Inkiväärikeksit

IMG_5265.JPG

Meidät kutsuttiin viime lauantaina kahville ja minä sain hyvän (teko)syyn leipoa jotain viemisiksi. Päädyin tekemään näitä inkiväärikeksejä, koska ne sopivat niin hyvin näihin hetkiin kun ulkona on lunta ja joulu on vasta tuloillaan. En kyllä kesälläkään kieltäytyisi näistä, koska nämä ovat ihanan rapeita, mutta hieman sitkeitä ja inkivääri tuo hyvää mausteisuutta.

IMG_5283.JPG

Ensin ajattelin että olisin tehnyt piparkakkutaikinan ja vienyt sen mukanani jotta lapset olisivat voineet leipoa pipareita. Tein kuitenkin näitä ja ihan hyvä niin, koska heillä olikin jo iso lasikulho täynnä pipareita. Perheenäiti oli tehnyt piparitaikinan vehnä- ja ruisjauhoista ja ajattelin että voisi seuraavaksi itsekin kokeilla laittaa hieman ruisjauhoja piparkakkutaikinaan, oli meinaan rapeita keksejä.

IMG_5293.JPG

Inkiväärikeksit (n.30 kpl, voit leikata haluamasi kokoisiksi)

  • 100g voita
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl siirappia (vaaleaa tai tummaa)
  • 2 1/4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2tl soodaa
  • 1 tl jauhettua inkivääriä

Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja siirappi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, sooda ja inkivääri keskenään sekaisin ja kääntele seos voivaahtoon. Jaa taikina kahtia ja muotoile palat tangoiksi. Nosta tangot leivinpaperille uunipellille. Paina niitä litteämmiksi ja paina tankoihin vinottain haarukan piikkien jäljet. Laita uuniin 175 asteeseen n. 12-15 minuutiksi, kunnes ovat kullankeltaisia. Anna jäähtyä hieman pellin päällä ja leikkaa vinottain. Voit leikata vielä pitkittäin puoliksi jolloin saat pienempiä keksejä. Anna jäähtyä kunnolla pellin päällä jolloin kovettuvat.

Koti Ruoka ja juoma

Kookoksinen bataattisosekeitto

IMG_5167.JPG

Ulkona paukkuu pakkanen ja ainakin täällä Porvoossa on lunta enemmän kuin tarpeeksi. Loistava ilma syödä kuumaa keittoa jossa on lempeää tulisuutta. Kasvissosekeitoista saa helposti tehtyä gluteenittomia ja maidottomia, ja näin ollen sopivat useimmille. Me saimme tänään aamulla yllättäen pulkkamäki/lounas vieraita joista yksi ei syö punaista lihaa, joten tämä oli erinomainen tarjottava juureen leivotun leivän kera. Tarjolla oli kyllä myös makaronilaatikkoa, joka oli enemmän lasten mieleen. Tein makaronilaatikon ilman lehmänmaitoa eli kauramaidolla, laatikon päälle juuston tilalle korppujauhoja ja vuoan voitelin oliiviöljyllä. Laatikon jauheliha oli muuten Oksasen tilan REKO:n kautta ostettua naudanjauhelihaa, todella hyvää.

Jos pidät keitoista niin kuin minä kurkkaa myös pinaattikeitto, tomaattinen linssikeitto ja myskikurpitsakeitto.

Mukavaa, maukasta ja tunnelmallista viikonloppua kaikille!

IMG_5191.JPG

Kookoksinen bataattisosekeitto (n. alkuruoaksi 4:lle tai pääruoaksi 2:lle)

  • 300g porkkanaa
  • 200g bataattia
  • 1 dl kuivia punaisia linssejä
  • n.5 dl vettä
  • 1 luomu kasvisliemikuutio
  • suolaa, mustapippuria
  • 1 tl sriracha chilikastiketta (meillä merkiltään onoff spices, luomu), tai vaihtoehtoisesti ripaus cayennepippuria
  • 2 dl kookosmaitoa
  • päälle auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä

Kuori porkkanat ja bataatti. Pilko, porkkanat n. sentin paksuisiksi viipaleiksi ja bataatti samankokoisiksi paloiksi. Laita kattilaan porkkanapalat ja vesi. Keitä n.5 minuuttia ja lisää sitten bataattipalat, huuhdellut linssit sekä liemikuutio tai vaihtoehtoisesti suolaa. Keitä kunnes kypsiä n. 10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi. Lisää sriracha, kookosmaito (jätä kookosmaitoa hieman jos haluat koristella annoksesi) ja ripaus mustapippuria, sekoita vielä hyvin ja maista. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ja lisää chilikastiketta jos haluat oikein tulista. Ripottele päälle auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä.

Koti Ruoka ja juoma