Tällä viikolla meidän keittiössä
Kookoksinen bataattisosekeitto
Olen tällä viikolla innostunut ottamaan kuvia meidän arkiruoista instagramiin (@hyvaaruokaa). Päätin sitten koota noita kuvia yhteen postaukseen. Tässä siis osa meidän arkiruoista tällä viikolla. Varoitus; kuvat on stailattu, mutta ruoat syöty lämpiminä 😉
Ostin sosekeittoa varten kaupasta bataattia ja porkkanaa. Muistin sitten kotona, että täältä blogistakin löytyy joku sosekeittoresepti ja sehän olikin juuri bataattisosekeitto. Käytinpä siis omaa reseptiäni ja keitin keiton tällä ohjeella; Kookoksinen bataattisosekeitto. Innostuin tällä viikolla myös (jo ennestään töiden kautta tutuista) kaupasta löytämistäni Mimisin versoista ja syötävistä kukista. Joten keiton päältä löytyi tällä viikolla Mimisin rucolan versoja sekä hienonnettuja manteleita.
Punajuuripasta
Yksi meidän keittiössämme tasaisin väliajoin esiintyvä arkiruoka on helppo ja suht nopea punajuuripasta. Tämänkin ohjeen olen kirjannut blogiin ja se löytyy täältä; Punajuuripasta.
Hampurilainen peuran jauhelihapihvillä
Kävin kaksi viikkoa sitten auttamassa lihan (riistan) paloittelussa ja sain palkkioksi peuranlihaa. Suurin osa lihoista meni suoraan pakastimeen, mutta niskan keitin viime viikolla lihakeittoa varten ja tällä viikolla otin pakkasesta jauhelihaa näitä hampurilaisia varten. Pihveihin laitoin vain kananmunan, sipulia, valkosipulia sekä suolaa, pippuria ja timjamia.
Hampurilaissämpylöiden sisään pihvi, majoneesia, Mutti ketsuppia, sipulia, rucolan versoja sekä etikkakesäkurpitsaa, eli ohuita kesäkurpitsaviipaleita marinoituna etikalla, sokerilla ja suolalla.
Myskikurpitsaa uuniin
Nyt kun kurpitsa-aika on parhaimmillaan paahdoin uunissa yhden myskikurpitsan. Myskikurpitsa paloiksi, ilman siemeniä (itse myös kuorin kurpitsan), pyörittelin palat oliiviöljyssä ja maustoin suolalla, pippurilla, timjamilla ja hunajalla. Paistoin/paahdoin 220 asteessa noin 25 minuuttia (palojen koosta riippuen aikaa menee n. 20-35 minuuttia). Paahdettujen kurpitsapalojen päälle raastoin vielä vuohenjuustoa, parmesan sopii varmasti myös. Ps. Pestyt ja kuivatut kurpitsansiemenet paistoin oliiviöljyssä pannulla ja maustoin suolalla.
Sienipasta
Jääkaapissa oli taas muutama litra suppilovahveroita, joista osasta tein yhtenä päivänä sienikastiketta kaurakermalla ja kastike syötiin keitettyjen perunoiden kanssa. Ja eilen syötiin sitten vielä sieniä pois eli tein sienipastaa. Pilkoin kesäkurpitsaa ja hienonsin sipulin sekä muutaman valkosipulinkynnen. Laitoin pastan kiehumaan. Paistoin puhdistetut ja revityt sienet pannulla ilman rasvaa, kunnes suurinosa nesteestä oli haihtunut. Sienet sivuun ja kuumalle pannulle oliiviöljyä ja kesäkurpitsaviipaleet. Kun kesäkurpitsat olivat saaneet väriä, lämpöä pienemmälle ja pannulle myös sipulit. Hetken freesaus ja sienet sekaan. Maustoin suolalla, pippurilla ja timjamilla ja heitin keitetyn pastan joukkoon. Päälle oliiviöljyä ja reilusti raastettua vuohenjuustoa.
Munakoisopata ja riisiä
Lainasin jokin aika sitten kirjastosta Tommy Myllymäen Kasvikset kirjan. Hyvä kirja, suosittelen! Tuosta kirjasta olen jo tehnyt muutamaa juttua ja tämä munakoisopata oli yksi niistä. Laitan alle reseptin, jotta voin sitten ensi kerralla tätä tehdessä käydä kurkkimassa sen täältä.
Munakoisopata (4:lle)
- 300g munakoisoa
- 1 sipuli silputtuna
- 2 valkosipulinkynttä viipaloituna
- 1 punainen chili viipaloituna
- 2 tl currya
- 2 dl oliiviöljyä
- 2 dl keitettyjä kikherneitä
- 1 dl rusinoita
- 1 1/2 dl kasvislientä
- 2 dl kermaa (2 1/2 dl kaurakermaa)
- 2 tl hunajaa
- suolaa
- tuoretta korianteria
- Leikkaa munakoiso 1,5 senttimetrin kuutioiksi. Paista niitä keltasipulisilpun, valkosipuli- ja chiliviipaleiden sekä curryn kanssa oliiviöljyssä paistinpannulla keskilämmöllä 3 minuuttia.
- Lisää joukkoon kikherneet, rusinat, kasvisliemi ja kerma, ja hauduta 10 minuuttia keskilämmöllä.
- Mausta hunajalla ja suolalla. Viimeistele korianterilla ja tarjoa vaikka riisin kera (tai lihan kanssa).
Hyvää ruokaa