valkosuklaakakkua & puolukkaa.
Syksyyn kuuluu puolukka. Jo pelkkä väri tuo mieleen lapsuuden mökkireissut ja vaarin kanssa pensaikossa vietetyt päivät marjoja poimien. Harrastus tosin loppui lyhyeen, sillä varhaisteininä marjastus oli noloa / tylsää / jotain muuta siltä väliltä. Nyt en muusta haaveilekaan kuin tuoreista, itse poimituista marjoista.
Puolukasta kuten monesta muustakin suomalaisesta marjasta lähtee älyttömän paljon pigmenttiä, joten se toimii myös hyvänä luonnollisena väriaineena. Tämä valkosuklaakakku sai vähän piristystä puolukkamurskasta, jota innostuin sohimaan myös ”taiteellisesti” koristeeksi asti. Valkosuklaa kaipaa mielestäni aina jotain kirpeää ja voimakasta rinnalleen, ja tässä puolukka (ja aina suosimani lemon curd) toimivat hyvin yhteen. Pehmeää ja kirpeää, siinä ehkä tämän kakun kuvaus tiivistettynä kahteen sanaan.
VALKOSUKLAAKAKKU PUOLUKKARAIDALLA
15-20 hlölle
Pohja:
175g Digestive-keksejä tai Bastogne-keksejä
(jos käytät Digestivejä, lisää joukkoon myös 1,5 rkl kanelia)
75g voita
Mousse:
200g valkosuklaata4 dl kuohukermaa
400g maustamatonta rahkaa
1-1,5 dl sokeria (enemmän jos et käytä lemon curdia)
vaniljaa
3 rkl lemon curdia (vapaavalintainen)
5 liivatelehteä
1,5 dl puolukoita (sulatettuina, mikäli pakaste)
>> Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (n. 20cm). Murskaa keksit tehosekoittimessa tasaiseksi muruksi, tai kattilalla/kaulimella pussissa murskaten. Sulata voi ja lisää se (ja kaneli) keksimuruun. Sekoita ja painele vuoan pohjalle. Pistä jääkaappiin kovettumaan.
>> Aloita täytteen teko. Sulata valkosuklaa joko mikrossa tai vesihauteessa juoksevaksi. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Laita tämän jälkeen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Lisää kermavaahtoon sula valkosuklaa, rahka sekä lemon curd. Sekoita tasaiseksi.
>> Kuumenna n. 0,5 dl vettä kiehuvaksi ja lisää sinne pehmenneet, liotetut liivatelehdet yksi kerrallaan ja sekoita liivateseos tasaiseksi. Lisää se ohuena naruna samalla sähkövatkaimella vatkaten kermaseokseen. Kaada 2/3 täytteestä vuokaan.
>> Murskaa sulatettuja tai tuoreita puolukoita joko sauvasekoittimella soseeksi, taikka siivilän läpi murskaksi – tarkoitus on saada seoksesta sileää. Kaada puolukkamurska lopun täytteen joukkoon ja vatkaa tasaiseksi, kunnes siitä tulee vaaleanpunaista. Kaada loppu kermaseos vuokaan valkoisen osan päälle ja pistä kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.
Marimekon pirput parput– keittiöpyyhe oli liian söpö kuvista pois jätettäväksi. Sitä paitsi nuo pilkut näyttävät aivan puolukoilta. Hyvää viikonloppua kaikille xxx bises