Vegaaninen punajuurisalaatti

IMG_5313.JPG

Päätin tehdä punajuurisalaatista vegaanisen version käyttämällä cashewkermaa, josta olin aiemmin lukenut juttua vaniljakastikkeen pohjana. Vaniljakastikkeen seassa oli taateleita antamassa makeutta ja vaniljan maku tuli vaniljatangosta. Päätin kokeilla samaa, mutta suolaisena versiona.

Eli liotetut cashewpähkinät soseutetaan pienen vesimäärän kanssa (uutta vettä, ei liotus). Cashewkerma on siitä hyvä pohja salaatille, että tämä sopii melkeinpä kaikille, paitsi tietysti pähkinäallergisille. No mitenkäs sitten maku. Tästä puuttui se rasvaisuus, joka yleensä on punajuurisalaateissa (on ne sitten tehty kermaviiliin, ranskankermaan, jogurttiin tai majoneesiin), vaikka pähkinöissä tietysti hyviä rasvoja onkin. Mutta mielestäni maku oli hyvä ja suosittelen kyllä kokeilemaan olet sitten vegaani tai et.

IMG_5316.JPG

Kuvissa näkyy kuinka suuri määrä ohjeesta tulee, eli noin neljälle isolle leivälle tai neljälle ruoan lisukkeeksi. Itse söin leivät aamupalana. Paahdoin ensin leivät ja levitin sitten leipien päälle kunnon kerroksen punajuurisalaattia ja murustin muutaman saksanpähkinän.

Oikeastaan syy miksi laitoin salaatin leipien päälle oli Fanni&Kaneli blogin Tiinan instagramissa vilahtaneet feta-punajuurileivät, jotka jäivät mieleeni, kun näyttivät niin herkullisilta. Tiinan blogista löytyy muutenkin paljon mielenkiintoisia ja varmasti maukkaita reseptejä, kannattaa käydä kurkkaamassa.

IMG_5321.JPG

Punajuurisalaatti

Cashewkerma

  • 1dl cashewpähkinöitä, + vettä liotukseen
  • 1/2dl vettä
  1. Liota cashewpähkinöitä vedessä yön yli tai vähintään 4 tuntia.
  2. Kaada liotusvesi pois ja laita pähkinät blenderiin tai kulhoon. Lisää 1/2dl vettä ja sekoita tasaiseksi mielellään blenderissä, mutta onnistuu myös sauvasekoittimella.

Punajuurisalaatti

  • cashewkerma
  • 300g punajuuria
  • 1 rkl etikkaa (väkiviina)
  • 1/2- 1 tl sokeria
  • suolaa, ripaus mustapippuria
  1. Höyrytä kokonaisia punajuuria n. 40 min koosta riippuen. Jäähdytä, kuori ja pilko kuutioiksi. (Tai vaihtoehtoisesti voit kuoria ja pilkkoa punajuuret ja keittää n. 20 minuuttia, kaataa keitinveden pois ja jäähdyttää palat.)
  2. Sekoita punajuuret ja cashewkerma, ja lisää mausteet. Maista ja lisää halutessasi etikkaa. Jos haluat salaatista hieman löysempää voit lisätä tilkan vettä. Tarjoile lisukkeena tai hyvän leivän päällä.

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma

Paahdetut maa-artisokat

IMG_5298.JPG

Paahdetut maa-artisokat ovat NIIN hyviä. En tosin tiedä haluanko tänä vuonna enää montaa kertaa syödä näitä, koska olen alle kuukauden sisällä syönyt yksin melkein kilon kyseessä olevia herkkuja. Suosittelen siis kokeilemaan. Ovat hyviä sellaisenaan majoneesin kanssa ja sopivat myös erinomaisesti lisukkeeksi esim.lihalle. Olen kokeillut maustaa maa-artisokat sekä timjamilla että rosmariinilla ja omaksi suosikikseni nousee ehdottomasti timjamilla maustetut. Maukasta viikonloppua!

IMG_5303.JPG

Paahdetut maa-artisokat (2:lle)

  • 500g maa-artisokkia
  • rypsiöljyä (n. 2rkl)
  • suolaa, mustapippuria, timjamia (/rosmariinia)

Pese maa-artisokat kunnolla, ei tarvitse kuoria. Halkaise maa-artisokat ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita joukkoon hieman öljyä ja mausta suolalla, pienellä määrällä mustapippuria sekä timjamilla (tai rosmariinilla). Laita uuniin 230 asteeseen n. 30 minuutiksi, maa-artisokkien koosta riippuen. Sekoita paistamisen puolessa välissä kerran. Tarjoile majoneesin kanssa, joka on maustettu valkosipulilla, piparjuurella tai vaikka rosmariinilla.

Koti Ruoka ja juoma