Autan vain apuni arvoisia

”Huh huijaa… Luin artikkelin missä n. 4 v sitten tullut turvapaikan hakija on pahoillaan kun hän ei saanut täällä suopeaa kohtelua mutta nyt Ukrainan pakolaiseille annetaan kaikki ja hyväksytään !! Hän on katkera
Voipi olla syynä se että hän on nuori vetrtee miäs ja nyt tänne tulee lapset ja naiset…. miehet jää sinne puolustamaan maataan !
Vois olla että tossa on ihan inan ero.
Mää oon niin valmis auttamaan nyt kun on oikeesti hädän alasia lapsia ja äitejä.
Aikasemmin vitutukselle kattella noita nuoria miähiä merkkivaatteinaan ja hulppeine luureineeen ja saatika hienoinen autoineen mihin mulla oo varaa vaikka koitan työtä tehä mutta ne juurikin ne on näitä suomen hyysäämiä turvapaikan hakijoita !
Oikeesti vaikken oo ehkä niin kauhee rasisti mutta kyllähän se tunteisiin vetää mutta minkäs teet OON SUOMALAINEN.”

En ole pitkään aikaan törmännyt mihinkään yhtä vastenmieliseen asiaan kuin yllä oleva somepäivitys, joka osui kohdalleni hiljattain.  En missään nimessä nostaisi moista roskaa edes esille, jos kyse olisi yksittäisestä päivityksestä. Valitettavasti kuitenkin kyseisenlaiset kannanotot ovat Venäjän ja Ukrainan välisen tilanteen myötä lisääntyneet.

Hiljattain joku pohti sitä, miten Venäläiset eivät voi olla tietoisia sodan todellisuudesta aikana jolloin tietoa saa kaikkialta. Tietoa tosiaan saa kaikkialta,  jopa sellaisista lähteistä, joiden sitä ei tarvitsisi levittää. Kysymys onkin tiedon  laadusta ja totuusperästä. Kyseinen somepäivitys on hyvä esimerkki siitä, miten ihmiset uskovat sokeasti kaiken mitä lukevat ja kuulevat. Yksikään päivitykseen reagoineista  ei ole tiedustellut alkuperäistä lähdettä artikkeliin. Kannanotosta on tykkäilty ja kommenteissa kerrottu, että samaa mieltä ollaan, ilman että tiedetään varmaksi onko kyseistä artikkelia olemassakaan.

Lisäksi hämmästyttää, jopa suututtaa se että viitsitään ottaa kantaa asioihin, mutta asioista ei viitsitä ottaa selvää. Kyseinen turvapaikanhakija on artikkelin mukaan saapunut Suomeen Somaliasta seitsemän vuotta sitten. Olen aika varma, että päivityksen julkaisija ei tiedä, että Somaliassa on jo vuosikymmenten ajan ollut valtavia ongelmia mm. sisällissota, terrorismia sekä nälänhätää. Voi tietenkin olla, että hän tietää tämän, mutta siinä tapauksessa ymmärrän päivitystä ja sen takana olevaa ajatusmaailmaa entistä vähemmän.  Lisäksi päivityksessä on harhaanjohtavasti irrotettu asia konseptista. Kun luet koko artikkelin niin ymmärrät, että siinä on kysymys turvapaikanhakijoiden kokemasta epätasa-arvosta ja syrjinnästä. Jopa artikkelissa esiintyvät ammattilaiset myöntävät , että erilaisista kulttuureista tulevien pakolaisten eriarvoinen kohtelu on jo pitkään ollut ongelmaista.

Kaiken tämän lisäksi en voi olla hämmästelemättä päivitykseen liittyvää röyhkeyttä asettaa oma tietämys sodasta paenneiden ja sodan nähneiden ihmisten kokemusten yläpuolelle. Luullaan tietävämme kriisimaista paenneiden taustat paremmin, tehdään oletuksia lähtemisen syistä ja kuvitellaan olevamme selvillä siitä miten itse toimisimme sodan syttyessä omassa maassamme. Tällainen paremmin tietäminen asiasta jota et ole itse kokenut ja josta et tiedä piirunkaan vertaa on suoraan sanottuna törkeää ja halveksuvaa.

Kannanoton lopussa muistetaan mainita vielä omasta auttamisen halusta, kunhan auttamisen kohde on itselleen mieluinen. Ikään kuin asetetaan ihmiset riviin ja valitaan sieltä he, jotka ovat oman apusi arvoisia. Tällainen auttaminen vie pohjan hyväksi tarkoitetulta asialta ja saattaa tuoda mukanaan jopa enemmän pahaa kuin hyvää. Jos todella haluat auttaa, niin ojennat sen kätesi vilpittömästi jokaista avun tarvitsijaa kohtaan, etkä levitä avunantosi varjolla eriarvoisuutta ja syrjintää.

Tässä vielä linkki artikkeliin, jonka pohjalta kyseinen päivitys on tehty.

Jos asia kiinnostaa, niin tässä vielä linkki Via Per Aspera Ad Astra -blogin postaukseen, jossa käsitellään sodan lieveilmiöitä laajemmin.

Ja jos hieman erilainen näkökulma kiinnostaa, niin sellaisen tarjoaa Aito ajatus- blogi.

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta tasa-arvo ajattelin-tanaan
Kommentit (16)
  1. Melissa Laitakari
    3.4.2022, 09:32

    Sotia ei verrata keskenään. Syyrian sodassa ei ollut edes kyse oman maan puolustamisesta, siellä taisteli niin monta eri tahoa keskenään ja moni maa tuki eri järjestöjen toimintaa omalla panoksella. Menit mihin leiriin tahansa, niin tarkoitus oli tappaa lapsia ja naisia, mahdollisimman paljon siviilejä.

    https://villananna.vaikuttajamedia.fi

  2. Toit hyvin esiin sen, kuinka tärkää lähdekriittisyys on. Ihmiset keillä ei ole tietoa sodasta, puhuvat siitä kuin ammattilasiet ja väärisynyt mielipidekirjoitus (=ei fakta) leviää muille tietämättömille.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *