3 x tahna.

image.jpg

Rakastan tahnoja. Ne tuovat ruokiin niin paljon enemmän makuja. Menkää vaikka Sandroon (joka löytyy nykyään myös Tehtaankadulta!!!) niin tajuatte mitä tarkoitan. Siellä jokaiseen ruokaan tuodaan ainakin kolmea eri dippiä, kastiketta ja tahnaa – älkää käsittäkö väärin, joskus less is more mutta tunnen itseni kuin lapseksi karkkikaupassa tuijotellessani niitä miljoonia soossivaihtoehtoja.

Jääkaapissani lojui keitettyä parsakaalia ja paahdettua kurpitsaa, joista päätin tehdä tahnoja. Lisäksi löytyi kikherneitä, joten ei muuta kuin muussiksi. Näillä voi piristää niin liha- kuin kalaruokia, salaatteja, leipiä, tai ihan vain käyttää pelkälteen dippinä. Määrät tulevat taas vähän hatusta, joten maistelkaa ja lisäilkää mausteita tarpeen mukaan.

image.jpg

Kurpitsatahna

puolikas myskikurpitsa eli butternut squash
1-2 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
1 rkl tahinia
2 rkl oliiviöljyä
loraus vettä

>> Leikkaa myskikurpitsa lohkoiksi tai kuutioiksi, sekoita joukkoon oliiviöljyä / kookosöljyä ja paista 180c uunissa n. 40 min. Jäähdytä.
Sekoita kurpitsan palat muiden ainesten kanssa tehosekoittimella tahnaksi, lisää vettä kunnes koostumus on tarpeeksi tahnamainen. Anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa.

Jämäkurpitsasta saa myös surautettua helposti sosekeittoa tai tehtyä lettuja (korvaa ohjeesta banaani kurpitsapyreellä). Myös kakkutaikinoihin kurpitsasose tuo mukavasti makeutta ja kosteutta. Olen ottanut vähän varaslähtöä Halloweeniin, sillä syön kurpitsaa nykyään melkein joka päivä. Täällä kaupoista löytyy varmaan kymmentä eri lajiketta, eikä maksa paljon mitään. Myskikurpitsa on varmaan se pehmeimmän makuinen, ja muistuttaa hiukan bataattia.

image.jpg

Hummus

1 prk keitettyjä kikherneitä (yht. 265g hernettä)
1-2 rkl tahinia
pari rkl oliiviöljyä
1-2 dl vettä
suolaa
pippuria
2 valkosipulin kynttä
3 rkl sitruunan mehua
jauhettua kuminaa (yleensä en käytä, mutta nyt kokeilin ja pidin paljon)

>> Huuhtele kikherneet siivilässä kylmän veden alla ja pistä tehosekoittimeen kaikkien muiden ainesten paitsi veden kanssa. Lisää vettä pikkuhiljaa sen verran, kunnes koostumus on  mieleisesi. Maista onko mausteita tarpeeksi, lisää tarvittaessa tahinia/valkosipulia/suolaa/pippuria. Maut tasaantuvat paremmiksi mitä pidempään seisotat jääkaapissa.

Green is good- tahna

1 avocado
noin nyrkin kokoinen pala keitettyä ja jäähdytettyä brokkolia
1-2 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria

>> Surauta kaikki tasaiseksi sauvasekoittimella / monitoimikoneella. Tarkista maku.

image.jpg

Pariisissa aurinko paistaa pitkästä aikaa joten lähden nyt luennolle aurinkolasit päässä ja hymy huulilla! Bisous.

koti ruoka-ja-juoma