Valkoinen marenki

Hyvää ruokaa

Viime aikoina on tullut tehtyä melko paljon marenkeja. Työskentelen tällä hetkellä, joitain päiviä kuukaudessa hoitovapaan ohella, catering yrityksessä. Töissä olen tehnyt muutaman viikon sisällä marenkinappeja koristeiksi kakkuihin, yhteensä parillesadalle hengelle (niiden kakkujen lisäksi) ja torstaina tein pavlovaa varten marenkipohjia 40 hengelle.

Innostuin tekemään marenkeja pitkästä aikaa myös kotona, mutta valkoisten sijasta söimme vaaleanruskeita, koska innokas puolitoistavuotias apukokkimme oli käynyt vääntämässä enemmän lämpöä uuniin. Herkullisia olivat nuo vaaleanruskeatkin.

Jännä juttu tuo marenki. Pääosassa ovat kaksi raaka-ainetta; valkuainen ja sokeri, jotka vatkataan. Silti ranskalaisten marenkien teossa kannattaa ottaa huomioon muutama juttu onnistuakseen. Teen nykyään muuten samalla ohjeella niin pienet marengit kuin pavlovankin.

Muutama vinkki marenkien tekoon, joiden avulla onnistut paremmin;

 • Käytä puhtaita ja kuivia välineitä ja kulhoja.
 • Ole tarkkana, ettei valkuaisten joukkoon pääse yhtään keltuaista.
 • Vatkaa valkuaisista vaahto ennen sokerin lisäämistä.
 • Lisää sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.
 • Vatkaa tarpeeksi kauan, jotta sokeri on kokonaan liuennut. Jos sokeri on jäänyt kiteiksi vaahdon joukkoon, marenki alkaa uunissa "hikoilla" eli sokerikiteet sulavat uunissa.
 • Paista/kuivaa marenkia uunissa matalassa lämmössä, jotta se pysyy valkoisena.
 • Kuivaa marenkia niin kauan, että se on pohjastakin kuiva ja irtoaa leivinpaperista.
 • Olen kuullut, että huoneenlämpöiset valkuaiset sitovat itseensä enemmän ilmaa, mutta töissä olen melkein poikkeuksetta valmistanut marengin jääkaappikylmistä munista ja onnistunut.

 

Valkoinen marenki

 • 4 valkuaista
 • 2 dl sokeria
 • 1 tl etikkaa
 • pieni ripaus suolaa

 

 1. Lämmitä uuni 100 asteeseen.
 2. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
 3. Lisää etikka ja ripaus suolaa samalla vatkaten.
 4. Lisää sokeri vaahtoon vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.
 5. Vatkaa kunnes vaahto on kiiltävää ja tahmeaa. Vatkaa tarpeeksi kauan, jotta sokeri on kokonaan liuennut!
 6. Levitä massa haluamaasi muotoon ja paista 100 asteessa 1 1/2 (-3) tuntia. Sammuta uuni ja jätä marenki kuivumaan uuniin vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.

 

 • Voit pursottaa massasta pieniä marenkeja, paista niitä noin 1 1/2- 2 tuntia.
 • Voit myös tehdä pavlovaa eli levittää koko massan ohueksi levyksi leivinpaperin päälle ja paistaa noin 2- 2 1/2 tuntia. Levitä valmiin levyn päälle kermavaahtoa, rahkaa, marjoja, suklaata yms.
 • Tai voit lusikoida massan kahdeksi ympyräksi (piirrä kakkuvuokaa apuna käyttäen leivinpaperille kaksi ympyrää) ja paistaa marenkipohjia noin 2 1/2  tuntia. Voit tehdä valmiista pohjista kaksi pientä pavlovakakkua tai yhden kerroskakun, ja täytteeksi laittaa vaikka kermavaahtoa ja marjoja tai hedelmiä. Täytteet asettuvat kauniimmin pohjan päälle, jos levität paistamattoman marenkimassan hieman kuppimaiseksi eli reunat ovat hieman korkeammalla kuin keskikohta.

Kaikissa tapauksissa kokeile marenkia ennen kuin sammutat uunin, pohjan pitää irrota leivinpaperista eli marengin tulee olla kuiva myös pohjasta. Sisus sen sijaan saa, varsinkin pavlovan kohdalla, jäädä vähän tahmeaksi.

 

 

FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit

Minnea
Minnean muruja

Kaunis kuva!

hyvaaruokaa
Hyvää ruokaa

Kiitos paljon Minnea :)

Otat muuten myös todella kauniita ja tarkkoja kuvia. Käyn tasaisin väliajoin kurkkaamassa blogissasi, varsinkin ruokajutut ovat olleet selkeitä, herkullisia ja kiinnostavia ;)

Minnea
Minnean muruja

Kiitos, ihanasti sanottu! Ruokakuvista tulee monesti parempia kuin muista kuvista :D

Sun kuvat on kyllä ihan omaa luokkaansa! Niin viimeisen päälle harkittuja ja kauniita!

hyvaaruokaa
Hyvää ruokaa

No voi apua, kiitos mielettömästä ihanista sanoista! Ruoka ja varsinkin jälkiruoat ovat kyllä ihanan kuvauksellisia. Ja helpottaa kummasti, että ruoka pysyy onneksi paikoillaan kuvatessa, toisin kuin esimerkiksi lapset ;)

Kommentoi