
Kuvassa näkyvät persimonit ovat vielä raakoja, mutta ne voi jo halutessaan syödä. Jos haluat makeita persimoneja odota vielä kunnes väri on tummemman oranssi ja hedelmä on pehmeä.
Persimonit ovat tällä hetkellä sesongissa. Kaupan hyllyiltä voit löytää tämän hedelmän joko nimellä kaki, sharon tai persimon. Nimi kertoo mistä maasta hedelmä tulee ja mitä lajiketta se on. Kaki tulee alunperin Kiinasta ja Japanista, mutta nykyään sitä viljellään muuallakin. Suositellaan että kaki syötäisiin aina aivan kypsänä hedelmän sisältämän parkkihapon vuoksi. Sharon tulee Israelista ja se on raakanakin makea. Persimon taas tulee Espanjasta. Persimonin voi syödä hieman kovana, mutta mitä kauemmin malttaa odottaa sitä makeammaksi se muuttuu. Kypsän persimonin kuori antaa hieman periksi eli hedelmä tuntuu pehmeältä ja sen pinnalle on voinut muodostua ruskeita laikkuja (se tarkoittaa vain että hedelmän hiilihydraatit ovat muuttuneet sokeriksi, banaanin tapaan). Persimonin voi kuoria, mutta se ei ole pakollista. Kuoriminen onnistuu kuorimaveitsellä, paitsi jos hedelmä on jo todella kypsä/pehmeä, silloin kannattaa käyttää veistä.
Lukemani mukaan persimon on ilmeisesti marja, mutta puhun kuitenkin hedelmästä. Oma ensipuraisuni tähän hedelmään on vuosien takaa ja silloin söin siitä palan raakana. Persimonit saivat sen jälkeen jäädä kaupan hyllyille hetkeksi vaikka kuulin niistä hyvää. No onneksi se ei jäänyt ainoaksi kerraksi ja kun seuraavan kerran maltoin odottaa että hedelmä oli varmasti kypsä oli maku myös aivan eri. Jos ostat persimoneja ensimmäisen kerran ja et ole ihan varma kypsyydestä, maista, ja jos se ei ole omaan makuusi tarpeeksi makea voit laittaa sen paloina uuniin hunajan kanssa (ohjeen löydät postauksen lopusta). Mutta jos hedelmä on oikein kova kannattaa vain odottaa. Se kuuluuko persimon syödä vielä hieman kovana ja puolimakeana, vai pehmeänä ja oikein makeana on makuasia.

Mihin sitten käyttää persimonia?
- Persimon sopii paloiteltuna/viipaloituna sellaisenaan syötäväksi, salaatteihin ja juustojen seuraksi. Näin joulun alla esim. persimonviipale sinihomejuuston kanssa piparkakun päälle.
- Soseutettuna. Kuori kypsä persimon ja soseuta. Käytä sosetta smoothien joukossa, rahkan kanssa, osana jälkiruokaa/ leivonnassa, juustojen kanssa tai suolaisissa ruoissa luumun tapaan.
- Kypsennettynä uunissa tai hilloksi keitettynä.
- Pakastettuna. Laita kokonainen kypsä hedelmä pakkaseen. Ota jäätynyt persimon pakkasesta ja anna sulaa n. 15 minuuttia. Halkaise ja kaavi sorbee lusikalla suoraan suuhun.
- Kuivattuna (tästä ei ole omakohtaista kokemusta).

Persimonpalat turkkilaisen jogurtin kera
- 1 persimon
- 1-2 tl juoksevaa hunajaa
- 1 rkl vettä
- 1 tl sitruunamehua
- kookosöljyä vuoan pohjalle
Kuori persimon (ei pakollista, mutta suosittelen). Paloittele ja laita kookosöljyllä voideltuun vuokaan. Valuta päälle hunajaa ja lisää vuokaan vesi. Laita vuoka uuniin 200 asteeseen n. 20- 35 minuutiksi, sekoita välissä kerran. Nosta pehmenneet persimonpalat uunista ja syö turkkilaisen jogurtin kanssa. Voit ripotella päälle myös kookoshiutaleita tai pähkinöitä. Kypsymisaika riippuu paljon persimonin kypsyydestä. Jos persimon on jo oikein kypsä en suosittele sitä tähän reseptiin vaan syö se sellaisenaan pilkottuna jogurtin kanssa. Jos persimon on oikein raaka suosittelen pidentämään aikaa ja lisäämään vettä.
Persimonsose
Tee yllä olevan ohjeen mukaan persimonpalat uunissa ja soseuta sileäksi. Voit halutessasi lisätä hieman vettä. Nauti juustojen kanssa.