Lanttulaatikko, klassikko

IMG_5674.JPG

Useiden vuosien ajan olen kaivanut esiin käsinkirjoitetun reseptin ennen joulua. Reseptissä lukee lanttulaatikko. Joka vuosi vilkaisen ohjetta ja sitten en tee edes sen mukaan. Jostain syystä en muista reseptiä ulkoa, mutta muistan kuitenkin ulkoa kaikki ne muutokset, jotka teen reseptiin joka vuosi. Nyt ajattelin laittaa tänne itselleni muistiin reseptin, jota ei tarvitse enään muuttaa. Tässä siis meidän joulupöytämme versio lanttulaatikosta, tuosta jouluklassikosta. Tänä vuonna keitin neljä kiloa luomu lanttuja laatikoiksi, jotka nyt odottavat pakastimessa ensi viikonloppua.

IMG_5684.JPG

Lanttulaatikko (1 iso vuoka)

  • 1 kg lanttua
  • 2 dl kermaa/ kaurakermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1/2- 1 dl siirappia
  • n. 1 tl suolaa
  • 1 dl korppujauhoja (2 rkl laatikon sekaan ja loput päälle)
  • muutama nokare voita

Keitä kuoritut ja paloitellut lantut kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Soseuta lantut. Sekoita joukkoon muut aineet, korppujauhoja lukuun ottamatta. Lisää kaksi ruokalusikallista korppujauhoja laatikon sekaan. Sekoita ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa. Kaada seos voideltuun vuokaan. Lisää loput korppujauhot päälle ja tee lusikalla kuvioita. Laita lopuksi muutama voinokare laatikon päälle. Paista 200 asteessa 1 tunti.

koti ruoka-ja-juoma

Perinteiset piparkakut

IMG_5578.JPG

Joulu on jo lähellä, mutta hyvin ehtii vielä leipoa piparkakkuja. Tänä vuonna netissä on tullut vastaan paljon erilaisia versioita piparkakuista. On näkynyt sitruksisia, lakritsaisia, vaaleita, ilman valkoista sokeria ja ilman kattilaa tehtyjä. Me päädyimme pojan kanssa kuitenkin tekemään taikinan, jonka minä miellän perinteiseksi. Tällä kertaa puolikas taikina riitti hyvin. Ja osa piparkakuista annettiin jopa eteenpäin kiitokseksi ystävälle. Itse olen ohuiden ja rapeiden piparkakkujen kannattaja. Ohuet piparkakut vain tarkoittavat paistettaessa sitä, että uunin viereltä ei kannata lähteä kauas.

IMG_5585.JPG

Tänä vuonna suurin osa piparkakuista oli pyöreitä, koska osa muoteistani on melkein 200 kilometrin päässä. Kokeilin tällä kertaa pikeeriä (eli kuorrutusta) kinuskikissan ohjeella. Pikeeristä tuli kauniin kiiltävää ja sillä oli helppo pursottaa. Pienikin muutos tomusokerin määrässä vaikuttaa pikeerin paksuuteen huomattavasti, joten sen kanssa saa olla aika tarkkana.

IMG_5556.JPG

Piparkakut

  • 2 dl siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 rkl piparkakkumaustetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 250g voita
  • 1 kananmuna
  • 1 litra vehnäjauhoja
  • 2 tl ruokasoodaa

Laita kattilaan siirappi, sokeri ja mausteet. Kiehauta, sekoittele hetki. Siirrä pois levyltä ja sekoita joukkoon paloiteltu voi hieman kerrallaan. Kun voi on sekoittunut joukkoon, lisää kananmuna hyvin sekoittaen. Sekoita ruokasooda vehnäjauhojen sekaan ja lisää siivilän läpi taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Peitä taikina tai kääri kelmuun. Laita taikina jääkaappiin ja anna maustua mielellään vuorokausi tai vähintään neljä tuntia. Ota taikinaa jääkaapista ja lämmitä sitä hieman käsillä. Kauli ohueksi levyksi ja ota muotilla piparkakkuja. Käytä apuna vehnäjauhoja. Nosta piparkakut leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa 4-8 minuuttia, koosta riippuen. Varo polttamasta. Anna jäähtyä ja koristele.

Pikeeri

  • 1/4 dl kananmunan valkuaista
  • 1 1/2 dl tomusokeria

Mittaa aineet kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella 3-4 minuuttia. Laita pursotinpussiin ja pursota heti. Pikeeri kovettuu melko nopeasti, joten tee massa vasta kun olet valmis pursottamaan sen. Anna koristeltujen pipareiden kuivua rauhassa. Kun pikeeri on kovettunut kunnolla siirrä rasiaan, peitä kannella tai kelmulla.

koti ruoka-ja-juoma