Raparperi-marenkipiirakka

marenki_008.jpgTämä ohje löytyi reseptikirjastani nimellä Raparperiunelma, ja tämä on yksi suosikkipiirakoista joita tiedän! Äiti tekee tätä monesti kesäisin, joten en ole itse tehnyt tätä pitkiin aikoihin ennenkuin eräs ystäväni ohjetta tiedusteli. Uskon, että tämä on just se mitä tarkoitit!

Pohja:

  • 200 g voita
  • 1/2 dl sokeria
  • 3 keltuaista
  • 1 dl perunajauhoja
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen, välillä reippaasti vatkaten. Yhdistä jauhot ja lisää siivilän läpi. Kääntele taikina sekaisin. Painele taikina suuren piirasvuoan (n.28 cm) pohjalle ja reunoille. Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia. Mulla ei ole kunnollista piirakkavuokaa niin tein tän irtopohjavuokaan. Pohja on hyvin murenevaa ja kevyttä, vaikka ei voimäärän perusteella ehkä uskoisi.

Täyte/ kiisseli:

  • 7 dl raparperia
  • 2 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 kanelitanko (tai kanelia)
  • 1 vaniljatanko (tai vaniljasokeria)
  • 1 dl appelsiinimarmeladia (tämän jätin pois, koska en tiennyt miksi olisi pitänyt laittaa appelsiinimarmeladia raparperipiirakkaan..?)
  • 2 rkl perunajauhoja ja tilkka vettä

Mittaa kattilaan kuoritut ja pilkotut raparperinpalat, vesi, sokeri ja tangot. Keitä hiljalleen kunnes palat pehmenevät. Poista tangot, lisää marmeladi. Liuota perunajauhot vesitilkkaan ja sekoita kuplivaan täytteeseen. Anna pulpahtaa pari kertaa. Nosta sivuun. Tein tätä tuplamäärän kerralla koska raparperiä oli, ja toisen puolen aion syödä maustamattoman jugurtin tai vaniljajätskin kanssa myöhemmin…

Koska mulla sattumoisin oli molempia tankoja kaapissa, käytin niitä, käytön jälkeen noukin ne kiisselistä, huuhtelin hanan alla ja tökkäsin pieneen purkkiin missä on hienoa sokeria. Saa nähdä, saanko vanilja-kaneli-sokeria tehtyä… Vaniljatangot ainakin kantsii hyötykäyttää kotioloissa jos raskii niitä ostaa. Kuulemma huippukeittiöt jauhaa itse vaniljasokerinsa tangoista ja sokerista, mutta kotona voi tehdä myös niin että tökkää tangot sokerin sekaan antamaan makua. 

Marenki:

  • 3 valkuaista
  • 1 dl tomusokeria

Vaahdota valkuaiset, lisää tomusokeri vähitellen mukaan reippaasti vatkaten. 

Kaada täyte kypsennetyn pohjan päälle. Lusikoi pinnalle marenkiseos ja paista 175 asteessa noin 10 minuuttia kunnes marenki saa väriä. Minusta voisi paistaa 200 asteessa koska ainakin oma uuni ei meinannut millään antaa marengille väriä 175 asteessa. Jos tekisin tätä johonkin juhliin, tekisin kaiken muun etukäteen ja sitten tarjoilupäivänä vaan marengin päälle ettei se vety jääkaapissa, mutta kotioloissa tämä on ihan jees vaikka olisi pari päivää kaapissa. Marenki vaan vähän laskee.

marenki_010.jpg

Tämä piirakka on parasta kun se on saanut hieman tekeytyä, niin että kiisseli on hieman jähmettynyt.

Kommentit (1)
  1. Raparperi Marenki | Netti Uutiset
    20.8.2020, 02:36

    […] Raparperi-marenkipiirakka – I love food | Lily – Marenki vaan vähän laskee. Tämä piirakka on parasta kun se on saanut hieman tekeytyä, niin että kiisseli on hieman jähmettynyt. Avainsanat: jälkiruoka , marenki , piirakka , raparperi […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *