Miten valita ensimmäinen osake?

Varsinkin Instagramin puolella saan paljon yhteydenottoja sijoittamiseen liittyen. Ylivoimaisesti yleisin kysymys liittyy siihen, kuinka aloittaa sijoittaminen. Ja nyt ei tarkoiteta sitä, kuinka kirjautua pankkipalveluun ja avata arvo-osuustili, vaan sitä, kuinka löytää rohkeus alkuun pääsemiselle.

Muutama vuosi sitten osakevälittäjä Nordnet uutisoi, että heidän asiakkaidensa joukossa naiset tekevät keskimäärin parempaa tuottoa kuin miehet. Syynä tähän on miesten ja naisten erilaiset sijoitusstrategiat. Miehet käyvät enemmän kauppaa, kun taas naiset ovat pitkäjänteisempiä omistajia. Tiheä kaupankäynti kasvattaa kuluja ja äkkipikaiset myynnit saattavat jättää osan potentiaalisesta tulevaisuudentuotosta pois. Tietynlainen harkitsevaisuus näyttää siis toimivan sijoittamisessa hyvin. Oman kokemukseni mukaan moni nainen on kuitenkin niin harkitseva, ettei uskalla aloittaa sijoittamista lainkaan.

On hyvä, ettei lähdetä soitellen sotaan. Saamieni viestien perusteella tästä ei kuitenkaan ole kysymys. Moni (nainen) on suunnitellut sijoittamista jo pitkään, lukenut kirjallisuutta ja kuunnellut podeja. Pesämunakin on jo säästetty tilille, mutta aloittaminen vaan antaa odottaa itseään.Rima on liian korkealla.

Just do it!

Enpä ole itse ollut aikanaan sen parempi. Jos vain olisin uskaltanut, olisin aloittanut vuosia aiemmin. Mutta osakkeiden ostaminen pelotti ihan valtavasti. Olin täysin vakuuttunut, että juuri se firma, jonka osakkeita satun ostamaan, ajautuu konkurssiin seuraavana päivänä.

On ihan ymmärrettävää, että vaivalla säästettyjen rahojen menettäminen pelottaa. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa että riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Säästötilillä tai matalariskisessä rahastossa ei korkoa korolle -efekti pääse oikeuksiinsa. Ja vuosien odottelu se vasta tuottoa syökin.

Miten sitten päästä alkuun osakesijoittamisen taipaleella? Itse lähtisin nyt liikkeelle niin, että ostaisin vain jotain. Kyllä, jotain vaan.  Ja sitä jotain ostaisin pienellä summalla. Jollekin pieni summa on parisataa euroa, jollekin yksi osake. Tarkoituksena on valita summa, jonka menettäminen ei olisi maailmanloppu. Niin pelottavalta kuin se kuulostaa, Just do it!

Pahin mahdollinen katastrofi?

Kuten ylempänä kirjoitin, moni on suunnitellut sijoittamisen aloittamista huolella. Ehkä kirjojen ja podcastien lisäksi on myös joku maksullinen valmennuskurssi käytynä. Jos ollaan valmiita laittamaan satasia valmennuskurssiin, eikö silloin voisi myös ajatella sen ensimmäisen sijoituksensa samanlaisena investointina?

Mitä sitten vaikka vakavarainen pörssiyhtiö menisikin konkurssiin ihan yllättäen yhdessä yössä?  Silloin sijoittaja voi vähentää tämän yhden osakkeen tai parin sadan euron tappionsa pääomaverotuksessa ja jatkaa elämäänsä entiseen malliin. Yllättävää konkurssia todennäköisempi ”kauhuskenaario”on, että kurssi lähteekin laskemaan. Ja tästä se mainitsemani oman elämänsä valmennuskurssi käynnistyy.

Vasta kun on tehnyt ensimmäisen ostonsa, voi tietää sopiiko osakesijoittaminen juuri itselle. Vasta sitten tietää, miltä tuntuu kun kurssi lähteekin laskuun heti oman oston jälkeen. Saako yönsä nukuttua rauhassa vai tekeekö koko ajan mieli etsiä johtolankoja keskustelupalstoilta ja rämpyttää refresh, jotta kurssikehityksessä pysyisi  kärryillä joka minuutti?

Yhtälailla vasta sitten tietää, kuinka mahtavaa on lukea tiedotteesta, että se oma yhtiö on tehnyt jonkun onnistuneen kaupan tai loistoinvestoinnin. Tai saada ne ekat osingot tilille!

Kun ensimmäinen – pienikin – ostos on tehty, ovat seuraavat aina helpompia. Pointti on siinä, että kun kaikkia säästöjään ei työnnä siihen ensimmäiseen sijoitukseen, niin eipä se pahin mahdollinen skenaariokaan ihan katasrtofaalinen ole.

On myös ihan ok hyväksyä se, että osakesijoittaminen ei itselle sovi. Silloin voi kokeilla vaikka rahastoja, joissa hajauttaminen tapahtuu ensimmäisestä ostosta alkaen. Näin riski pienenee heti. Osakepoimijalla hajauttamiseen menee kauemmin aikaa, ja aluksi sijoitusmarkkinoilla olevat munat todellakin ovat kaikki samassa korissa.

Jos itse siis aloittaisin nyt, aloittaisin varovasti, pienillä summilla ja omaa olotilaa tunnustellen. Mutta aloittaisin! Ihan samalla lailla, kuin juoksuharrastus aloitetaan. Ei kukaan ilmoittaudu ekana päivänä maratonille, vaan ensin mennään kävelylenkille, sitten vähän hölkätään ja joku kerta jaksaa juosta jo kympin.

Lisää säästämisestä ja sijoittamisesta voit kuunnella Taloudellisen Mielenrauhan podcastista Suplasta tai Spotifysta.
Blogissani en anna sijoitussuosituksia, vaan lähinnä ajattelen ääneen. Sijoittamiseen liittyy aina riski pääoman menettämisestä. 

tyo-ja-raha puhutaan-rahasta raha
Kommentit (6)
  1. Mikä osake kannattaa ostaa ensimmäiseksi? - Naiset puhuu rahasta
    29.10.2021, 10:04

    […] Jasmin Hamidin blogiteksti […]

  2. Milloin on oikea aika ryhtyä yrittäjäksi hoitoalalle? - Akson
    27.4.2021, 20:37

    […] Näyttelijä Jasmin Hamid tuli tunnetuksi Salatut Elämät -tv sarjasta. Jäätyään pois Salkkareista, Hamid kiinnostui säästämisestä ja sijoittamisesta. Hän perehtyi säästämiseen ja sijoittamiseen liittyviä julkaisuja ja tutki sitä, miten sijoittaminen toimii. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *