Puolukka-marenkipiirakka

IMG_4809.JPG

Jos pakkasestasi löytyy paljon puolukkaa tee osasta vaikka piirakka. Tässä piirakassa on spelttijauhoista tehty pohja, välissä kerros puolukoita ja päällä vielä kaunis pehmeä marenki. Makeaa ja hieman kirpeää.

IMG_4839.JPG

Puolukka-marenkipiirakka

Pohja:

  • 100g voita
  • 3/4 dl intiaanisokeria
  • 1 luomu kananmunan keltuainen
  • 1 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl maitoa

Päälle:

  • 2 dl jäisiä puolukoita
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl kookoshiutaleita
  • 2 luomu kananmunan valkuaista
  • 3/4 dl sokeria

Sekoita pehmeä voi ja sokeri sekaisin sähkövatkaimella, lisää kananmunan keltuainen ja vatkaa pieni hetki. Sekoita leivinjauhe jauhojen sekaan. Lisää jauhot taikinan joukkoon vuorotellen maidon kanssa, varovasti sekoittaen. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun (halkaisijaltaan 22cm) piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan. Sekoita jäisten puolukoiden joukkoon kaksi ruokalusikallista sokeria ja kookoshiutaleet. Ripottele puolukat tasaisesti pohjan päälle. Vatkaa valkuaiset. Lisää vähitellen 3/4 dl sokeria ja vatkaa kunnes vaahto on kiiltävää ja kuohkeaa. Levitä valkuaisvaahto varovasti kahdella lusikalla nostellen pohjan/puolukoiden päälle. Paista 175 asteessa 35 minuuttia. Anna jäähtyä ja syö.

Ps. jos käytät irtopohjavuokaa, muista pingottaa vuoan pohjalle leivinpaperi. Laita uunissa pelti vuoan alle, johon jää mahdollinen valuva rasva, niin ei tarvitse putsata uunin pohjaa.

koti ruoka-ja-juoma

Kookoksinen kasviskastike kukkakaaliriisillä (vegaaninen)

IMG_0882.JPG

Kasviksia suositellaan puoli kiloa päivässä. Kaivoin arkistoistani kuvat ja reseptin ruokaan jossa kasvikset ovat pääosassa. Tällä ohjeella päivän puoli kiloa täyttyy jo yhdellä aterialla. Kasvis-curry-kookoskastike ja vielä kukkakaaliriisillä.

IMG_0829.JPG

Tämä kastike on lempeän tulinen ja mausteinen. Sopii hyvin lapsille, varsinkin jos ovat tottuneet mausteisiin ruokiin. Vahvemman maun ja tulisen ruoan ystävät voivat lisätä chiliä omiin annoksiinsa. Kastikkeen voi tarjoilla keitetyn riisin kanssa jos kukkakaalin hienontaminen tuntuu liian työläältä. Ripottelin kastikkeen päälle vielä ennen syömistä paahdettuja cashewpähkinöitä. Ne tuovat muuten pehmeään kastikkeeseen mukavaa suutuntumaa.

IMG_0874.JPG

IMG_0861.JPG

Kasviskastike (6:lle tai 4:lle oikein nälkäiselle)

  • 500g bataattia
  • 500g valkokaalia
  • 200g porkkanaa
  • 200g parsakaalia
  • 1 sipuli
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1×1 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1 tölkki kookosmaitoa (4 dl)
  • 3 rkl currya, 1 rkl kurkumaa ja 1/2 tl kanelia
  • mustapippuria, suolaa ja oman maun mukaan chiliä
  • kookosöljyä paistamiseen
  • (cashewpähkinöitä)

Kuori ja paloittele bataatti, porkkanat, sipulit ja inkivääri. Paloittele myös valkokaali ja irroita parsakaalinnuput varrestaan. Laita kattilaan porkkanat, kaali ja suolaa. Peitä vedellä ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää kattilaan bataatti ja vettä niin että peittyvät. Keitä noin 5 minuuttia. Säästä keitinvedestä noin 4 dl, kaada loppu vesi pois. Siirrä kasvikset sivuun. Kuumenna kattilassa noin ruokalusikallinen kookosöljyä. Lisää kattilaan sipulit, inkivääri ja mausteet. Freesaa puoli minuuttia. Lisää esikeitetyt porkkanat, bataatit ja kaalit. Sekoita ja laita kattilaan kukkakaalinnuput, kookosmaito ja keitinvesi (mitä vähemmän keitinvettä, sitä paksumpi kastike). Anna kiehua kannen alla noin 5-10 minuuttia. Tarkista kasvisten kypsyys ja kastikkeen maku. Lisää haluamasi määrä suolaa. Laita sekaan vielä halutessasi kourallinen paahdettuja cashewpähkinöitä. Tarjoile riisin tai kukkakaaliriisin kanssa.

IMG_0904.JPG

Kukkakaaliriisi (4:lle/ 6:lle)

  • 2 isoa kukkakaalia
  • suolaa

Hienonna kukkakaali muruksi. Laita kukkakaalimuru kattilaan ja peitä vedellä. Keitä noin kaksi minuuttia ja kaada vesi pois. Mausta suolalla.

koti ruoka-ja-juoma