supersalaattia.
Lupasin jo aiemmin jakaa kaalisalaattini ohjeen. Ongelma oli siinä, etten osannut valita niiden lukuisten versioiden joukosta parasta. Lisäksi tuntuu etten ikinä tee ruokaa täsmälleen samalla ohjeella kuin aiemmin – oli syynä sitten ainesten puuttuminen tai vanhaan kyllästyminen. Kurpitsa on kuitenkin valloittanut keittiötäni jo jonkin aikaa, ja loppusesongin kunniaksi suosittelen viimeistään nyt kokkaamaan jotain kurpitsasta.
Kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa, kalsiumia, rautaa ja proteiinia – tässä muutamia lehtikaalin ominaisuuksia. ”Hieman” ravintorikkaampi salaattipohja jäävuorisalaattiin verrattuna, ja mikä parasta; valmis salaatti kastikkeineen säilyy vaikka seuraavaan päivään asti pilaantumatta. Hyvä eväsidea töihin tai kouluun!
Ja tuosta avocadon ja fetan yhdistelmästä… olen rakastunut. Kurpitsakauden loputtua aion tehdä samaa salaattia pelkästään fetalla ja avocadolla – toimii.
Lehtikaalisalaatti 1.0
lehtikaalia
kurpitsaa (myski tai tavallinen)
avocadoa
fetaa
pähkinöitä (tässä pekaaninpähkinöitä)
+ ranskalaista salaatinkastiketta
>> Pese lehtikaali. Kuivaa se hyvin ja revi lehdestä pieniä paloja, jättäen kovat varret käyttämättä. Hiero salaattia pitkään kastikkeen kanssa kunnes kaali pehmenee. Jätä odottamaan.
>> Pilko kurpitsasta pieniä kuutioita ja paista uunissa öljyn ja suolan kanssa (180c, n. 15 min) kunnes ovat pehmeitä. Leikkaa avocado viipaleiksi.
>> Yhdistä lehtikaaliin kurpitsa, avocado ja pähkinät. Murusta fetaa ja rouhi mustapippuria päälle.
Ranskalainen salaatinkastike
1 valkosipulinkynsi
1,5 rkl puna- tai omenaviinietikkaa
1 tl dijon-sinappia
suolaa + pippuria
loraus hunajaa / ripaus sokeria
oliiviöljyä
>> Purista valkosipulinkynsi kulhoon. Lisää sinappi, viinietikka, suola ja pippuri. Sekoita keskenään vispilällä. Jatka sekoittamista ja ala valuttamaan öljyä hitaasti kunnes seos sakenee kastikkeeksi. Lisää hieman sokeria tai hunajaa ja tarkista maku. Säilyy jääkaapissa suljetussa astiassa muutaman päivän.
Näillä eväillä toivottelen hyvää viikonloppua! xxx bis