjovista (tai sardellia) tai 1/2 tl kalakastiketta
  • suolaa

Tee majoneesi. Hienonna joukkoon valkosipulinkynsi. Sekoita joukkoon muut aineet. Laita maustumaan jääkaappiin. Maista.

Krutonkeja

  • vaaleaa leipää (varaa yksi siivu leipää/annos)
  • rypsiöljyä

Paloittele leipäsiivut neliöiksi. Kuumenna paistinpannulla öljy. Lisää leipäpalat pannulle. Kääntele ja kun ovat saaneet väriä nosta talouspaperin päälle lautaselle. Voit halutessasi maustaa krutonkeja yrteillä tai valkosipulilla.

 

koti ruoka-ja-juoma

Pikamajoneesi

Pikamajoneesi on monelle varmasti tuttu juttu. Itse opin tämän tavan/kikan noin 12 vuotta sitten silloiselta ravintolakoulun opettajaltani, kiitos Tarja. 12 vuoden aikana on tullut tehtyä majoneesia monesti juuri tällä helpolla ja nopealla tavalla. Itse tykkään laittaa kulhoon ensin noin desin verran öljyä ja lisätä sitä sitten sen mukaan minkä paksuista majoneesia haluan. Kannattaa varmistaa että kananmuna ja öljy ovat saman lämpöisiä, mielellään huoneenlämpöisiä. Silloin tässä on vaikea epäonnistua. Ja valmiin majoneesinhan voi tietysti maustaa vielä mielensä mukaan, esimerkiksi valkosipulilla tai chilillä.

D2AA03BB-1358-4D78-A045-398DFBB73156.jpg

Pikamajoneesi (ohjeesta tulee noin 3 dl)

  • 1 kananmuna
  • 2 dl rypsiöljyä
  • suolaa, mustapippuria
  • (etikkaa, sinappia)

Riko kananmuna korkeaan kapeaan kulhoon. Kaada joukkoon öljy. Aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle ja käynnistä se. Nosta hiljalleen sauvasekoitinta ylöspäin sen koko ajan pyöriessä. Säätele majoneesin paksuutta öljyn määrällä. Mausta majoneesi suolalla ja pippurilla. Lisää halutessasi sinappia ja etikkaa.

 

koti ruoka-ja-juoma