Vegaaninen punajuurisalaatti
Päätin tehdä punajuurisalaatista vegaanisen version käyttämällä cashewkermaa, josta olin aiemmin lukenut juttua vaniljakastikkeen pohjana. Vaniljakastikkeen seassa oli taateleita antamassa makeutta ja vaniljan maku tuli vaniljatangosta. Päätin kokeilla samaa, mutta suolaisena versiona.
Eli liotetut cashewpähkinät soseutetaan pienen vesimäärän kanssa (uutta vettä, ei liotus). Cashewkerma on siitä hyvä pohja salaatille, että tämä sopii melkeinpä kaikille, paitsi tietysti pähkinäallergisille. No mitenkäs sitten maku. Tästä puuttui se rasvaisuus, joka yleensä on punajuurisalaateissa (on ne sitten tehty kermaviiliin, ranskankermaan, jogurttiin tai majoneesiin), vaikka pähkinöissä tietysti hyviä rasvoja onkin. Mutta mielestäni maku oli hyvä ja suosittelen kyllä kokeilemaan olet sitten vegaani tai et.
Kuvissa näkyy kuinka suuri määrä ohjeesta tulee, eli noin neljälle isolle leivälle tai neljälle ruoan lisukkeeksi. Itse söin leivät aamupalana. Paahdoin ensin leivät ja levitin sitten leipien päälle kunnon kerroksen punajuurisalaattia ja murustin muutaman saksanpähkinän.
Oikeastaan syy miksi laitoin salaatin leipien päälle oli Fanni&Kaneli blogin Tiinan instagramissa vilahtaneet feta-punajuurileivät, jotka jäivät mieleeni, kun näyttivät niin herkullisilta. Tiinan blogista löytyy muutenkin paljon mielenkiintoisia ja varmasti maukkaita reseptejä, kannattaa käydä kurkkaamassa.
Punajuurisalaatti
Cashewkerma
- 1dl cashewpähkinöitä, + vettä liotukseen
- 1/2dl vettä
- Liota cashewpähkinöitä vedessä yön yli tai vähintään 4 tuntia.
- Kaada liotusvesi pois ja laita pähkinät blenderiin tai kulhoon. Lisää 1/2dl vettä ja sekoita tasaiseksi mielellään blenderissä, mutta onnistuu myös sauvasekoittimella.
Punajuurisalaatti
- cashewkerma
- 300g punajuuria
- 1 rkl etikkaa (väkiviina)
- 1/2- 1 tl sokeria
- suolaa, ripaus mustapippuria
- Höyrytä kokonaisia punajuuria n. 40 min koosta riippuen. Jäähdytä, kuori ja pilko kuutioiksi. (Tai vaihtoehtoisesti voit kuoria ja pilkkoa punajuuret ja keittää n. 20 minuuttia, kaataa keitinveden pois ja jäähdyttää palat.)
- Sekoita punajuuret ja cashewkerma, ja lisää mausteet. Maista ja lisää halutessasi etikkaa. Jos haluat salaatista hieman löysempää voit lisätä tilkan vettä. Tarjoile lisukkeena tai hyvän leivän päällä.