Kasvishampurilainen punajuuripihvillä
Kasvisruoka ja vegaanisuus ovat nyt trendikkäitä ja tammikuussa moni osallistuu vegaanihaasteeseen. En lähtenyt mukaan haasteeseen, mutta näköjään lihansyönti on vähentynyt radikaalisti lähiaikoina. Tammikuuta on enemmän takana kuin edessä, mutta jos haluat haastaa itsesi syömään enemmän kasvisruokaa niin kannattaa kurkata vegaanihaasteen nettisivuille koottuja reseptejä täältä. Reseptithän ovat siis vegaanisia eli eivät sisällä mitään eläinperäistä (ei siis esimerkiksi maitotuotteita tai kananmunaa).
Keskustelua ovat herättäneet myös kasvisruoat, jotka niin sanotusti imitoivat lihaa tai kalaa. Tällaisia ovat esimerkiksi härkis ja nyhtökaura. Näiden valmiiden uutuuksien lisäksi somessa on pyörinyt myös porkkala eli porkkanasta valmistettu ”kylmäsavulohi” ja vegaaninen tonnikala joka on valmistettu auringonkukansiemenistä. Olin joskus hieman sitä mieltä, että jos joku ei halua syödä lihaa niin miksi ihmeessä ruoan sitten pitää muistuttaa sitä. Nykyisin ymmärrän sen, että monelle kyse ei ole kieltäytymisestä lihan makua tai koostumusta kohtaan vaan päätösten takana on myös paljon muuta.
Sitten itse asiaan eli kuvissa näkyvään kasvishampurilaiseen. Ohje alhaalla näyttää hieman pitkältä, mutta kun saat valmiiksi punajuuripihvit, kastikkeen ja nopeasti marinoidut kurkut on loppu pelkkää hampurilaisen kasaamista. Nälkäisimmät voivat laittaa hampurilaisensa väliin kaksi pihviä. Pihvejä paistaessa kärsivällisyys on valttia. Jos yrität kääntää pihvit liian aikaisin menevät ne luultavimmin rikki, mutta jos maltat paistaa tarpeeksi miedolla lämmöllä ja odottaa ennen kääntämistä pysyvät ne hyvin kasassa.
Kasvishampurilainen
- leipää/sämpylöitä, itse käytin Fazerin juuresleipää
- salaattia
- mungpavun tai sinimailasen ituja
- punajuuripihvejä
- nopeita etikkakurkkuja
- kermaviilikastiketta
- (tuorejuustoa leivän voiteluun)
Esivalmistelujen jälkeen kokoa hampurilainen. Paahda leipiä leivänpaahtimessa tai uunissa. Voitele leivät halutessasi tuorejuustolla tai levitä leiville ohut kerros kermaviilikastiketta. Laita leipien väliin pestyjä salaatinlehtiä, yksi tai kaksi punajuuripihviä, etikkakurkkuja, ituja ja kastiketta.
Punajuuripihvit (4 kpl)
- 400g punajuuria
- 40g fetaa murustettuna
- 1 kananmuna
- 2 rkl vehnäjauhoja
- suolaa, pippuria ja 1/2 tl timjamia
- oliiviöljyä paistamiseen
Raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Purista suurin neste pois. Lisää muut aineet punajuuriraasteen joukkoon. Anna turvota hetki. Kuumenna pannulla oliiviöljyä. Muotoile varovasti käsin pihvejä ja nosta suoraan pannulle. Pienennä lämpöä ja anna paistua rauhassa parin minuutin ajan ennen kääntämistä, jotta pihvi pysyy kasassa. Paista pihvejä yhteensä noin 5 minuuttia.
Nopeat etikkakurkut
- 10 cm pala tuoretta kurkkua
- 1rkl väkiviinaetikkaa
- 1 tl sokeria
Viipaloi kurkku ohuiksi viipaleiksi. Laita kulhoon ja mausta etikalla ja sokerilla. Pyörittele ja anna maustua noin 10 minuuttia.
Kermaviilikastike
- kermaviiliä (kaurapohjaista)
- suolaa, sokeria ja sitruunanmehua
Kaada kermaviili kulhoon ja mausta suolalla, ripauksella sokeria sekä sitruunanmehulla. Voit lisätä myös yrttejä.