Positiivinen rasismi

Yhdessä Tansanian hotelleista työskenteli mies nimeltä Ezekiel. Oikeastaan kyse ei ollut vain työstä, sillä hän vietti kyseisessä hotellissa kaiken aikansa. Hän oli aamulla ensimmäisenä vieraita vastassa   ja illalla viimeisenä  hyviä öitä toivottamassa.

Tutustuin Ezekieliin vuosia takaperin ollessani vieraana hänen pienessä, mutta viihtyisässä hotellissaan. Saapuessamme hotelliin toivotti Ezekiel meidät hymyillen tervetulleeksi, hän auttoi kantamusten kanssa ja tarjoili huoneeseemme lasilliset kylmää hedelmämehua helpottamaan oloa helteisenä päivänä. Mitä tahansa pyysimme, mitä tahansa tarvitsimme Ezekiel oli valmis auttamaan. Aina ei tarvinnut edes pyytää, sillä Ezekiel tuntui omaavan kyvyn nähdä, jos vieras oli tyytymätön tai jotakin vailla.

Hotellin ensimmäisellä aamupalalla huomasin eron omaan aamupalaani suhteessa muiden vieraiden aamiaisiin. Siinä missä meille tarjoiltiin vadillinen tuoreita hedelmiä, lämpimiä pannukakkuja, paistettuja kanamunia sekä tuoretta mehua – sai muut vieraat osakseen vain murto-osan tästä ylellisyydestä.  Sama toistui seuraavana aamuna ja sitä seuraavana. Pian selvisi, että aamupalan lisäksi myös muu kohtelu oli kohdallamme parempaa suhteessa muihin vieraisiin. Saimme mm. palvelua lähes poikkeuksetta ensimmäisenä vaikka olisimme saapuneet paikalle viimeisenä.

Kävi ilmi, että Ezekielin ystävällisyys ja auttavaisuus  meitä kohtaan johtui valkoisesta ihostamme.  Tämän tiedon jälkeen olo hotellissa kävi epämukavaksi. En enää kyennyt nauttimaan yltäkylläisestä aamupalastani. Hävetti istua pöydän ääressä kuin prinsessa, saaden erityiskohtelua, jota en ollut ansainnut oikein perustein. Ezekielin tarkoitusperät olivat mitä todennäköisimmin hyvät, mutta toiminnallaan hän kasvatti kuilua meidän länsimaalaisten sekä paikallisten välillä.

Rasismi on helppoa tunnistaa silloin kun kyseessä on bussipysäkin kulmalla ulkomaalaisille tarkoitettuja solvauksia huuteleva humalainen ääliö. Hankalampaa on tunnistaa rasistisia piirteitä ylisuvaitsevaisuudesta, jonka tarkoitusperät eivät ole vihamieliset. Yhdistävänä tekijänä rasistisen kuin ylisuvaitsevankin ihmisryhmän välillä on, että ulkomaalaistaustainen nähdään automaattisesti vähemmistön edustajana, jota kohdellaan eriarvoisesti suhteessa kantaväestöön.  Kummassakin tapauksessa enemmistö luokittelee vähemmistön haluamallaan tavalla ja kohtelee heitä näkökannasta riippuen joko syrjivästi ja vihamielisesti tai eksotisoiden ja jalustalle nostaen.

Kun ihmisiä kohdellaan eri tavalla riippuen etnisestä taustasta aiheutetaan silloin isommassa mittakaavassa enemmän haittaa kuin hyötyä, erotellaan kun pitäisi yhdistää. Ongelmaista ylitsepursuavassa suvaitsevaisuudessa onkin, että  hyvän varjolla tehdään tietämättään pahaa. Myös Ezekiel pyrki toiminnallaan hyvään, mutta korostamalla, ylistämällä ja reagoimalla ihonväriin hän toimi  puolueellisesti ja toisaalta taas paikallisia syrjivästi. Positiivinen eriarvoistaminen  aiheuttaa helposti vihamielisyyttä ihmisryhmien välille. Sen sijaan, että annetaan etuoikeuksia, kohdellaan kiltimmin  ja määritellään ihmisen asema vain ihonvärin perusteella olisi yhdenvertaisempaa oppia kohtaamaan yksilö yksilönä- ei pelkästään ryhmänsä jäsenenä.

puheenaiheet tasa-arvo uutiset-ja-yhteiskunta oma-elama
Kommentit (6)
 1. Turisteilta nyt tunnetusti kiskotaan rahaa. Oli se ihan sama oliko se samaa rotua vai ei niin jos tiedetään, että vieraat tulevat varakkaammasta paikasta niin tottakain niille pusketaan enemmän ruokaa ja paremmat palvelut että maksaisi enemmän.
  Rahasta kyse enemmänkin kuin valkoisen ylistämisestä tai rasismista mielestäni. En tosin tiedä mitä maksoitte, mutta varmasti enemmän kuin muut? Ja vaikka ette maksaneet niin varmaan mainostitte paikkaa muille tms. millä kyseinen hotellihyötyt tavalla tai toisella. Eikö?

  1. I don´t speak Polish
   19.7.2022, 13:32

   Mutta juuri se, että ihon värin perusteella tehdään johtopäätös ja sen mukaan toimitaan onkin ongelman ydin. Ihan yhtä hyvin Tansania olisi voinut olla asuinmaani. Eihän Suomessakaan kukaan saa hotellissa erityskohtelua sen vuoksi, että on tummempi ja jos saisi niin melko meteli syntyisi.

   Olen myös nykyisessä asuinmaassani erivärinen kuin kantaväestö, joten tuolla periaatteella mun tulisi saada myös täällä erilaista kohtelua ja toisaalta taas paikallisten huonompaa, koska oletus olisi se, että olen varakkaampi kuin paikalliset?

   Paikallisen näköinen tuttavamme, maksoi täysin saman hinnan kuin mekin, mutta ei saanut kuninkaallista kohtelua osakseen.

 2. Kiinnostava näkökulma. Ja noinhan se menee. Tuolla ehkä vielä kärjistynyt tässä kuvauksessa. Hyvää tahtova toiminta voi luoda paljon ei toivottua ympärilleen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *