Näin säästät rahaa: täytä veroilmoitus huolella!

Se on taas toukokuu – eli veroilmoituksen jättöaika. Omassa somessani veroilmoituksen täyttäminen näyttäytyy kauheista kauheimpana. Sitä vältellään viimeiseen saakka ja Facebookissa kysellään paniikissa vinkkejä viimeisenä palautusiltana klo. 22.30.

Ajattelin itsekin aiemmin samoin; tylsistä tylsintä ja pakollista pahaa. Aika usein jätin esitäytetyn ilmoituksen korjaamatta. Kaikki muuttui, kun valittelin asian ankeutta kollegalleni kymmenisen vuotta sitten. Hän kertoi mitä kaikkea hän itse vähentää verotuksessa; piilolinssit, laulutunnit, työhuoneen ja niin pois päin. Silmäni avautuivat – muutaman tunnin huolellisella työllä voisi säästää vuodessa tuhansia euroja. Ja nykyään säästänkin! Siinä kertyy vaivannäölle varsin muhkea tuntipalkka.

Vaikka olisitkin jo palauttanut veroilmoituksen tämän vuoden osalta, kannattaa vinkit lukaista läpi. Kuittien keräily on syytä nimittäin aloittaa jo nyt, tai mieluiten jo kalenterivuoden alussa. Helpottaa huomattavasti kun kaikki ei jää sinne viimeiselle illalle vuoden päähän! Itselläni on erillinen veromappi, johon kerään laskut ja lajittelen ne eri välilehtien alle. Palkkatulot, toiminimi, sijoittaminen, kotitalousvähennys jne.

Alla vinkkini veroilmoituksen täyttöön

Perushommat
Nämä varmaan useimmiten menevät suoraan verottajan tietoon, mutta asia on aina hyvä tarkastaa. Liiton jäsenmaksu ja työttömyyskassan maksut ovat verovähennyskelpoisia. Myös tästä syystä kannattaa kuulua liittoon ja kassaan. Itse suosittelen toki muutenkin!

Ammatinharjoituskulut ja kouluttautuminen
Eri aloilla ammatinharjoituskulut ovat erilaisia ja siksi kannattaakin kysellä kollegoilta tai liitosta, millaisia vähennyksiä alallasi yleensä huomioidaan. Näyttelijänä olen voinut vähentää verotuksessa erilaiset ammatilliset kurssit, laulutunnit, ammattikirjallisuuden ja teatteriliput. Jos rooli on ollut kovin fyysinen, esimerkiksi musikaali, olen saattanut laittaa myös harjoitusten aikaiset hierontakäynnit verotukseen.Myös piilolinssit olen vähentänyt, mikäli roolissa ei ole ollut mahdollisuutta käyttää laseja.

Mitä tarkempi olet, sitä todennäköisemmin vähennys menee läpi. Kannattaa siis perustella huolellisesti, miksi tässä tapauksessa esimerkiksi piilolinssien käyttäminen on roolissa välttämätöntä. Lisäksi on tärkeää, että et vähennä kaikkia vuoden piilarikuluja vaan vain toteutuneiden työpäivien mukaan.

Monella allalla myös tietokone, printteri tai muu elekroniikka voidaan katsoa työnhankkimiskuluksi. Pätkätöissä myös erilaiset tapaamiset ja töiden suunnitteluun liityvät kulut (esim. palaverilounaat) voidaan katsoa verovähennyskelpoisiksi. Toki toiminimen tai osakeyhtiön kanssa tämäntyyppiset kulut on helpompi vähentää.

Työhuonevähennys
Myös työhuonevähennys kuuluu työnhankkimismenoihin. Jos olet esimerkiksi freelanceri, tai teet päätyön ohella keikkatöitä kotoa käsin, kannattaa työhuonevähennys huomioida. Aiemmin työhuoneen koko piti mitata ja sitä kautta arvioitiin tilan kustannukset. Nykysyteemi on mielestäni helpompi. Jos etätyöpäiviä on yli 50% työajasta, on työhuonevähennys 900 €, jos taas alle, on se 450 €. Satunnaisen sivutyön kohdalla se on 250 €.

Kotitalousvähennys
Kotitalousvähennys on aivan mahtava juttu! Välillä sitä kritisoidaan, sillä tavallaan kyseessä on tulonsiirto hyväosaisille. Usein nimittäin palveluja hankkivat ne joilla sitä ylimääräistä rahaakin on. Kotitalousvähennyksen tarkoitus on kuitenkin kitkeä harmaata taloutta ja kannustaa työllistämään – ja siinä se onnistuukin.
Kotitalousvähennys kattaa kotona tai loma-asunnolla tehtävän työn, esimerkiki remontoinnin, siivouksen tai lastenhoidon. Omalla kohdallani olen huomannut, että kotitalousvähennys todellakin kannustaa palvelujen, kuten lastenhoidon hankkimiseen.

Jottei kotitalousvähennysten ilmoittaminen olisi vuoden lopussa mahdoton urakka, kannattaa vähennyksen alle menevät laskut säästää kaikki samaan pinoon. Tai jos lasku tulee sähköisesti, pitää jossain listaa siitä, mitä kaikkia palveluja vuoden aikana on tullut hankittua. Itseltäni tämä puoli jäi hoitamatta ja veroilmoitusta tehdessä piti etsiä laskuja useammasta sähköpostiosoitteesta ties kuinka monen lastenhoitofirman nimellä.

Mikäli käytät paljon yhden firman palveluja, toimittavat he alkuvuodesta laskelman edellisen vuoden aikana ostamistasi palveluista. Näin asiakkaan ei tarvitse itse laskea koko vuoden viikkosiivousten kokonaiskustannusta. Veroilmoitukseen jokainen yritys merkitään erikseen, mikä kannustaa käyttämään esim. lastenhoidossa aina samaa firmaa.

Mikäli työntekijälle maksetaan palkka suoraan, kannattaa käyttää Palkkaus.fi -palvelua. Sovellus lakee ja maksaa palkan sivukulut automaattisesti ja tieto menee suoraan myös veroilmoituksen vähennyksiin. Tosi helppoa!

Sijoittamien
Myöskään sijoittajia ei ole unohdettu verovähennysasioissa. Vähennysten läpimenemiseen vaikuttaa sijoitustoiminnan koko, mutta ainakin seuraavia vähennyksiä voi kokeilla:
– Arvopaperien säilytys- ja ostokulut
– Sijoituslainan hoitokulut ja korot
– Talousalan kirjallisuus ja lehtitilaukset
– Jäsenmaksut (esim. Osakesäästäjät, Vuokranantajat jne)
– Lisämaksulliset analyysipalvelut ja talousseminaarit
– Luovutustappiot, eli se tappio mikä muodostuu, kun myyt pakkasella olevia osakkeita
– Sijoitusasunnon remontointi tai maalaus
– Sijoitusasunnon pääomavastikkeet, mikäli ne on tuloutettu

Jos sinulla on metsää tai vuokra-asunto toisella paikkakunalla, voi matkakulut kyseiselle piakkakunnalle tehtävistä visiiteistä vähentää ainakin muutaman kerran vuodessa.

Onko tämä verovälttelyä?
Verotuksesta puhuminen on aina vähän jännää. Itse olen tyytyväinen veronmaksaja ja kannatan nykyisenkaltaista hyvinvointivaltiota. On tärkeää, että perhetausta ei määrittele sitä, onko yksilöllä mahdollisuus esimerkiksi kouluttautua tai hoitaa terveyttään. Siitä huolimatta, haluan tehdä ne verovähennykset, jotka meille kaikille kuuluvat. Verovähennysten tekeminen ei ole verojen kiertämistä vaan on osa huolellista taloudenpitoa. Myös Verottaja neuvoo verovähennysten tekemisessä ja vastaa aktiivisesti kysymyksiin omissa kanavissaan.

Mikä vinkki jäi kertomatta? Jaa alle omat tärppisi veroilmoituksen täyttöön.

Kommentit (5)
 1. Metsätalouden kuluja ei vähennetä henkilökohtaisella esitäytetyllä veroilmoituksella. Kaikkien metsätalouden kulujen, myös matkakulujen, paikka on erillisellä metsäveroilmoituksella, jonka suurin osa metsänomistajista palauttaa helmikuun loppuun mennessä. Tuolla käytännönläheiset vinkit siihen, miten metsänomistaja voi vähentää verotuksessa vaikka ongen: http://www.metsakeskus.fi/verovinkit

  Itsekin pidin aiemmin verotusta vaikeana. Metsäverotuksen opittuani myös muut veroasiat ovat tuntuneet selkeämmiltä. Ja rahallinen hyöty oikein tehdyistä vähennyksistä in tosi iso. Oon samaa mieltä, et asiallisten vähennysten tekeminen ei ole veronkiertoa. Laitoin meno ja vilunki on sit eri asia.

 2. Toimistotäti
  13.5.2020, 15:23

  Oikein hyviä vinkkejä! 🙂 Tällaisen ”perustoimistotädin”( jonka verovähennysmahdollisuudet ovat varsin kapeat) näkökulmasta voisin lisätä vielä yhden pointin:

  Eli noiden tulonhankkimiskulujen on hyvä muistaa, että niissä on eräänlainen omavastuuosuus. Tai siis kaikki palkansaajat saavat automaattisesti 750 euron (v. 2019) tulonhankkimisvähennyksen. Näin ollen tulonhankkimiskuluja on kannattavaa vaivautua ilmoittamaan vain siinä tapauksessa, että niitä on yli 750 euron edestä verovuoden aikana.

  Jos siis olisi oikeutettu vaikkapa tuohon 450 euron työhuonevähennykseen, mutta sen lisäksi ei ole mitään muita vähennettäviä kuluja (näin on kuitenkin monissa ammateissa, vaikka kuinka yrittäisi miettiä päänsä puhki), niin pelkän työhuonevähennyksen ilmoittamisesta ei ole sinänsä mitään hyötyä. Se kun jää alle sen 750 euron tulonhankkimisvähennyksen, jonka Verohallinto vähentää automaattisesti jokaisen palkkatuloista. Toki jos veroilmoituksen täyttämisestä erityisesti tykkää, niin saahan sinne silti vaikka omaksi ilokseen lisätä noita alle 750 euron jääviä kuluja. 😉

  Toivottavasti en ollut liian ilonpilaaja! 😀 Mutta hyvä aihe, herättelee varmasti monia miettimään, että mitkä olisivat sellaisia omalle alalle tyypillisiä vähennysmahdollisuuksia.

  1. Erittäin hyvä muistutus. ☺️👌🏼

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *