Homeongelmia

Keittiömme seinässä on valtava reikä, joka pitää kämpän vetoisana ja kylmänä. Ilmeisesti reikä ei kuitenkaan ole riittävän iso, sillä syy kylpyhuoneemme katon homehtumiseen on kuulemma se, että ilma ei kierrä asunnossa riittävästi. Mietin jo minkä kantavista seinistä uskaltaisi poistaa, jotta kämppä ei homehtuisi käsiin. Mainitsin homeongelmasta myös vuokranantajalle, joka ei pitänyt asiaa minään. Kehoitti pesemään katon ja jatkamaan elämää homeen kanssa ikään kuin se olisi kalustoon kuuluva sisustuselementti, johon silmä kyllä tottuu kun sitä aikansa katselee.  En ajatellut jäädä katsomaan paraneeko suhteeni homeeseen vai ei. Olemmekin siis tällä hetkellä uuden asunnon haussa, toiveena hieman vähemmän homeinen luukku.

Eilen jo melkein löysimme unelmieni asunnon, täydellisen kodin juuri meille. Olimme jo lähes ojentamassa välityspalkkion lipevän välittäjän kouraan kunnes huomasimme, että ystävämme home oli vallannut myös tämän asunnon katonrajan. Ei tullut kauppoja.

Löytyi myös toinen asunto joka oli varsin varteenotettava, mutta tämän niin kuin muutaman muunkin asunnon kohdalla ongelmaksi osoittautui hissin koko. Kuulostaa ehkä erikoiselta, mitä väliä hissin koolla nyt muka pitäisi olla? Suomessa sillä ei olisikaan mitään väliä, mutta täällä sillä on iso merkitys sujuvamman arjen kannalta. Niin kuin olen jo aikaisemminkin maininnut, meillä ei ole käytössä autoa, joten käytämme fillareita päivittäin. Ongelmaksi onkin osoittautunut se, ettei kerrostalojen aidatuilla alueilla eikä sisäpihoilla saa säilyttää pyöriä. Kerrostaloissa ei myöskään ole minkäänlaisia varastotiloja. Kadulla pyöriä ei voi säilyttää, sillä täällä fillarit häviävät kadulta ennemmin tai myöhemmin. Ainut ratkaisu on siis roudata fillari jokaisen käytön jälkeen asuntoon sisään ja parvekkeelle säilytykseen. Tämän hetkisessä kerrostalossa hissi on sen kokoinen, että fillari mahtuu tilaan juuri ja juuri kun nostan sen pystyyn niin, että eturengas osoittaa kohti kattoa. Harmikseni erityisesti vanhemmissa kerrostaloissa hissit ovat usein sen kokoisia, että fillari pitäisi purkaa osiin, jotta saisin sen mahdutettua tilaan. Toinen vaihtoehto olisi kantaa fillari lisävarusteineen rappusia pitkin, mutta helpomman arjen ystävänä etsin mielummin asunnon, jossa on tilava hissi.

Me vuokraamme asunnon valmiiksi sisustettuna, joten myös huonekaluilla on iso merkitys mukavamman elämän kannalta.  Tästä syystä  kolmas vaatimus asunnon suhteen olisikin kunnon sänky. Mieheni on parimetrinen, itse olen pienikokoinen. On siis sanoamattakin selvää, että meillä on melko paljon painoeroa. Painoeron ja huonon sängyn seurauksena yölliset riidat ja selkkaukset ovat lisääntyneet huomattavasti. Minä valun kohti sängyn keskikohtaa, puolisoni tuuppii mua poispäin yrittäen työntää mua takaisin omalle puolelleni. Ongelmia tuottaa myös se, että sänky on puolisen metriä liian lyhyt valtavalle miehelleni. Ei ole kovinkaan mielekästä asetella jatkopalasia sängyn päätyyn saati nukkua raajat solmussa tilan puutteen vuoksi.

En siis vaadi aunnolta paljoakaan. Hieman parempaa sisäilmaa, muutamen neliön hissiä sekä sänkyä, jossa voisimme nukkua sulassa sovussa. Toivotaan, että näillä kriteereillä löytäisimme uuden kodin mieluiten ennen kuin olemme kaikki homeen vaurioittamia astmaatikkoja.

Onko teillä ollut koskaan ongelmia vuokra-asuntojen suhteen?

Kommentit (7)
  1. Tuntuu että ulkomailla on home ja kosteus todella iso ongelma. Ystäväni vaihtoi skotlannissa neljä kertaa asuntoa ja kun yövyin siellä oli se kylmä ja kostea. Puhumattakaan paineettomasta suihkusta joka tuli lähes vesisateen tavoin niskaan. Toivottavasti asunto löytyy pian!

  2. Tuttu juttu. Meillä oli yhdessä kämpässä Algarvessa hirvee homeongelma. Ensimmäisen sateisen päivän jälkeen seiniin ilmestyi läikkiä, josta sitten tuli musta reunus, joka tihkui vettä. Huomasin, että etelässä homeeseen suhtaudutaan kevyemmin, mutta jostain syystä se home aiheuttaa vähemmän oireita. Meillä ei ollut mitään muuta kuin vähän yskää. Pohjolassa kävimme pojan kanssa ensiavussakin, kun heidän koulussa oli homeongelmaa.

    Algarvessa meillä oli lämpöpumppu, patterit, kosteudenpoistaja, hirveä sähkölasku ja kaikki paikat mustana. Sitä vettä kun tuli ilmeisesti jostain katon läpi terassilta. Emme päästy jyvälle, mutta muutettiin pois loppujen lopuksi. Ei sitä mikään määrä kloriittia auta.

    Nyt tämä on jo toinen homeeton kämppä etelässä. Uusi, puhdas ja hyvin sisustettu 🙂 https://viaperasperaadastra.com/2020/09/23/asukkaana-portugalissa/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *