Maidoton riisipuuro ja kaneliset päärynäpalat

IMG_5716.JPG

Halusin tietää miltä riisipuuro maistuu kauramaitoon tehtynä ja hyvältähän se maistui.

Keittäminen onnistui aivan samalla tavalla kuin lehmänmaitoon tehtäessä. Luin jostain että kauramaidosta on myös helppo tehdä uunipuuroa. Sitä ei tarvitse sekoittaa ollenkaan sen ollessa uunissa. Se ei myöskään kuulemma kuohu samalla tavalla kuin lehmänmaitoon tehty ja siihen ei muodostu pinnalle kalvoa. Itse pidän enemmän keitetystä riisipuurosta, mutta voisihan tuota uunipuuroakin kokeilla.

Täytyy myöntää, että täysmaitoon keitetty puuro on kyllä rasvaisemman ja täyteläisemmän makuista. Mutta jos puuroa syystä tai toisesta täytyy tehdä ilman lehmänmaitoa, suosittelen kokeilemaan kauramaitoa tai kookosmaitoa. Kookosmaitoiseen reseptiin pääset tästä. Itse pidin jopa hieman enemmän tästä kauramaitoon keitetystä versiosta kuin kookosmaitoisesta, mutta ne ovat niitä makuasioita.

IMG_5714.JPG

Riisipuuron kanssa söimme päärynäpaloja, jotka laitoin kattilaan pienen siirappi määrän kanssa ja maustoin kanelilla. Tähän sopivat erinomaisesti hieman kovat päärynät, koska silloin palat pysyvät paremmin kasassa. Tietysti mitä kovempi päärynä sitä pidempi keittoaika.

Näillä jouluisilla riisipuuro kuvilla toivotan kaikille rauhallista ja herkullista joulua!

IMG_5719.JPG

Riisipuuro (4:lle)

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 l kauramaitoa
  • 1 tl suolaa

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää joukkoon puuroriisi. Keitä muutaman minuutin ajan, jotta vesi imeytyy riisiin. Lisää kauramaito ja sekoita. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia, välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon suola ja tarjoile kanelisten päärynöiden tai kauramaidon ja kanelin kanssa.

 

Kaneliset päärynäpalat (2-4:lle)

  • 2 päärynää
  • 2 rkl siirappia
  • 1 tl kookosöljyä
  • 1/2- 1 tl kanelia

Kuori ja paloittele päärynät. Laita kattilaan kookosöljy ja siirappi. Kuumenna ja lisää sekaan päärynäpalat. Päärynöistä irtoaa hieman nestettä. Keitä paloja välillä sekoittaen noin 5-10 minuuttia, päärynöiden kypsyydestä riippuen. Päärynät ovat valmiita kun niistä tulee hieman läpikuultavia ja pehmeitä, älä keitä niitä rikki. Lisää joukkoon kaneli ja syö riisipuuron päällä kauramaidon kanssa.

koti ruoka-ja-juoma

Lahjaksi suklaata ja inkiväärikeksejä (+ vinkit suklaan marmorointiin)

IMG_5778.JPG

Sain ensimmäistä kertaa tehdä lahjat kahdelle kerhotädille. Tänään täytetyt laatikot sisältävät suklaata ja jo aiemminkin blogissa näkyneitä inkiväärikeksejä. Ohuet suklaapalat ovat näyttävän näköisiä marmoroinnin ja hasselpähkinärouheen ansiosta. Halusin jakaa muutaman vinkin marmorointiin. Suklaan päälle voi sitten vielä ripotella rouhittuja pähkinöitä, murskattuja piparkakkuja, karkkeja, kuivattuja marjoja ja hedelmiä tai mitä sitten itse keksiikään.

suklaa marmorointi.jpg

Suklaan marmorointi

  • tummaa tai maitosuklaata
  • valkosuklaata (noin 1/3 tumman suklaan määrästä)
  • hammastikku, leivinpaperia
  • päälle koristeita, esim. hasselpähkinöitä rouhittuna

Sulata tumma tai maitosuklaa vesihauteessa varovasti. Sulata valkosuklaa vesihauteessa eri kulhossa. (Voit myös temperoida suklaan). Levitä sulatettu tumma suklaa leivinpaperin päälle ohueksi levyksi nuolijan/lastan avulla. Älä anna suklaan kovettua vaan valuta päälle ohuena nauhana valkosuklaata. Älä laita valkosuklaata liian paljon, näin saat näyttävämmät kuviot. Käytä tikkua, hammastikku käy erinomaisesti. Vedä tikulla edestakaisin eri suuntiin, jolloin valkosuklaa levittyy. Kun olet saavuttanut haluamasi kuvioinnin voit ripotella päälle pähkinärouhetta. Anna jähmettyä huoneenlämmössä tai laita hetkeksi jääkaappiin. Voit leikata suklaan tasaisiksi paloiksi ennen kuin se on täysin kovettunut tai sitten voit taittaa kovettuneesta suklaasta paloja.

suklaanapit.jpg

Suklaanapit

  • tummaa tai maitosuklaata
  • valkosuklaata
  • hammastikku, leivinpaperia

Sulata suklaat vesihauteessa varovasti. Laita suklaat eri pursotinpusseihin. Tee pusseihin pienet reiät. Pursota tummasta suklaasta pyöreitä nappeja. Pursota päälle valkosuklaasta ohutta nauhaa tai pieniä pisteitä. Jos haluat niin sanotun sydänkuvion tee valkosuklaasta pienet pisteet. Vedä hammastikku pisteiden läpi myötä- tai vastapäivään, jolloinka pieni osa valkosuklaasta lähtee liikkeelle ja muodostaa sydämelle alaosan. Kierrä hammastikulla koko ympyrä. Anna kovettua.

IMG_5786.JPG

 

koti ruoka-ja-juoma