Kun sijoittaminen pelottaa

Mitä tehdä kun sijoittaminen pelottaa? Ehkä voit lohduttautua sillä, että moni muukin pelkää sijoittamista. Yksi yleisin Instagramissa saamani kysymys liittyykin juuri sijoittamiseen ja siihen, miten ihmeessä sen uskaltaisi aloittaa.

Asiaan ei taida olla yksinkertaista vastausta. Myös minä pelkäsin aikanaan ja keräsin rohkeutta vuosia, ennen kuin uskalsin aloittaa. Listasin alle asiat, jotka itseäni ovat auttaneet.

Pelkäsin menettäväni kaikki säästöni
”Sijoita vain ne rahat, jotka olet valmis menettämään.” Tätä lausetta kuulee hoettavan paljon, ja sekös minua ärsyttää! Omalla kohdallani riskinottamisen pelko lykkäsi sijoittamisen aloittamistani vuosilla. Olin sataprosenttisen varma, että juuri se yhtiö, jonka osakkeita ostan, menee seuraavana päivänä konkkaan. Ja vaivalla säästämäni roposet haihtuvat savuna ilmaan.

On tietenkin totta, että sijoittamalla voi menettää rahansa, mutta riskin hallintaan on oivia keinoja. Hajauttamalla ajallisesti ja eri toimialoihin, on äärimmäisen epätodennäköistä menettää koko pääomansa. Lisäksi on hyvä sijoittaa pitkällä aikajänteellä, jolloin voi pitää säästönsä sijoituksissa myös laskusuhdanteiden yli. Olisikin parempi sanoa, että ”sijoita vain ne rahat, jotka olet valmis pitämään sijoituksissa vähintään seuraavat kymmenen vuotta.

Otetaan konkreettinen esimerkki. OMXH25 on Helsingin pörssin 25:en vaihdetuimman yhtiön kurssia seuraava indeksi. Täältä pääset vilkaisemaan mitä kaikkia yhtiöitä indeksiin kuuluu. Varsin hyvä hajautus etten sanoisi. Ja aika epätodennäköistä, että kaikki firmat menevät samalla kertaa konkkaan – jos yksikään. Ainakaan yllättäen.

Lisäksi on tärkeää sijoittaa sellaisiin instrumentteihin, joiden toimintaa ymmärtää. Tätä neuvoa noudatan itsekin. Jätän esimerkiksi johdannaiset, shorttaamisen ja kryptovaluutat väliin, mutta sijoitan pörssiosakkeisiin, osakerahastoihin ja asuntoon.

2. Aloita kaverin kanssa samaan aikaan.
Omalla kohdallani jeesasi se, että aloitimme ystäväni kassa samaan aikaan. Avasimme arvo-osuustilit kimpassa ja ostimme samaa osaketta. Yhdessä sitten kauhisteltiin että mitäköhän tästäkin tulee ja seurattiin kurssin käänteitä tekstiteeveestä (Kyllä! Ja tämä oli vasta yhdeksän vuotta sitten 😀 )  Kriisiapua oli aina saatavilla.

3. Sijoittaminen ei ole äkkirikastumista
Tämä on tärkeä muistaa, jotta jaksaa pysyä kärsivällisenä, eikä haksahda kikkailemaan liikaa. Omia sijoituksiaan ei kannata vilkuilla päivittäin, ti edes viikottain. Se, miten pari kuukautta sitten ostetulla rahastolla juuri nyt menee, ei kerro vielä mitään sijoituspäätöksestäsi.

Kun googlaa ”stock market 100 years” alkaa homman juju hahmottua. Välillä tullaan ylös, välillä tullaan alas, mutta pitkällä aikajänteellä pörssiin sijoittaminen on ollut järkevää.

Media rakastaa uutisoida raketoivista osakekursseista. Mutta mikäli haluaa hillitä riskejä, kannattaa unohtaa äkkirikastuminen ja tavoitella tasaisen tylsää, pikkuhiljaa tapahtuvaa vaurastumista. Se ei ole yhtä hohdokasta ja jännittävää, mutta minkäs teet. aika usein sijoittaminen on sitä, ettei tapahdu mitään. Jos yrittää löytää hypeosakkeen, tai shortata keskustelupalstojen vinkkien perusteella, on todella suuri mahdollisuus menettää sijoittamansa rahat – ja joskus vielä enemmän.

4. Älä sijoita kaikkia säästöjäsi.
Itselleni riskienhallinta on todella tärkeää. Koko sijoitusharrastukseni idea on lisätä varallisuutta ja turvallisuuden tunnetta. Jos kaikki säästöni olisivat kiinni sijoituksissa, stressaisin ihan hemmetisti. Niinpä pidän osan rahoista ihan vaan tilillä möllöttämässä.

Usein suositellaan kolmen kuukauden kuluja vastaavaa ”peruspuskuria”työttömyyden tai muun yllättävän tilanteen varalta. Meidän perheemme kohdalla tuo summa on noin 10 000 euroa. Se on siis tarkoitettu ”katastrofirahastoksi” jota ei ole tarkoitus käyttää koskaan. Jos esimerkiksi suunnittelemmme lomamatkaa tai muuta isompaa hankintaa, säästämme siihen erikseen. Puskuri tuo turvallisuutta vain jos se on olemassa.

On totta, että tilillä möllöttävä raha ei tuota mitään. Mutta puskurin tarkoitus onkin tuottaa mielenrauhaa!  Jos summan laittaa rahastoon, on vaarana, että niitä ei saa heti käyttöönsä tai että rahat joutuu lunastamaan sijoitusten ollessa miinuksella.

5. Älä aloita osakkeista
En mä nyt OIKEASTI sitä kadu, että ostin osakkeita, mutta olisihan kuukausisäästäminen rahastoon ollut järkevämpää.  Aikanaan ostotoimeksiantojen hinnat olivat niin kovia, että rahaa oli järkevä säästää useampi tonni kertaostosta varten. Niinpä ensimmäisen osakeostoni (Nokiahan se) jälkeen vierähti pitkä tovi, ennen kuin ostin osakkeita seuraavan kerran. Se johti siihen, että salkun hajauttaminen ja kasvattaminen tapahtui hitaasti. Ensimmäisen vuoden kaikki munat olivat samassa korissa.

Eli kun sanon, että aloitin sijoittamisen yhdeksän vuotta sitten, ei sen jälkeen vuoteen tapahtunut yhtään mitään. Jos olisin aloittanut rahastoista, olisi minulla ollut mahdollisuus sijoittaa kuukausittain ja hajauttaa jo ihan ensimmäisestä ostosta alkaen.

Olisi kiva kuulla, mikä juuri sinua pelottaa sijoittamisessa eniten ja oletko onnistuniut taklaamaan pelon?

tyo-ja-raha puhutaan-rahasta raha
Kommentit (3)
  1. Oho. Tämähän olikin jo yli vuoden vanha kirjoitus.

  2. Se Jännittää, kun en ymmärrä miten sijoittaminen toimii, vaikka kuinka luen, niin en vain tajua miten se raha siellä kasvaa ja mihin se oikein menee.. 🙁

    1. Hei, minäkään en ymmärrä kaikkea. 🙁 Miten osakesäästämisessä vaurastutaan pikkuhiljaa? Jos ostan osakkeita nyt ja myyn ne kymmenen vuoden päästä, niin enkö vaurastu vasta sitten, kun ne myyn? Tarkoittaako tämä lause: ”kannattaa unohtaa äkkirikastuminen ja tavoitella tasaisen tylsää, pikkuhiljaa tapahtuvaa vaurastumista”, että pikkuhiljaa vaurastutaan osingoilla vai mitä se tarkoittaa? :/ Lisäksi mietin summia, kannattako esim. muutamia satasia sijoittaa vai pitääkö olla tuhansia? Sijoittamisessa pelottaa eniten rahan menettäminen ja se, että teen vääriä valintoja enkä edes opi niistä..

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *