Sinä vanhempi, lue tämä

Netti on nyt  tulvillaan lapsiperheille tarkoitettuja tekemisideoita, jotta kotona vietetyt päivät eivät kävisi liian pitkiksi. Suurin osa vinkeistä on tarkoitettu viihdyttämään lapsia, saamaan heidän aikansa kulumaan mukavasti ja rattoisasti. Päätin tehdä oman vinkkilistani aikuisten viihtymistä ja järjissään pysymistä ajatellen. Tässä lista nerokkaista leikeistä, joiden avulla aikuinen voi helpottaa elämäänsä neljän seinän sisällä ja varastaa itselleen rauhallisen hetken  hyvän vanhemmuuden varjolla.

1.Piilosleikki kaikkien aikojen klassikkoleikki, jonka keksijän kunniaksi tulisi vähintäänkin pystyttää patsas!  Säännöt ovat varmasti kaikille tutut, mutta kerrataan kuitenkin. Aikuinen on laskija. Ohjeista lasta seuraavasti: ”mene piiloon, pysy siellä ihan hiljaa ja paikoillasi. Äiti laskee hitaasti triljoonaan ja aloittaa sitten etsinnän.” Muistathan laskea mukavasti sohvanpohjalla maaten tai vaihtoehtoisesti kahvikupin äärellä.

2. Hiljaisuuskilpailu yksinkertaisuudessaan yksi mun suosikkileikeistäni. Järjestät kilpailun, jonka voittaja on se joka onnistuu olemaan pisimpään hiljaa. Aivan ihana koko perheen leikki, jonka aikana pystyt viettämään hiljaisen hetken omat ajatuksesi kuullen. Mikäli haluat tehostaa leikin ideaa lupaa voittajalle palkinto. Näin maksimoit lapsesi hiljaisen ajan.

3. Seuraa johtajaa  tämä leikki  on kertakaikkiaan nerokas. Se antaa aikuiselle lukemattomia mahdollisuuksia  hyvän vanhemmuuden varjolla. Leikin aloittaessa on äärimmäisen tärkeää muistaa, että aikuinen ja VAIN aikuinen on ” johtaja.” Jokaisen pelaajan tulee seurata ja matkia johtajaa. Aikuinen voi esimerkiksi asettua sohvalle makaamaan  ja vaatia muita pelaajia tekemään saman perässä. Voit marssia jääkaapille ja heittää suuhusi ison kasan terveellistä kukkakaalia. Iltasella leikkiessä voit mennä vessaan ja aloittaa esimerkillisen hampaiden pesun. Muiden pelaajien tulee tietenkin tehdä kaikki tämä tarkalleen samalla tavalla, niinkuin pelin henkeen kuuluu.

4. Näkymättömyysviitta  tämä ei ole varsinaisesti leikki, mutta varsin oiva tapa tehdä itsestäsi tai vaihtoehtoisesti lapsesta näkymätön. Aluksi saatat joutua hieman panostamaan, mutta lupaan, että ahkeruutesi palkitaan. Hommaa ennen leikkiä  lapsen silmää miellyttävä isohko kangas. Kerro lapselle tarina taikaviitasta, joka tekee kantajastaan näkymättömän. Jos olet taitava tarinankeksijä voit lisätä viitan ominaisuuksiin myös äänettömyyden tai hidastusaskelluksen.( Tässä tosin vaarana, että lapsi innostuu asiasta ja alkaa itse keksimään viitalle ominaisuuksia kuten turbojuoksu tai superhypyt. Älä missään nimessä jätä tilaa lapsen luovuudelle tai koko leikin idea on pilalla.)   Suosittelen panostamaan tarinaan, sillä mitä parempi tarina, sitä todennäköisemmin lapsesi pyörii loppupäivän vanha pyyhe harteillaan. Voit kerrankin hyvällä omallatunnolla ignoorata omaa lastasi.

5. Kapteeni käskee myös tässä leikissä tulee varmistaa, että sinä olet leikissä  VAIN kapteenin roolissa. Kapteeni käskee ja muut pelaajat tekevät hänen toiveensa mukaan. Hämää lastasi muutamalla käskyllä. Kapteeni käskee hyppiä, kapteeni käskee kontata. Tämän jälkeen voitkin aloittaa leikin parhaan osuuden. Kapteeni käskee siivota lelut lattialta. Kapteeni käskee pyyhkiä rään poskelta, lopettaa jatkuva narina ja syödä paahtoleipä pöydän ääressä kauniisti istuen.

6. Poliisi ja rosvo jokainen tietää, miten tätä leikkiä leikitään. Osa pelaajista on rosvoja, osa poliiseja.  Poliisit koittavat saada rosvoja kiinni, rosvot yrittävät paeta henkensä edestä. Leikki saattaa kuulostaa ehkä pahimmalta painajaiseltasi, mutta sitä se ei ole, jos osaat pelata korttisi oikein. Leikin alkaessa varmista, että saat olla rosvo. Ei tarvitse ottaa kuin muutama juoksuaskel kun voit jo antaa poliisin osaa leikkivän lapsesi saada sut kiinni. Kiinni jäätyäsi näytä muka harmistuneelta. Kävele surkutellen vankilaan, jonka tulee olla kämpän rauhallisin ja mukavin paikka. Muistuta lastasi, että kaltaisesi kovat konnat joutuvat lusimaan vankilassa toooosi pitkään. Voit valmistella vankilan jo ennen leikin alkua vaikka  termarillisella kahvia, kirjalla ja vaikkapa levyllisellä suklaata. Näin varmistat itsellesi leppoisan oman hetken leikin varjolla.  Mikäli haluat maksimoida vankila-aikasi yritä saada puolisosi mukaan leikkiin.  Muista hämmästellä leikin alussa kuinka nopea ja ketterä puolisosi onkaan, eihän häntä saa kukaan kiinni! Tämän jälkeen voit istua rauhassa vankilassa yksin kun puolisosi ylpeänä itsestään juoksee lasta karkuun välillä olkansa takaa varmistaen, että näät varmasti miten nopea hän on. Tässä tiimellyksessä lapsi ei  tajua  edes kaivata vankilassa rauhaksiin lekottelevaa äitiä.

7. Sokko Tähän leikkiin suositeltu osallistujamäärä on kaksi. Sinä ja lapsesi. Varmista, että lapsesi on sokko. Sokon silmät sidotaan jonka jälkeen hänen tehtävänään on löytää sokeana toinen pelaaja. Koen suurta iloa kun ajattelenkin leikin tuomia mahdollisuuksia. Lapsi pyörii sokkona ympäriinsä autuaan tietämättömänä siitä, että äiti syö vieressä jäätelöä, suklaata, pullaa, mitä vaan!

Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa myös teille muille.

perhe hopsoa vanhemmuus lapset
Kommentit (6)
 1. Laura/ Tässä kaupungissa tuulee aina
  21.3.2020, 07:06

  Siis todellakin menee kokeiluun! Nimimerkillä kotona etätöitä tekevä mies, yksi tokaluokkalainen, yksi vilkas nelivuotias ja itsellä virtuaalimaailmassa sataviisikymmentä apua tarvitsevaa ja viestejä lähettelevää oppilasta.

  1. Kuulostaa aika mielenkiintoiselta yhtälöltä! 🙂 Meillä myös mies tekee töitä kotoa. Työrauhan järjestäminen on yksi haaste kun 3-vuotiaalle iskä ei voi olla töissä koska iskä on kotona. Tsemppiä sinne! 🙂

 2. Ihan huippu postaus! Ehdottomasti parhaat vinkit joita olen viime päivinä lukenut. Mä olen nyt ollut neljä vuotta kotona lapsen/lasten kanssa, joten en varsinaisesti kaipaa sitä aikaa kun voi rauhassa omistautua touhuamaan lasten kanssa kun teen sitä muutenkin melkein koko ajan. Paljon enemmän kaipaan omaa aikaa salilla/jumpassa mutta näillä mennään, onneksi pääsee sentään vielä ulos. Tosin pakko kertoa että meillä 2 ja melkein 4-vuotias ovat viime päivinä leikkineen poikkeuksellisen pitkiä aikoja (jopa useita minuutteja!) sovussa keskenään. Tänäänkin mä makasin sohvalla ja kuuntelin sivukorvalla kuinka leikkivöt jotain uimis-koti-hyppyleikkiä makuuhuoneessa. Tsemppiä sinne!

  1. Kiitos:) Todellakin uskon, että sitä lasten kanssa touhuamis aikaa ei varsinaisesti kaipaa lisää, jos sitä on jo entuudestaan ihan riittävästi:) Toivottavasti sun lapset jatkavat yhdessä leikkimistä jatkossakin, sehän se sisaruuden paras puoli on! :):) Ulkona olo kyllä helpottaa kummasti, mekin ollaan toistaiseksi ulkoiltu, toivottavasti mahdollisuus pysyy jatkossakin. Youtubesta muuten löytyy hyviä jumppailuvideoita, jos pystyt kotona jumppaileen, on ollut ihan hyvä vaihtoehto juoksemiselle, kun kaikki urheilupaikat suljettu. Tsemmpiä sinnekkin ja kiva kun tulit kommentoimaan. Mukavaa kuulla lukijoidenkin kuulumisia:)

   1. Niin pitikin vielä mainita että luulin otsikosta tulevani lukemaan taas jotain palapeli-muovailuvaha-värityskirja -listaa joten yllätyin iloisesti.

    Mä en ole edes ennen lapsia ollut mikään kotitreenaaja, olen kaivannut saliympäristöä ja/tai ryhmäliikuntaa. Nyt lasten myötä jo se yksin kotoa lähteminen on niin kivaa. Toki tiedostan että pitään varmasti edes yrittää antaa treenivideoille mahdollisuus. Meidän asuinneliöillä se onnistuu vaan jos saan tuupattua miehen lasten kanssa ulos, ja silloin tietysti houkuttelee myös sohva.

    1. Oonkin tosi huono keksimään otsikoita! Kiva kuulla, että otsikosta huolimatta oli positiivinen yllätys!
     En ole itsekkään kotitreeni ihmisiä. Puolet treenin viehätyksestä on se, että voi poistua kotoa. Nyt olen muutaman jumpan tehnyt kotona vaihtoehtojen puutteen vuoksi, ei ole missään nimessä sama asia kuin normaali treeni, mutta menee näin väliaikaisena ratkaisuna. Ja sohva on silloin tällöin myös erittäin varteenotettava vaihtoehto! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *