Punajuuririsotto

Hyvää ruokaa

Tarjolla olisi maukasta kasvisruokaa. Nimittäin huumaavan väristä punajuuririsottoa.

Tämä risotto syntyi kaapista löytyvistä raaka-aineista. Olin viimeksi kaupassa ollessamme ottanut kolme punajuurta. Risottoriisiä oli kotona jäljellä vielä 2 1/2 desilitraa, eli juuri sopivasti yhteen lounaaseen meidän perheellemme. Parmesan juuston tilalle laitoin kovaa vuohenjuustoa. Parmesan käy siis oikeinkin hyvin, jos ostat kaupasta raaka-aineet juuri tätä risottoa varten.

En ole enää hetkeen avannut viinipulloa risottoja varten vaan puristanut sitruunasta hieman mehua tuomaan happamuutta. Jos jääkaapista löytyy viinipullo avattuna käyttäisin tietysti ensisijaisesti sitä. Risottokin on siis hieman muuntaumiskykyinen ruoka ja sen tekemistä on turha pelätä. Kunhan muistaa käyttää risottoriisiä, lisätä nestettä vähän kerrallaan, jättää risoton tarpeeksi löysäksi ja viimeistelee ruoan juustolla ollaan jo pitkällä.

Punajuuririsotto (alkuruoaksi n. 4:lle, pääruoaksi 2:lle)

  • n. 500g punajuuria
  • punajuurten keitinliemi (+ tarvittaessa lisää vettä)
  • 2 1/2 dl risottoriisiä (Arborio)
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • suolaa
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • 1/2 tl hunajaa
  • 100g kovaa vuohenjuustoa (tai parmesan juustoa)

 

  1. Kuori ja keitä punajuuret kypsiksi. Nosta punajuuret liemestä jäähtymään. Säästä liemi!
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi.
  3. Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja lisää kattilaan sipulit. Freesaa hetki ja lisää joukkoon risottoriisi. Sekoittele noin minuutin ajan. Kaada joukkoon muutama desilitra punajuurten keitinlientä, johon on lisätty hieman suolaa. Anna riisin imeä nestettä itseensä, sekoittele välillä ja lisää aina tarpeen mukaan nestettä muutama desilitra kerrallaan. Jos punajuurten keitinliemi loppuu lisää pelkkää vettä.
  4. Riisi kypsyy noin 20 minuutissa ja itse käytin nestettä yhteensä noin litran.
  5. Raasta kypsät punajuuret raastinraudan karkeimmalla terällä ja lisää risoton joukkoon kun riisi on melkein kypsää. Riisiin saa jäädä hieman purutuntumaa, älä siis keitä ylikypsäksi.
  6. Raasta vuohenjuusto/parmesan. Sekoita risoton joukkoon sitruunamehu, puolet vuohenjuustoraasteesta ja hunaja. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile lopun vuohenjuuston kanssa. Syö heti ja nauti.

 

 

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.