Tarte au chocolat + confiture de châtaigne.

image.jpg

Kastanjat ovat yksiä Ranskassa opittuja asioita, ja ne tuovatkin mieleen jouluun valmistautuvan Pariisin. Kaduilla niitä myydään paahdettuina ja ruokakauppojenkin tiskit ovat pullollaan näitä suuria pähkinöitä. Myös pâtisseriet myyvät erinäisiä leivonnaisia kastanjoista, joista ehdoton suosikkini on perinteinen marrons glacés – siirapissa uineet, ihanan tahmaiset ja täyteläiset kastanjat. Niistä tuli ehkä suurin jouluherkkuni viime vuonna siellä oleiltuani ja sainkin niitä ison paketillisen lähtiessäni mukaan…

Nyt kastanjaikävääni lievitin Bonne Maman kastanjahillolla jota löytyi Stockmannin Herkusta. Hirveä tarve purkista lusikoimisen lisäksi oli saada tästä jokin juhlavampi kakku, ja päätinkin mennä täysin ranskalaisella tyylillä alusta loppuun asti. Tarte au chocolat sai täytteekseen kerroksen tuota ihanaa hilloa, ja voin sanoa että tästä ei suklaan ystävän päiväuni paljoa paremmaksi muutu. Koska kastanjahillo on erittäin makeaa ja melkein jopa toffeemaista, käytin torttuun erittäin tummaa suklaata ja ripottelin päälle myös merisuolaa. Joku lapsi arvioikin joskus suklaakakkuani hauskasti ”väkeväksi” ja nyt viimeistään ymmärrän miksi – 80% tumma suklaa ja suolahiput eivät sovi amatööreille.

image.jpg

image.jpg

Piirakkataikinan voi tehdä perinteisesti käyttämällä pelkkää vehnäjauhoa, mutta kokeilin nyt lisänä puolet täysjyväohraa. Ei yhtään huono kokeilu; pohjasta tuli mukavan rouhea ja rustiikkinen, jos sitä voisi näin vaikka kuvailla. Suklaatäyte on muutenkin niin raskas että pieni määrä täysjyvää oli tässä ihan paikallaan.

image.jpg

image.jpg

TARTE AU CHOCOLAT & CONFITURE DE CHÂTAIGNE
eli suklaapiiras kastanjahillolla

13-15 cm irtopohjavuokaan:

Pohja:

2 dl jauhoja (käytin 1dl täysjyvääohrajauhoa ja 1dl tavallista vehnäjauhoa)
125 g pehmennyttä voita
1 dl sokeria tai tomusokeria

>> Nypi taikinan ainekset tasaiseksi taikinaksi. Painele taikinapallo leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle, pistele pohjaan muutaman kerran haarukalla reikiä ja pistä jääkaappiin kovettumaan noin 15 minuutiksi. Lämmitä uuni 180c.

>> Paista pohjaa uunissa kunnes se on kultaisen ruskea ja anna jäähtyä kunnolla. Älä irrota vuoasta.

Suklaatäyte:

200 g tummaa, hyvälaatuista suklaata
0,75 dl kermaa tai täysrasvaista maitoa
suuri loraus hunajaa
0,5 dl sokeria
ripaus vaniljaa ja suolaa
1 kananmunan keltuainen

puolikas purkillinen kastanjahilloa

>> Aloita suklaatäytteen tekeminen pilkkomalla suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kuumenna kerma/maito kasarissa kuumaksi ja kaada suklaan päälle. Sekoita tasaisesti ja lisää sokeri, hunaja, vanilja ja suola. Lisää viimeisenä kananmunan keltuainen ja sekoita uudestaan tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus lisää suolaa, sokeria tai vaniljaa.

>> Levitä jäähtyneen torttupohjan pohjalle puolikas purkillinen kastanjahilloa – noin sentin kerros riittää. Kaada suklaatäyte varovasti päälle ja levitä tasaiseksi. Pistä jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi tai yön yli. Ennen tarjoilua ota kakku pois jääkaapista ja tarjoile huoneenlämpöisenä.

image.jpg

Hyvää viikonalkua kaikille, bisous xxx

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.